Klassresenär

24 juni 2007 17:22 | Politik | 1 kommentar

Peter Englund skämtar en smula – länk finns här – under rubriken Klassresenärens klagan med dem som koketterar med sin klassbakgrund.

Han påminner sina läsare om att han själv under studenttiden gick omkring med en tröja med påskriften ”Working Class Hero Is Something to Be”, återger också ett klipp med texten till John Lennons berömda låt som han hade upptejpat någonstans:

Working Class Hero

Text och musik: John Lennon, 1970

As soon as you’re born they make you feel small
By giving you no time instead of it all
Till the pain is so big you feel nothing at all
A working class hero is something to be
A working class hero is something to be

They hurt you at home and they hit you at school
They hate you if you’re clever and they despise a fool
Till you’re so fucking crazy you can’t follow their rules
A working class hero is something to be
A working class hero is something to be

When they’ve tortured and scared you for twenty odd years
Then they expect you to pick a career
When you can’t really function you’re so full of fear
A working class hero is something to be
A working class hero is something to be

Keep you doped with religion and sex and TV
And you think you’re so clever and classless and free
But you’re still fucking peasants as far as I can see
A working class hero is something to be
A working class hero is something to be

There’s room at the top they are telling you still
But first you must learn how to smile as you kill
If you want to be like the folks on the hill
A working class hero is something to be
A working class hero is something to be

If you want to be a hero well just follow me
If you want to be a hero well just follow me

John Lennon sjöng in den här låten på ”John Lennon / Plastic Ono Band” (Apple / EMI, 1970).

Vi som i vissa avseenden under barndomen och ungdomen delade en del av de erfarenheter John Lennon redovisar känner omedelbart igen oss.

Jag håller med Peter Englund om att de som själva verkligen har lyckats genomföra en klassresa också har lyckats erövra en frihet som många andra inte har haft: en frihet att själv välja (ingen i den miljö som man kommer ifrån är förmögen att välja åt en) och en befrielse från föräldrarnas och släktens förväntningar – man möts snarare av en häpen lycka över att ha lyckats bli något.

Personer som ständigt koketterar med sin klassbakgrund tål nog något att skrattas åt. Fast jag vet inte, om jag tycker att det mest utmärkande för klassresenärer är just koketterandet med den egna bakgrunden. Som klassresenär har man också gjort mängder av iakttagelser av hur det är att hamna i nya och okända sociala och kulturella sammanhang. Jag skulle själv kunna berätta om egna erfarenheter av hur det till exempel är att stöta på sociala koder och krav på beteende jag över huvud inte kände till – vilket ledde till att jag blamerade mig.

Men det finns en aspekt till på klassresor, som jag tycker är viktigare än den som Peter Englunds blogginlägg har udden riktad mot: Jag må ha bytt klass, men jag bär också med mig en erfarenhet av hur det är att leva i en helt annan social miljö. Somliga tycks ha gjort allt för att glömma hur det var där de en gång startade. Så inte jag. Vilket starkt bidrar till att jag – liksom för övrigt Peter Englund – ser att det finns klasser och klasskillnader.

Just det här gör att jag alltid har känt en viss tvekan inför begreppen ”klassresa” och ”klassresenär”. Jag må ha fått utbildning och kommit mig upp på samhällsstegen, men med mig bär jag också viktiga sociala och mänskliga och kulturella erfarenheter av hur det var att vara fattig, leva omgiven av kroppsarbetare och dessutom ha flyktingbakgrund.

Sina egna erfarenheter kan man inte och bör heller inte försöka springa ifrån. De gör livet rikare. Och i bästa fall gör de att man försöker göra något åt de klasskillnader, som sannerligen finns också i det här samhället.

1 kommentar

 1. Jag gick från arbetarklass till övre medelklass. En sak kan jag säga… jag hör inte hemma någonstans längre. Min klassresa började redan i Sverige. Jag tillhörde den första generationen av mikrodatorprogrammerare. Jag var väldigt ung när jag fick chansen att prova på programmering… jag blev fast direkt. Detta ledde till ett flertal sommarjob som programmerare. Skolan gick åt skogen eftersom jag hade aldrig blivit motiverad att studera. Så kom lumpen och jag gick en runda på folkhögskola. Där fick jag uppmuntran och stöd för att studera och gick ut med högsta betyg. Jag började på Universitetet, men jag tappade motivation, så det blev avhugget. Vad jag aldrig har saknat är motivation för att lära mig allt om datorer och programmering.

  Tyvärr så hade inte min by mycket att erbjuda när det gällde IT jobb, så jag gick arbetslös ett tag. En dag fann en arbetsförmedlare i en annan stad mig och dom erbjöd mig två veckors utbildning som dom hade arrangerat med ett företag. Bara 50% av deltagarna skulle bli erbjudna jobb efteråt. Jag gjorde bra ifrån mig och skickade snabbt till Sveriges bästa stad, Göteborg. Jag älskade mitt jobb och göteborgarna.

  En dag träffade jag en konsult från ett kanadensiskt företag. Vi pratade lite och han fattade tycke för mig och mina kunskaper. Han kontaktade sitt företag i Kanada och jag gick igenom en telefonintervju och när den var över så fick jag beskedet att dom ville ha mig över till deras kontor i Toronto.

  Elva år senare så jobbar jag fortfarande här. Jag tjänar bra och bor i ett övre medelklassområde med min familj. En sak kan jag säga… jag känner hör inte hemma någonstans längre. Min familj och gamla vänner har lite förståelse för mitt liv och en hel del medelklassfolk tycker inte att jag hör hemma i deras värld. Jag tror nog att en del klassresenärer känner igen detta.

  Ha det bra och var stolt över var du kommer ifrån och vad du har blivit.

  Med vänlig hälsning
  Arbetarpågen i Kanada

  Comment by Arbetarpågen i Kanada — 2009 11 20 3:51 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^