Melodikrysset nr 25 2007

23 juni 2007 11:45 | Barnkultur, Film, Musik, Trädgård, Ur dagboken | 13 kommentarer

Midsommarafton blev tydligen våt, i bokstavlig bemärkelse, på många håll i landet. Här i Öregrund har midsommarvädret varit perfekt: sol över trädgårdens blomsterprakt, en lätt vind som har fått flaggan att fladdra.

Vår midsommarafton blev lik sina föregångare. Till lunch sill och potatis med Pilsner Urquel och ett par små av Birgitta hemkryddade snapsar. Till middag rester av min 70-årslunch: rostbiff, hemgjord potatissallad och tre sorters hemgjord majonnäs (naturell, senap, vitlök). Och så jordgubbar med vispgrädde och Canderel; jag är ju diabetiker.

Klockan fem, alltså före middagen, var det traditionell samling kring midsommarstången vid Hembygdsgården. Valö spelmanslag spelade och ledde sånglekarna. Det var mer folk än vanligt – det vackra vädret gjorde väl sitt till. Det var massor av åskådare också ute på gatan; somliga satt på kyrkogårdsmuren och mängder hade hittat en bra utsiktsplats på berget upp mot klockstapeln.

Efteråt gick vi vår traditionella midsommaraftonspromenad runt Öregrund. Konstaterade, lite sorgset, att Klockargårdens fina sommarrestaurang inte tycks vara i drift den här sommaren. På bryggan nere i hamnen berömde Birgitta ägaren till en verkligen fin träbåt – varvid denne genast kontrade med att, lite i efterskott, gratulera mig på 70-årsdagen. Många tycks ha läst den artikel om mig som Upsala Nya Tidning med anledning av födelsedagen publicerade den 19 juni.

Vädret i dag, på midsommardagen, är lite disigare, men det regnar inte. Födelsedagsbuketterna är fortfarande fina, konstaterar jag där jag sitter vid frukostbordet och laddar upp för Melodikrysset med några koppar nykokt rykande hett och aromatiskt kaffe. Jo, just kokkaffe!

Men över till själva krysset.

***

Eldeman aviserade, att det bitvis skulle bli svårt i dag. Jag kan hålla med, men för egen del hade jag riktiga problem bara med en fråga – den klarade jag bara med hjälp av Google. Det skånska ”kultbandet” Agaton band, de med ”Vackra ben”, har jag nog aldrig någonsin hört, och då är det inte lätt att komma på vilka som sjunger.

Patrik Isaksson med ”Vi mot dom” (”Så låt mig vagga dig, låt mig lindra ditt hjärtas kval”) klarade jag då lättare.

Jag kan tänka mig, att andra kan ha haft problem med att identifiera Stina Nordenstam, hon med ”Reason to Believe” och CDn ”Memories of Colour”; hennes blandning av jazz, rock och experimentell musik hör ju inte till det alla lyssnar på, men i mina skivhyllor finns hon.

Filmfrågorna brukar jag ibland ha svårigheter med, men den här gången var de inte alltför svåra. Den engelska långfilmen från 1985 som delvis utspelar sig i Florens och som här illustrerades med sång av Kiri de Kanawa, heter ”Ett rum med utsikt”. Jag har sett den, och jag har också den roman av E M Forster, som filmen bygger på. Woody Allen hör till mina favoritregissörer, och här hörde vi Alan Alda sjunga ”Looking at You” ur ”Everyone Says I Love You”; i den medverkar utöver Alda också Goldie Hawn och så förstås Woody Allen själv.

Ännu lättare var det att känna igen Lars Färnlöfs ”Att angöra en brygga”, ledmotivet i Tage Danielssons suveräna film med samma namn. Visste ni förresten, att filmen är inspelad på ön Högdusen här ute i Öregrunds skärgård?

De tre barnanknutna frågorna var heller inte svåra. Vi kan börja med filmmusiken: Per Myrberg sjöng ”Havet är djupt” ur Walt Disney’s ”Den lilla sjöjungfrun”. Det är inte bara i sällskap med lille Viggo jag har sett den; även om jag föredrar H C Andersen, har jag för egen maskin sett många avsnitt i Disneydags. Vi hörde vidare signaturmelodin till Staffan Westerbergs omdiskuterade, vilket är obegripligt för mig, TV-serie ”Vilse i pannkakan”. Och så hörde vi Lill Lindfors sjunga ”Varför och varför” med musik av Georg Riedel och text av Astrid Lindgren, vars efternamn ju innehåller ett djur, ren.

Som gammal (numera 70-årig) radiolyssnare har jag förstås många gånger hört Russ Conway spela ”Lesson One”, på svenska kallad ”Kalle Johansson”. Och vet att det han spelade var spikpiano.

Mästaren bland clowner, Grock (det vill säga schweizaren Charles Adrian Wettach), som här spelade saxofon, är förstås också bekant för en man i min ålder.

Och så har jag sparat det somrigaste i midsommarkrysset till allra sist. Vi hörde Evert Taubes ”Huldas Karin” med duon Öbarna. Jag kan berätta att Öbarna består av Eva Jarnedal och Jan Magnarsson och att Eva är dotter till Huldas Karin, som på riktigt hette Karin Jarnedal och bodde på Ängön i Bohusläns skärgård. Jag kan vidare berätta att Öbarna på 1970-talet ofta, och av övertygelse, valturnerade för socialdemokraterna; vi intervjuade dem om detta i Aktuellt i politiken (s), vars chefredaktör jag var. Jag har också recenserat skivor av dem i AiP. De är mycket bra!

***

Letar du efter ett svar till det allra senaste Melodikrysset? Pröva då att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se eller att trycka på Blog ovan. Bläddra dig sen ner till aktuell lördag.

13 kommentarer

 1. Tänk att vädret kan variera så, fast det inte är så långt emellan. Vi har haft väldigt grått och regnigt hela helgen. Mig gör det inget, då kan jag sitta inne och greja vid datorn utan dåligt samvete.

  Comment by RS — 2007 06 23 17:35 #

 2. Till Rosemari Södergren: I dag har vi haft gråmulet också i Öregrund. Av och till har det kommit lite dropp. Men det har inte regnat på riktigt.

  Och i går, på midsommarafton, hade vi alltså kanonväder.

  Comment by Enn Kokk — 2007 06 23 18:41 #

 3. Varför lägger du ut lösningen på melodikrysset innan inskickningstiden gått ut???? Det förstör ju! Andra kan åka snålskjuts på dig och de som kämpat på själva får mindre chans att vinna.

  Comment by Gunilla — 2007 06 24 10:07 #

 4. Till Gunilla: Din fråga har ställts tidigare. För mig är Melodikrysset bara en lek; jag skickar aldrig någonsin in svaret. Tävlingsmomentet intresserar mig inte. Får några som bryr sig om detta bättre vinstchanser med hjälp av mig, bjuder jag på det.

  Comment by Enn Kokk — 2007 06 24 10:10 #

 5. haha Hur har Gunilla själv hamnat här då?

  tack för hjälpen Enn!

  Comment by Helena — 2007 06 24 12:02 #

 6. Till Helena: Jag var på vippen att skriva det du skriver. Men eftersom jag är en vänligt sinnad gammal man, lät jag bli.

  Comment by Enn Kokk — 2007 06 24 12:30 #

 7. Må så vara att melodikrysset är en lek men det är nog många med mig som inte har tid klockan 10 på lördag utan löser senare under helgen. Det skulle vara bra om du kunde vänta åtminstone till efter helgen med att lägga ut lösningen. Som det är nu måste man när man vill använda google hela tiden ange -Kokk för att slippa facit. När jag försökt själv och med olika hjälpmedel på nätet är det kul att kolla om du också lyckats lösa krysset rätt. / mvh Bertil S

  Comment by Bertil Säfsten — 2007 06 24 12:39 #

 8. Till Bertil Säfsten: En av mina poänger med att lägga ut svaren när jag är klar med dem är att våga exponera också eventuella egna fel. Och jag har haft fel, det vet du.

  Comment by Enn Kokk — 2007 06 24 13:43 #

 9. Hej!

  Vill bara berätta att om jag går bet på krysset efter egna insiketer och googlande, letar jag mig till Enns hemsida. Jag fick napp en gång när jag googlade. I lördags hade jag alla svaren utom utsikt (som jag iof sig kunde gissa).

  Försenad födelsedagshälsning och fortsatt trevlig sommar. Jag är i Era trakter emellanåt då en av döttrarna byggt hus på Trädgårdsgränd. Själv håller jag och min man till i grannstaden Östhammar.
  mvh Margareta

  Comment by Margareta i Östhammar — 2007 06 24 19:16 #

 10. Våra tyska vänner som varit hos oss över midsommar tillbringade 2 nätter på Klockargården i Öregrund på väg från Per på Tullgarn till Sollefteå. De hade haft turen att träffa ägarinnan på kvällspromenad och fått möjlighet att hyra rum där – efter att ha sökt övernattning via turisbyrån som redan hade stängt kl 15.00 – och hade bara lovord över rummet, värdparet och deras fantastiska frukostbord. Värdparet hade också beklagat att restaurangen stängts, men sade att den kanske skulle komma att öppnas igen senare. Vi har haft fantastiskt soligt och fint väder över hela midsommaren. Vita bondrosen blommar för fullt och snart kommer Polstjärnan igång också. Ha en bra sommar och hälsa Birgitta!

  Comment by Kristina Strömberg — 2007 06 25 11:07 #

 11. Till Kristina Strömberg: Vår Polstjärnan blommar i hörnet till vänster om farstun. Trädgården är över huvud taget överdådig just nu.

  Hälsa Olle!

  Comment by Enn Kokk — 2007 06 25 11:12 #

 12. Hej på er! Skulle bara säga tack för lösningen… Jag tillhör en yngre skara som börjat med melodikrysset, skickar inte in det men tycker om att lösa det och ibland när man kör fast när krysset är klart och man vill veta rätta svaret, så är din sida jättebra. Fakta och rätt svar. och det är ju FRIVILLIGT att gå in och läsa. Man behöver ju inte gå in på din sida om man inte vill. kram och tack!

  Comment by olsson — 2007 06 25 12:56 #

 13. Till Titti Olsson: Också jag tycker att det riktigt roliga är mödorna med lösandet; det är om det mina lördagskåserier handlar. Inte heller jag skickar in svaret.

  Comment by Enn Kokk — 2007 06 25 13:06 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^