Melodikrysset nummer 29 2010

24 juli 2010 11:46 | Film, Musik, Teater, Ur dagboken | 5 kommentarer

Jag har barnbarnen här, Viggo snart åtta år och Klara fem. Datorn står i det rum där Klara sover när hon är hos morfar och mormor, men hon håller sig på respektfullt avstånd: morfar måste ju få lösa Melodikrysset.

Dagens kryss innehöll en del knepigheter.

Usher (Raymond) trodde jag inte att jag hade hört förut, men redan långt innan Anders Eldeman nämnde låttiteln, ”Moving Mountains”, hade namnet dykt upp från någonstans i bakhuvudet.

I själva verket hade jag betydligt större svårigheter med att lösa den dubbelfråga, där man skulle komma på sista ordet i två låttitlar. Jag hade inga svårigheter med den andra, ”Du är den ende”, som ju har sjungits in av bland andra Lill Lindfors. Men vad var det för välbekant låt som inledde frågan? Först mot slutet kom jag på att det nog måste ha varit ”Öppna din dörr”, känd i Tommy Nilssons insjungning men här framförd av Lars Roos.

Victoria Silvstedt skulle jag knappast komma på att lyssna på frivilligt, men ordet skandaldrottning (Eldemans halvt ångrade benämning) och ett antal ledbokstäver fick mig att förstå, att det var hon som sjöng ”Rocksteady Love”.

Nog föredrar jag då vida ”A Deeper Love” med Aretha Franklin, om vi nu ska bedöma sexiga sjungande damer.

Inte så sällan brukar jag ha svårt att komma i håg låtar som har förekommit i melodifestivalerna, men när det handlar om sånt som förekom i årets upplaga, ligger det ju så nära i tiden, att man ändå kommer i håg dem. Darin (Zanyar) var det som sjöng ”You’re Out of My Life”, och Timoteij – märklig stavning – kom femma med ”Kom”.

Dagens kryss inleddes med två Lasse, Berghagen respektive Lönndahl. Lasse Berghagen sjöng ”Inte bara drömmar” och Lasse Lönndahl ”Tulpaner från Amsterdam”.

Det senare leder oskökt in på den lite märkliga årstidsblandning som fanns i dagens kryss.

Mest var det förstås sommar. Till exempel i Jules Sylvains tecken: ”Sol ute, sol inne, sol i hjärta, sol i sinne”. Och på min tid i folkskolan, i mitt fall i Nylands skola i Njurunda kommun, sjöng vi ofta ”Vi gå över daggstänkta berg, fallera, som lånat av smaragderna sin färg, fallera” – det sökta ordet var således smaragder.

Till det somriga i dagens kryss måste man också räkna Ingmar Bergmans sevärda film ”Sommarnattens leende”, den som i den amerikanska scenversionen från 1973 blev ”A Little Night Music”. Men det senare ska inte lura oss att tro att musiken skrevs av Mozart; ”Send In the Clowns” – i Zarah Leanders tyska version ”Wo sind die Clowns” – skrevs av Stephen Sondheim.

Jag vet inte om man kan svalka sig i ”Purple Rain”, 1984 känd med Prince via både film och skiva, men det det gjorde, för att knyta an till Eldemans frågeformulering, var alltså regnade.

Och så avslutar vi då med att kyla ner oss ännu mer, med ”Hej, mitt vinterland”.

Fast för egen del hoppas jag ju att det fortfarande är långt dit.

5 kommentarer

 1. Tack för hjälpen med INNE och UTE – dom klarade vi inte idag för vi kände inte alls igen melodin. Men vi visste ju att vi kan lita på dej ;-)

  Fortsätt njut av sommaren med barnbarnen och hoppas att temperaturen kan stiga något. Nu är det knappa 20 grader i Sthlm och lite väl häftiga vindar, så det är tvära kast vad gäller vädret. Endera för varmt, endera aningens för svalt… aldrig är man riktigt nöjd.

  Comment by maggan — 2010 07 24 12:48 #

 2. Till Maggan: Äldre schlager spelas ju inte så ofta i radio numera. Själv skulle jag gärna lyssna på program, där man avsiktligt blandade gammalt och nytt.

  Comment by Enn Kokk — 2010 07 24 12:54 #

 3. TACK för ännu ett trevligt kåseri om melodikrysset. Jag önskar dig och de dina allt gott. Har du Evert Taubes samtliga gramofoninspelningar 1921-1970? Fundera på att köpa boxen.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2010 07 25 0:55 #

 4. Till Lars-Gunnar Blom: Jo, jag har den där boxen.

  Comment by Enn Kokk — 2010 07 25 10:36 #

 5. Varför är det alltid eurovisionsdeltagaren Darin som illustrerar Darin i melodikrysset?
  Bobby Darin kan man ju oxo välja, t ex, men aldrig.
  För mycket Melodifestival i krysset för min smak, absolut!
  Gunnar B

  Comment by Gunnar — 2010 07 28 21:59 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^