Ragnar Jändel: Sommarakvarell

22 juni 2007 14:14 | Media, Prosa & lyrik, Trädgård | 6 kommentarer

Ragnar Jändel (1895-1935) hör i dag till kretsen av sorgligt bortglömda arbetardiktare. Han gick på Brunnsviks folkhögskola 1915-1917, tillsammans med bland andra Dan Andersson och Harry Blomberg.

Hans diktning hade i början en utpräglat radikal och proletär inriktning, och han publicerade sig gärna i tidningar som Brand och Stormklockan. Med tiden fjärmade han sig från kamplyriken och kom då också i konflikt med de mer utrerade vänstersocialisterna.

Jändel kom att bli allt mer av naturlyriker. Ett mästerstycke i den genren, fast på prosa, är ”Blommor” från 1937. Jag har den i en mycket vacker upplaga från 1958 med omslag och illustrationer av Ulla Sundin-Wickman (Tidens förlag).

Midsommarnumret av Folket i Bild 1944 (nummer 26, 25 juni) inleds med följande, postumt publicerade dikt av Ragnar Jändel:

Sommarakvarell

Nu regnet lättat har,
fast dimman döljer solen.
Ur dunklet blänker klar
daggkåpan och violen.

Hur luften skälver lätt
och allt som är förenar!
Här kisar gårdens vätt
skyggt mellan snår och stenar.

Och gömd bland gröna blad
som förr i ljuva vårar
står hagtornets dryad
och ler igenom tårar.

Och som en luden boll
med svans och klor som riva,
nyss sågs ett litet troll
upp i pionen kliva.

Och ibland våta strån
under en blomsterlyra
kröp tomtens yngste son
omkring på alla fyra.

Nyss blev narcissen kysst
så vänligt av dryaden.
Lupinen skälver tyst
med pärlor djupt i bladen.

Och rosenbusken visst
i dunklet tänker fria
och sträcker taggig kvist
mot knoppande salvia.

Då blänker solen ny
ur alla blommors skålar
och alla älvor fly
på gyllenklädda fålar.

Dikten är i tidningen illustrerad med en etsning av Stig Borglind.

6 kommentarer

  1. Trevlig fortsättning på midsommarhelgen
    Illustratören är väl Stig Borglind en av våra stora och som ibland räknas till Falugrafikerna.
    Med vänlig hälsning Maud Skog

    Comment by Maud Skog — 2007 06 23 11:38 #

  2. Till Maud Skog: Jo, självfallet! Tack för påpekandet; fingrarna slant på mig. Jag ska ändra.

    Det här är förresten ytterligare ett exempel på vilka fina illustratörer gamla Folket i Bild hade. Hela mitt bildsinne är präglat av de här konstnärernas illustrationer till novellerna, följetongerna och dikterna i FiB. Några av dem knöt jag förresten till Aktuellt i politiken (s), när jag själv började publicera skönlitterärt material där.

    Comment by Enn Kokk — 2007 06 23 11:56 #

  3. Här i Blekinge räknas Ragnar Jändel inte bara till arbetardiktarna, utan också till raden av blekingska arbetarförfattare, i sällskap med bland andra Harry Martinson och Sven Edvin Salje. Ragnar Jändel föddes i Jämjö i östra Blekinge den 13 april 1895. Blekinge Släktforskarförening har lagt ut hans anor på nätet.

    Comment by Urban Jönsson — 2007 06 25 11:19 #

  4. Till Urban Jönsson: Jo, jag känner till det här. Man kan ju också fundera på om naturens närvaro i både Ragnar Jändels och Harry Martinsons diktning har något att göra med bådas blekingska ursprung.

    Också Sven Edvin Salje är jag väl förtrogen med. Flera av hans romaner gick som följetong i gamla Folket i Bild och var också storsäljare i serien FiBs folkböcker.

    Comment by Enn Kokk — 2007 06 25 11:31 #

  5. Vet inte riktigt var jag ska lägga den här kommentaren, men det får bli här. Jag har bläddrat runt en del på din blogg den senaste tiden och jag hittar så mycket godbitar. Både nytt och gammalt. Igår fick jag t ex gå ner i förrådet och hämta upp min Ragnar Jändel-samling (ja, det svider att ha böcker i förrådet, men vi har helt enkelt inte plats just nu) – och nu ska jag ta ett omtag med honom. Jag hittade genast ”Kväll på ön”, som knockade mig fullständigt. Jändel är en författare som alltid befunnit sig i utkanten (hos mig, alltså) på något mystiskt sätt. Vet inte varför. Även i övrigt kommer jag att göra helt nya upptäckter genom din sida, har jag en känsla av, eftersom grundbasen verkar vara rätt lika. Jag har alltid varit anakronisk – när mina kamrater bråkade om synt eller hårdrock, sjönk jag djup ner i Bob Dylan, medan de lyssnade på Tracks, försjönk jag i Dan Andersson. Så tack för en mycket intressant blogg, jag kommer att läsa mer!

    P.S. Ett tips förresten. Jag har sagt till mig själv att när de visar ”En drömmares vandring”, filmen om Dan Andersson med Jarl Kulle i huvudrollen, då ska jag köpa en inspelningsbar dvd-spelare. Och nu på tisdag sänds den äntligen, som matiné i SVT, kanal 1. Så då blir det till att åka till elektronikaffär på måndag…

    Comment by pw — 2007 07 05 10:38 #

  6. Till PW: En hel del litteratur som i dag lyfts fram i media är ganska ytlig; skrivs det om den i kvällstidningarna eller omnämns den i TV, riktas fokus dessutom på författaren (ofta en kändis eller en kändis-wannabe). Därmed inte sagts att all ny litteratur skulle vara sådan, långt ifrån.

    Men ruljansen i förlags- och mediavärlden är allt snabbare. Författarskap, till och med betydande sådana, trängs undan. Omtryck (i klassikerserier och liknande) sker allt mer sällan. Alltså blir författarskap, värda att att ta del av, helt okända för nya generationer av presumtiva läsare.

    Jag har ett mycket stort bibliotek och har aktivt följt den skönlitterära bokutgivningen allt sedan 1950-talet, är naturligtvis inläst också på betydligt äldre prosa och lyrik.

    Det här gör att jag gärna, då och då, lyfter fram författare och författarskap, som tycks ha fallit in i glömskan – men inte borde få göra det. Ragnar Jändel är bara ett exempel. Lägg också märke till att både jag (redan tidigare) och många andra (på sistone) har pläderat för att Emil Hagström är värd att lyfta fram ur glömskan. Många fler exempel kunde nämnas.

    Comment by Enn Kokk — 2007 07 05 11:08 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^