Emil Hagström i Folket i Bild

22 juni 2007 12:58 | Media, Prosa & lyrik | 2 kommentarer

Folket i Bild innehöll vid sidan av novellerna och följetongerna också regelbundet dikter, så också under krigsåren 1941, 1942, 1943 och 1944 som jag just har köpt in ett stort antal nummer från. Mycket ofta under de här åren publicerade FiB dikter av Nils Ferlin och Johannes Edfelt men kanske framför allt av Emil Hagström.

Emil Hagström medarbetade i tidningen på många olika sätt: Han skrev noveller. Han medarbetade med vers på barnsidorna. Och han publicerade alltså mängder av dikter.

Allt är inte guldkorn. Också själva mängden indikerar, att det inte så sällan handlade om brödskrivande.

Men jag har också hittat bidrag, som är värda att räddas till eftervärlden.

Den här dikten, publicerad i nummer 5 1944 (30 januari), har alldeles fel årstidsbakgrund men är ett intressant tidsdokument från krigsåren:

Kallt

Å sola ho lyser på jola,
å jola ho ä så viter och grann.
Men i bröste dä värker å mola
ja, unnerligt känns dä iblann.

Va ä dä som värker och mola
i bröstet? Ja, dä ä kärlekens brann.
Fast sola ho lyser på jola
inge glader jag vara kan.

Å folka de slåss uppå jola,
ja, folka de kriga å de går an.
Å dä blåser kallt ifrån nola,
ja, så kallt som ett blåsvär kan.

I nummer 37 1944 (10 september) finns en, om man jämför med hjärtats smärta i den föregående dikten, mer sammansatt dikt på detta tema:

Då du var borta…

Då du var borta
du var mig nära,
då du var nära
jag fann blott köld.
Och ändå var jag
så glad, min kära,
ty ensamheten
var ond att bära
och hjärtat bultade
som en böld.

2 kommentarer

  1. Tack för den upplysningen!

    I familjens ägo finns en mängd dikter av Emil Hagström. Förutom böckerna (naturligtvis) är det företrädesvis fotostatkopior av tidningsurklipp. Alla urklipp har inte uppgift om publicering. Däribland ”Kallt”. Men nu vet vi varifrån den kommer!

    Jag kan berätta att dikten även publicerats med namnet ”Vintersol”, men även den i för oss okänd tidning. Och för att göra det lite mer intressant för oss alla, har Emil skrivit ytterligare minst två andra dikter med titeln ”Kallt” och ytterligare minst två andra med titeln ”Vintersol”. Så nog kan den intresserade få myror i huvudet, alltid!

    Den andra dikten du skriver om, ”Då du var borta”, finns inte bland våra tidningsurklipp. Men den har vi i stället njutit av i diktsamlingen ”Brudbloss och jungfrulin” samt, och inte minst, från Thorstein Bergmans LP ”… oss till glädje”, där Thorstein bjuder oss på 22 egna tonsättningar av Emils dikter.

    Jag ser fram emot att få höra om fler av Emils alster, publicerade i dina inköpta tidningar. Kanske kan våra pärmar därmed bli mer kompletta!

    Comment by Eva Barkengren Fors, Åkersberga — 2007 06 24 20:24 #

  2. Till Eva Berkengren Fors: Tack för kompletteringarna. Om det nu, som Hans O Alfredsson och Thorstein Bergman har aviserat här på bloggen, bildas ett Emil Hagström-sällskap, kommer nog ett mer systematiskt förtecknande av vad han har skrivit till stånd.

    Comment by Enn Kokk — 2007 06 24 21:49 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^