Stenpartiet vackrare än någonsin

12 juli 2010 15:56 | Trädgård, Ur dagboken | 4 kommentarer

När jag efter hjärtinfarkt och annat elände under lång tid hade försummat min del av trädgårdsarbetet, fick jag som present av Birgitta fackhjälp med att restaurera mitt igenvuxna stenparti. Allt sen dess har jag med jämna mellanrum rensat det noga, också gradvis planterat in nya växter i det.

Bland födelsedagspresenterna i juni fanns pengar till ett växtköp i Eds trädgård i utkanten av Östhammar. Så jag var där och valde, och sen var Eva-Lotta i samband med ett annat uppdrag här och levererade de växter jag hade köpt.

Nu är stenpartiet genomrensat igen och de nya stenpartiväxterna planterade.

Beståndet av Alunrot (Heuchera sanguinea) har fått sällskap av ytterligare ett exemplar. De här växterna har vackra klockvippor, och de olika underarternas bladverk har granna färgvariationer.

Längs stenpartiets högra kant, avgränsad av en impregnerad trästock, har jag tidigare planterat Bergenia (Bergenia cordifolia), men det fanns en liten lucka kvar längst upp. Så nu har jag där planterat ytterligare två bergenior, som ska hjälpa till att hålla den ständigt invasionsbenägna Knölklockan borta.

Där uppe till höger hamnade också några nykomlingar: Allra högst upp satte jag en gammalrosa småblommig Fingerborgsblomma (Digitalis), Rosmari. Och en bit ner satte jag två exemplar av Gulnattljus (Oenothera fruticosa).

Längre ner, där berget här och var går i dagen och jorden inte är lika djup, satte jag mer traditionella stenpartiväxter. Dels en variant av Kaukasiskt fetblad (Sedum spurium), som blommar i rosa. Dels flera sorters Taklök: Sempervivum calcareum Tederhei, gul, Marmoreum Silberkarniol, rosa, och Rubin, röd.

Och längst nere till vänster, mot den impregnerade trästock som gränsar av stenpartiet mot syrenerna, har jag satt ett par blå Veronica.

Jag noterade åter igen under rensningen, att vid sidan om ogräset också några blommor har vildsått sig i stenpartiet: vallmo, akleja och förgätmigej. Dem tog jag förstås inte bort.

När arbetet var klart, handvattnade jag de nyplanterade blommorna, och sen kom Birgitta med vattenslangen och spridaren. Det är mycket för torrt i trädgården nu. Det skulle behövas ett rejält regn.

Men efter gårdagens plantering och bevattning är just nu mitt stenparti en fröjd för ögat.

4 kommentarer

  1. Det låter helt underbart, en bild på det hela vore trevligt.

    Varma sommarhälsningar

    Margit

    Comment by Margit Li — 2010 07 13 18:58 #

  2. Instämmer i Margits kommentar.

    Comment by Inger Lindell — 2010 07 13 21:44 #

  3. Tack för bilderna som dottern tagit. Vilken fantastisk fägring, inte bara stenpartiet utan alltsammans. Ett riktigt paradis. Men vilket arbete ni måste lägga ner på detta, det tänker man oftast inte på när man som betraktare endast ser slutresultatet av all möda.
    Du och hustru Birgitta är verkligen otroliga.

    Comment by Margit Li — 2010 07 22 8:27 #

  4. Till Margit Li: När vi köpte det här stället 1969, var det rena vildmarken. Regniga somrar var det som nu är gräsmattan – där du nu ser barnens riddartält och pool stå – rena träsket, där det simmade måsar. Trädgården har anlagts av oss själva genom årtiondens hårt arbete. Vi har alltid båda tagit ansvar för olika delar av den – men nu, efter min hjärtinfarkt, ligger tyvärr en orimligt stor del av arbetet på Birgitta.

    Comment by Enn Kokk — 2010 07 22 10:44 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^