Bort från trädgården igen

12 juni 2007 12:44 | Trädgård, Ur dagboken | 5 kommentarer

Jag måste in till stan, Uppsala, igen. För en rad uppdrag i eftermiddag och i kväll och så pacemakerkontroll på Akademiska i morgon bitti.

I natt regnade det, och man känner hur väl trädgården mår av det här vattnet.

Den vita bondrosen eller jungfrurosen (Rosa alba maxima) blommar som besatt, doftar också starkt. Vi har den över hela tomten, till stor del också som en snårig, oklippt häck längs staketet. Dess blomningstid är tyvärr kort, men jag hoppas att den ännu blommar på min 70-årsdag den 19 juni. Då kommer ju barnen och barnbarnen på besök.

Min Hurdalsros, en present från en tidigare jämn födelsedag, är också i färd att slå ut: snart kommer den att vara översållad av rosa rosor. Bredvid den slår, ungefär samtidigt, paradisbusken ut. Också den har skära blommor.

Utanför fönstret till rummet där datorn står har en pion slagit ut sina mörkröda blommor. I långa rabatten från grinden upp mot huset blommar en annan pion i vitt. I samma rabatt flammar också den första stora vallmon i orange.

Sommaren är här.

Det blev en sommar till!

5 kommentarer

  1. Går det att ta sticklingar på jungfrurosen? I så fall ställer jag i mig kön med förhoppning att få några exempel. Jag visste inte att det fanns rosor som ”utökade sig”, trodde att det var en ganska stationär växt som omsorgsfullt ska skötas. För några år sen planterade jag ett antal vresrosor längs vägen till mina hus i Dalarna. Alltså den typ som man ser överallt i stadsplanteringar och i refuger och längs infarter till samhällen. Men tyvärr satt jag plantorna i jordet alldeles för sent, i slutet av maj, för ingen enda vresros lyckades överlevsa den första sommaren/vintern.

    Comment by Anders Thunberg — 2007 06 12 19:22 #

  2. Den ger massor av rotskott som man kan gräva upp och plantera om.

    Comment by Kerstin — 2007 06 12 20:27 #

  3. Till Anders Thunberg: Min dotter Kerstin har redan gett det adekvata svaret: den här rosen sprider hur många rotskott som helst, och det är bara att gräva upp dem och ta av dem med tillräckligt många rottrådar.

    Allt nyplanterat fordrar regelbunden vattning efter planteringen; det måste till regn eller vattning för att de nyplanterade rosorna ska kunna rota sig på det nya stället. Senare är de här rosorna mycket härdiga, tål också perioder av torka.

    Så du måste se till att plantera, när du ska vistas i huset i Dalarna ett slag, eller se till att sätta dem i jord under någon period på hösten då det garanterat regnar regelbundet.

    Får du dem bara att rota sig, kommer de också att automatiskt sprida sig över allt större ytor.

    Och visst kan du få plantor, bara det praktiskt kan ordnas inför en resa vid passande tid till Dalarna.

    Comment by Enn Kokk — 2007 06 12 21:46 #

  4. Jag tror att det var skott av den vita bondrosen som jag fick av Kerstin vid ett besök i Öregrund för 3 år sedan. Det var egentligen bara tre små pinnar, men efter 2 år kom de första 2 blommorna och i år är det flera stycken på gång så jag kan verifiera att rotskotten tar sig bra även i zon 6 i södra norrland. Mycket taggar, men otroligt vacker där den står nedanför en slänt på tomten.

    Comment by Kristina Strömberg — 2007 06 12 22:20 #

  5. Till Kristina Strömberg: Jo, helt säkert är det så!

    Comment by Enn Kokk — 2007 06 12 23:21 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^