Sommar med Eva Gabrielsson

3 juli 2010 16:59 | Musik, Politik | 1 kommentar

Den som trodde att Eva Gabrielsson skulle ägna sitt sommarprogram åt arvsstriden med Stieg Larssons far och bror om alla miljoner som har rullat in, och fortsätter att rulla in, efter publiceringen av hans Millennium-trilogi blev möjligen besviken. Det här berördes bara indirekt: hon och Stieg hade bott ihop i årtionden, till och med varit förlovade, och ingen vettig människa skulle väl komma på någon annan tanke än att det var hon som hade åtminstone den moraliska rätten till arvet efter honom efter hans plötsliga och mycket oväntade död.

Men så är det det här med arvs- och äktenskapslagstriftningen. Birgitta och jag valde att, av bland annat just sådana här skäl, gifta oss efter 22 års gemensamt boende och två gemensamma barn.

Om sitt gemensamma liv med Stieg, ett liv präglat av radikalism och aktivism, berättade Eva Gabrielsson desto mera. Så vitt jag vet var båda aktiva i det trotskistiska Socialistiska partiet, men jag har som socialdemokrat verkligen inget att invända mot deras kamp mot rasister och nynazister, tror också att det inte är särskilt mycket som skiljer radikala socialdemokrater som mig och Birgitta från paret Larsson-Gabrielsson. Birgitta har för övrigt deltagit som talare på antirasistmöten tillsammans med Stieg Larsson.

Och att Eva Gabrielsson själv är av den rätta ullen visade hon i dagens program bland annat med den roliga men tänkvärda historien om hur hon – hon är arkitekt – under sin praktiktjänstgöring på ett bygge satte en osynliggörande leverantör på plats.

Heder åt sådana kvinnor!

Och hennes musik? Musikvalet var definitivt personligt, även om jag inte har ett personligt förhållande till en hel del av det hon spelade. Men både Kent och Jussi Björling finns också i våra skivhyllor.

Och så uppskattade jag mycket att hon spelade Steeleye Span, en mycket hörvärd folkrockgrupp.

1 kommentar

  1. Jag tyckte Eva hade en väldigt rolig spellista. Håller med om att Steeleye Span var väldigt hörvärda. Dom var en positiv ny upptäckt för min del. Gillade även öppningslåten med Four men and a dog. Sen älskar jag duetten ur Pärlfiskarna.

    Comment by Mats — 2010 07 03 21:39 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^