Kräv reglerad rätt för Sverige att självt bestämma i frågan om EMU!

8 juni 2007 11:04 | Politik | 3 kommentarer

Den kloke Leif Pagrotsky har på Expressens Sidan 4 (jag köper inte längre tidningen, men uppmärksammades på artikeln genom Peter Hultquists blogg) följt upp sin linje från folkomröstningskampanjen om EMU: Sverige bör i det kommande EU-fördraget begära reglerad självbestämmanderätt i frågan om eventuellt svenskt inträde i EMU.

Så här argumenterar Pagrotsky:

”Sverige har aldrig begärt något grundlagsfäst undantag från skyldigheten att gå med i valutaunionen, så som Danmark och Storbritannien har. I stället fick vi en politisk överenskommelse med de dåvarande tolv EU-länderna att själva bestämma om och i så fall när ett medlemskap kunde bli aktuellt. Men erfarenheterna från alkoholpolitiken, där vi hade en liknande politisk överenskommelse om att EU skulle respektera vår politik, visar hur sårbar en sådan lösning kan vara. Trots ett tydligt avtal är den svenska alkoholpolitiken nu så gott som ett minne blott.

Från svensk sida har vi i annars olika sammanhang varit skeptiska mot denna typ av nationella undantag i fördraget. Men det är nu ett tydligt alternativ i slutförhandlingen att man väljer just denna väg för att lösa några av Storbritanniens problem med nya nationella undantag. Somliga påstår att ett sådant erbjudande har framförts men att Gordon Brown inte har bestämt sig ännu hur han skall agera. Vi vet inte ännu hur det blir med de engelska undantagen, men osäkerheten räcker för att vi skall tänka igenom vår egen linje. Jag menar att det måste vara ett absolut och självklart svenskt krav, att om nya nationella undantag skall införas, skall det svenska folkets rätt att själv bestämma om man skall vara med i EMU eller ej klart framgå av EU:s grundlag. Det handlar om att anpassa kartan efter verkligheten.”

Jag instämmer livligt.

Hela artikeln hittar du här.

3 kommentarer

  1. Jag vet att jag är korkad men trodde faktiskt ända tills nu att vi är med i EMU. Det enda vi inte gjort är att ta det avslutande steget att också införa euron som valuta. Har jag levt i en villfarelse?

    Comment by Peter Karlberg — 2007 06 08 17:01 #

  2. Till Peter Karlberg: Det här argumentet har jag hört till leda redan under folkomröstningskampanjen. Lik förbannat har vi en självständig riksbank.

    Den här sortens ambivalens till vad som gäller grundlades av den socialdemokratiska partiledningen redan under kampanjen om svenskt medlemskap i EU: partiledningen försäkrade oss (förgäves i mitt fall) att EU hade lovat oss självbestämmanderätt i några frågor som var viktiga i den svenska debatten. Leif Pagrotsky drar, när det gäller den nu aktuella frågan, parallellen till den svenska alkoholpolitiken som, trots vad då sas, vid det här laget är överkörd.

    Alltså är undantagsöverenskommelser det enda kalla stål som biter på EU.

    Comment by Enn Kokk — 2007 06 09 9:17 #

  3. Nu var det inte tänkt som argument i den ena eller andra riktningen utan mera ett försök att klarlägga sakläget. Om det är så att vi vill ha rätt att stå utanför EMU-processen så är det ett mycket mera långtgående krav än om vi vill stå utanför det tredje steget (valuta, centralbank=penningpolitiken). En icke oväsentlig skillnad som vi bör vara tydliga med när vi diskuterar frågan.

    Är helt överens med dig om att formella undantagsbestämmelser är det enda som fungerar. Troligen inte alls överens om vilka dessa i så fall skulle vara.

    Comment by Peter Karlberg — 2007 06 09 11:53 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^