Melodikrysset nummer 26 2010

3 juli 2010 11:59 | Barnkultur, Deckare, Film, Media, Musik, Politik, Resor, Ur dagboken | 13 kommentarer

Sommarvädret är så vackert att man inte borde sitta inne, men vad gör man inte för Melodikrysset?

I dag hade jag problem bara med en enda fråga, den uppjazzade versionen av en barnvisa. Trots att jag fick båda bokstäverna och förstod att svaret måste bli ”ge” kom jag först ändå inte på vad det var för visa det handlade om. Trots att jag kan Astrid Lindgrens ”Madicken” från både böcker och film, tog det ända till slutet av krysset innan polletten trillade ner: Den här visan heter ”Ge mej mera köttbullar” och sjungs av Madicken och hennes lillasyster Lisabet.

Som om det därmed inte vore nog med Astrid Lindgren fick vi i dag dessutom höra den betydligt mer lättidentifierade ”Hujedamej”, som förekommer i filmerna om Emil i Lönneberga. ”Hujedamej, sånt barn han var”, utbrister där pigan Lina.

Vi som är lite till åren komna har under våra småskole- och folkskoleår också fått lära oss att sjunga ”Sommarvandring”, den som börjar ”Röda stugor tåga vi förbi”.

Sin ålderdomlighet till trots, med pluralskrivning av verb och allt, hör den hemma i det sommartema som fanns även i dagens melodikryss.

Vi hörde bland annat Östen Warnerbring drömma om sommaren med dig, ”En sommardröm i vitt”.

Och när Birger Sjöberg besjöng Frida i ”Den första gång jag såg dig”, här tolkad av Ernst Hugo Järegård, skedde ju detta en sommardag. Jo, jag har varit i Vänersborg i juni. På centerstämma. Som journalist.

Dagens allra första fråga har jag ett slags förhållande till som socialdemokrat. Ja, inte till själva låten, ”Stad i ljus”, känd från Melodifestivalen 1987. Men han som sjöng, Tommy Körberg, gjorde tillsammans med Monica Nielsen också en hörvärd arbetarrörelsesångplatta, ”…med hjärtat fyllt av trots”. Och Py Bäckman, som skrev ”Stad i ljus”, skickade tillsammans med Dan Hylander en av de största och vackraste kransarna till Olof Palmes begravning.

I årets melodifestival var en av de hyggligare bidragen ”Underbart” med Kalle Moraeus.

Ofta har jag svårt att komma i håg gamla melodifestivallåtar, men ”Upp o hoppa” från 2008 minns jag faktiskt spontant, kanske på grund av Frida Murenius’ frejdiga sångstil och kroppsspråk.

Vad jag kommer i håg, har jag aldrig sett TV-serien ”Cops”, vars signaturmelodi skulle leda oss till reggaebandet Inner Circle, som jag klarade utan större besvär. Jag gillar reggae, har faktiskt också varit en vecka på Jamaica.

Däremot var jag en hängiven TV-tittare, när ”Snobbar som jobbar” sändes. I den spelade Roger Moore och Tony Curtis ett par med rätt olika rollkaraktärer.

Kul med TV-serier som inte får en att med Magnus Uggla sjunga ”Jag mår illa”!

Sedan återstår det att redovisa ett par av dagens godbitar.

Jan Johansson gjorde underbar jazz på svenska av ”De sålde sina hemman”, som ju handlar om människor som står i begrepp att emigrera.

Och så hörde vi ett stycke mästerlig dragspelsjazz, Erik Franks ”Novelty Accordion”. När jag hör den, känner jag efterklanger av ett Sverige vi borde slå vakt om, ett land med folkparker och lövade dansbanor.

Skön sommar på er!

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

13 kommentarer

  1. Det var då för väl att det var å jobbets vägnar du var på centerstämma! ;-)

    Ja, det kunde förstås vara för nöjes skull också, för att få dig ett gott skratt!

    Comment by Dorothea — 2010 07 03 15:21 #

  2. Till Dorothea: Jag har följt de flesta partiers, bland annat Centerns, stämmor och kongresser i egenskap av journalist. Min erfarenhet från centerstämmorna säger mig att Centerpartiet verkligen inte alltid har varit så högervridet som nu. Under besöken på centerstämmorna fick jag också, tvärs över partigränserna, vänner bland centerpartisterna och vet genom senare kontakter att många av dem verkligen inte är lyckliga över den utveckling Centern har genomgått under Maud Olofsson.

    Comment by Enn Kokk — 2010 07 03 15:53 #

  3. Nej, det är klart Centern var aptitligare då partiet var mer vänstervridet under Olof Johansson. Nu undrar jag bara hur vänstervriden socialdemokratin är på väg att bli under Lars Ohly.

    Comment by Stefan H, Järfälla — 2010 07 03 16:52 #

  4. Till Stefan H: Olof Johansson var partiledare i Centern. Lars Ohly har jag aldrig hört nämnas som tänkbar partiledare för Socialdemokraterna. Fast för egen del tycker jag att Vänsterpartiets deltagande i det röd-gröna samarbetet på ett välgörande sätt balanserar upp Miljöpartiets borgerliga böjelser.

    Comment by Enn Kokk — 2010 07 03 16:56 #

  5. Hej.

    Vill bara visa vår uppskattning till ditt kunnande
    då det gäller melodikrysset.

    Passar på att tacka för den hjälp du givit oss.

    Med vänlig hälsning

    Björn och Marianne

    Comment by Björn Skansfors — 2010 07 03 20:04 #

  6. Till Björn och Marianne: Tack! Jag skriver inte för att briljera – jag redovisar också det jag har haft problem med.

    Comment by Enn Kokk — 2010 07 03 21:35 #

  7. Skam till sägandes vet jag inte särskilt mycket om dagens unga socialdemokrater. I bästa fall kanske de är som vi var på den tiden det begav sig. Det är ett intryck jag fick av att lyssna på Peter Gustavsson i Uppsala för någon månad sedan, men han hade en meddebattör vars namn jag tyvärr har glömt, men hon gjorde ingen människa glad med sin marknadsföringsjargong. (Det gällde alltså att föra ut LO:s och arbetarrörelsens idéer till unga människor.) Och som du mycket riktigt påpekar har man ett intryck av att en stor del av resten av partiet består av just påsar med nötter. Hur ska det gå? Dessutom var vi på vår tid fler och högljuddare än dagens unga sossar och för den delen vänsterpartister är. Men vad ska man med en röd-grön koalition till när den har Urban Ahiln som utrikespolitisk talesman och sväljer miljöpartiets antifackliga politik utan att blinka. Sossarnas ekonomiska talesman Thomas Östros är nog duktig på att räkna men någon agitator är han inte, Anders Borg är klart bättre, även om det mesta han säger är fel. Men framför allt är det omöjligt att förstå på vilket sätt Östros politiskt skiljer sig från Borg. Så kan man inte vinna några val. Alliansen har ju gjort så många självmål att man hade räknat med en promenadseger för vänstern, men när inte ens en politiskt relativt välorienterad människa som jag blir klok på vilka skillnaderna är så spelar det väl heller ingen roll hur det går i höst. Det blir i alla fall NATO och marknadsliberalism som gäller. Ska man tala om det i mer marxistiska termer innebär det att vänstersidan har lagt ner klasskampen och antiimperialismen medan högersidan driver både delarna så mycket den orkar utan att möta något motstånd. Till slut: förresten var det väl EEC vi var emot?
    Många hälsningar!
    Hans O

    Comment by Hans O Sjöström — 2010 07 06 22:18 #

  8. Till Hans O Sjöström: Sant – det hette EEC på den tiden.

    Peter Gustavsson är dock inte ensam. Dagens socialdemokratiska studentförbund har till exempel åter igen förflyttat sig vänsterut. Och SSUs mycket läsvärda tidskrift ”Tvärdrag” redigeras av Daniel Suhonen i samma anda som vi en gång i världen gjorde Libertas.

    Comment by Enn Kokk — 2010 07 06 22:46 #

  9. försöker hitta låten som spelas i början av varje avsnitt till ”flickan vid stenbänken”, hittar inte den men måste ha den! du vet inte vad den heter eller vart jag kan hitta den? svara i min mejl tack!:)

    Comment by Sanna — 2010 07 21 17:44 #

  10. Till Sanna: Musiken i ”Flickan vid stenbänken” är originalmusik skapad för filmen av Elia Cmiral.

    Comment by Enn Kokk — 2010 07 21 19:38 #

  11. http://www.moviemakers.se/tv_series/stenbanken_music.html
    Här hittade jag musiken, äntligen! Jag blev så glad!

    (Jag hittade den här sidan i allt letande, tänkte lägga in musiklänken här så att ni också blir glada :D)

    trevlig fortsättning!

    Comment by Pella — 2011 02 05 17:54 #

  12. tack för länken!!! har velat ha musiken superlänge :D

    Comment by Caddy — 2011 12 08 21:15 #

  13. Det här är nog väldigt sent, men vet någon vad man kan få tag på noterna till musiken från filmen? Skulle vara roligt att kunna spela den på piano. :)

    Comment by Kalle — 2012 08 04 12:14 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^