n’ Emil och hans grav – gästskribent Hans O Alfredsson

5 juni 2007 22:17 | Prosa & lyrik | 4 kommentarer

Regelbundna läsare av den här bloggen vet, att jag gillar Emil Hagström (1907-1970) och hans poesi; ni övriga kan gå till Kulturspegeln, Prosa & lyrik, och kolla. En som har uppmärksammat mitt intresse för den här före detta sollefteåbon och poeten är min gamle journalistkollega Hans O Alfredsson, som jag bland annat brukade bevaka centestämmorna tillsammans med så här års förr i världen. Strax innan jag drabbades av sjukdomar och all sköns elände, hördes han av med följande mejl:

Hej Enn,

jag misstänker att du, gamle medelpading, läser Sundsvalls Tidning tämligen regelbundet. Eller läser du bara Dagbladet? Hur som haver, kanske såg du nedanstående artikel. Jag vet ju att du är intresserad av Emil Hagström. Jag kan berätta att artikeln har utlöst en väldelig verksamhet: en rad kulturpersoner på riksnivå med Thorstein Bergman och Ulf Johan Tempelman i spetsen formerar ett Nätverk för att bevara Emil Hagströms minne och grav i Österåker, kommunen agerar, hembygdsföreningen agerar, Runö folkhögskola agerar, kyrkorådets arbetsutskott tar upp frågan osv.

Så nu blir det nog ingen rasering, åtminstone inte tre dagar före 100-årsdagen. Hoppas jag.

Hälsning härifrån
Hans O Alfredsson

Klicka här för att läsa artikeln i Sundsvalls Tidning.

Innan jag ens hann svara – jag blev ju sjuk – anlände ytterligare ett mejl från Hans O Alfredsson:

Hej igen Enn,

apropå mitt mejl, som jag hoppas och tror att du läste, för några veckor sen så kan jag rapportera att det blev en faselig aktivitet efter första artikeln. På alla de håll och kanter. Troligen ordnar det sej nu, sannolikt bildas det till och med ett Emil Hagström-sällskap.

Jag berättar detta därför att jag vet att du är intresserad av Emil och du ju också har nära kontakt med Olof G Strömberg (pappa till Bo Strömberg, som vår dotter Kerstin är gift med. EK), gamle personalvårdskonsulenten på I 21, i Sålets gamla sta (som Emil skriver i ”Balladen om Isak Larsson”).

Krya på dej och solig flaggdag!

Hans O Alfredsson

Sen kom ytterligare ett tillägg:

PS. Den här sena Emil Hagström-dikten har du förstås läst, nog är den fin?

Roslagsklocka

Det ringer en klocka i Häverö.
Vad ringer hon väl då?
Det lider mot kväll.
Hon ringer för de vingar
och de fiskar som slår,
att stor glädje oss förunderligen
stämma.

Det ringer en klocka i Häverö.
Vad ringer hon väl då?
Det lider mot kväll.
Hon ringer för åror
som aldrig mer skall ro
till de grynnor där rågarna
blommar.

Det ringer en klocka i Häverö.
Vad ringer hon väl då?
Det lider mot kväll.
Hon ringer för en fågel
i den blödande al
och en fjäril som i havtornet
sover.

(Inom parentes: jag kanske för resten har nämnt att den där unika LPn ”Langt nol i väla” från 1974 med Thorstein Bergman, Tor Bergner och Helmer Grundström precis har kommit ut på CD.)

***

Nej, det sista hade jag inte kläm på, men jag har förstås LP-originalet – tack för tipset! Jag får kanske ta och återvända till vad jag har skrivit om och publicerat av klarapoeterna. Det finns åtskilligt mer att berätta än det jag har återpublicerat om Emil Hagström.

Enn Kokk

4 kommentarer

  1. Den 3 juli kl 19,00 har vi på Hean, mellan Lennheden och Bäsna i Dalarna, ett minnesprogram om Emil Hagström. Medverkar gör Björn Jadling, Marijke Vreeswijk, Agneta och Erik Yvell. Vi räknar med en publik på ca 3 personer (så många kom det när vi firade Helmer Grundströms hundra och Olle Svenssons hundra, när vi firade Björn-Erik Höijers hundra var vi 12 i ABF-lokalen i Mockfjärd, då inräknade vi fyra som gjorde programmet. Ju färre som kommer, desto seriösare!

    Comment by Erik Yvell — 2007 06 15 5:12 #

  2. Till Erik Yvell: Roligt att få höra ifrån dig igen! Vi får väl hoppas att den här notisen på min blogg ska locka dit åtminstone någon åhörare till.

    Comment by Enn Kokk — 2007 06 15 10:01 #

  3. Jag funderar starkt på att åka de ca 10 milen…har aldrig hört talas om Emil Hagström tidigare, men den kvällen är jag ledig. Och eftersom min ångermanländska sida gör sig alltmer påmind, kanske åldern, vad vet jag, kan det vara en god idé.

    Jag blir alltmer förtjust i din blogg, Enn – min andra favorit är Marcus Birros blogg. Han fyller 35 idag, arg som fan hela tiden. Jag växlar mellan din svalka och hans ilska. Båda är ni födda i juni, den vackraste av månader, grym i sin skönhet. Just i år blommar den alltför hastigt…

    Comment by Ann Christin Sandlund — 2007 06 15 18:45 #

  4. Till Ann Christin Sandlund: Jag har skrivit en smula om Emil Hagström; du hittar det under Kulturspegeln, Prosa & lyrik.

    En bra introduktion till Emil Hagströms poesi är det urval FiBs lyrikklubb gav ut, ”Visor i tidlösa”. Den går nog fortfarande att hitta på bibliotek.

    Comment by Enn Kokk — 2007 06 15 18:53 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^