Melodikrysset nr 21 2007

28 maj 2007 21:55 | Film, Musik, Teater, Ur dagboken | 22 kommentarer

Vid lunchtid var febern nere i 38,2 grader, och en smula dumdristigt satte jag mig att lösa Melodikrysset på webben. Det kändes lite trögt i huvudet, men det gick. Mitt i krysset fick jag telefon från Hjärtkliniken på Akademiska: den sköterska jag fick prata med trodde inte, att de symtom jag delgav henne hade något med pacemakeroperationen eller hjärtat att göra. Det jag under tiden hade missat i Melodikrysset, tog jag igen på snabbgenomgången.

Som tur var, tyckte jag inte veckans melodikryss var så där fasligt svårt.

Där förekom inte mindre än tre muikaler: ”Edelweiss” ur Richard Rogers’ och Oscar Hammersteins ”Sound of Music”, Richard Gere sjöng ur ”Chicago” av Maurine Dallas Watkins, Bob Fosse, Fred Ebb och John Kander. Och så förekom också musik ur Cole Porters ”Kiss Me Kate”.

Däremot fick jag googla för att få fram att den kvinnliga svenska artisten med ”Vägen hem” var Sara Löfgren. Prince som upphovsman till ”Nothing Compares With You” tog jag på ledbokstäverna. Samma slags hjälp fick jag med att identifiera Enya i ”The River Sings”.

Betydligt lättare för mig var det då att identifiera Py Bäckman med ”Långt härifrån”, inte för att jag minns henne från Melodifestivalen 1992 men för att jag har recenserat henne på den tiden jag skrev om skivor i Aktuellt i politiken (s). (Jag minns förresten fortfarande, att hon och Dan Hylander skickade en stor och fin krans till Olof Palmes begravning.)

Jag missade titeln på låten, men den norska sångerskan måste ha varit Ane Bruun.

Musik som man hörde i radion i yngre år är det ganska lätt att komma ihåg. Det gäller till exempel ”Fia Jansson”. Och det gäller också ”La Cucaracha”, som i singularis obestämd form på svenska blir kackerlacka.

Lika välbekant för mig är ”Smile” ur Charlie Chaplins ”Moderna tider”, på svenska le.

Självfallet minns jag också ”Hotel California” med Eagles. Har inte den här låten förresten förekommit i Melodikrysset för inte särskilt längesen?

En fråga jag, på grund av samtalet från Akademiska, helt missade var den om låten som skulle ge en delstat. Det lilla jag hörde av den i snabbgenomgången var dock tillräckligt för att jag skulle känna igen ”The Yellow Rose of Texas”. Sorry – tydligen var det i stället ”San Antonios Ros, Texas rödaste ros”, som jag säkert hade känt igen, om jag inte telefonsamtalet hade hindrat mig från att lyssna. Men jag har ju inte vilselett någon i alla fall: Texas blev det hur som helst.

När jag var klar med alltihop, gick jag ut till Birgitta i trädgården – där var kallt och regnigt – och berättade, att Akademiska uteslöt hjärtat. Det räckte för att jag åter skulle få våldsam hosta och nya frossbrytningar. Strax låg jag däckad på sängen – orkade absolut inte skriva in lösningen på Melodikrysset. Vid middagstid var febern uppe i 39,2.

Jag tog två febernedsättande tabletter och har sovit bort en stor del av kvällen.

I morgon ska jag försöka ta mig till Östhammars sjukhus.

***

Söker du efter något svar i senaste Melodikrysset, gå då direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller tryck på Blog ovan. Bläddra dig sen ner till det senaste krysset.

22 kommentarer

 1. Hej Enn

  Jag hoppas det gick bra på Östhammars sjukhus. Skickar en krya-på-dig-dikt, som tack för alla dikter, aforismer och tänkvärdheter som du har skänkt mig. Hälsa Birgitta. Må ni må gott!

  En av mina favoritpoeter, Claes Andersson, skriver i finska Löntagaren:

  Av vad är dikten gjord?

  Dikten är – som mänskan och de andra djuren – gjord av brosk och ben
  Av kärlek hopp och sorg är dikten gjord
  Av tillit och av svek och av en skönhet som består är dikten – liksom djur och mänska – gjord
  Av blod och arbete är dikten gjord, av tro och vantro, av en kärlek som består är dikten gjord
  Av längtan och av saknad är dikten gjord – som vi och de andra djuren – av saknad längtan
  Av lust och smärta är dikten gjord
  Av drömmar och sömnlöshet är den gjord – liksom vi alla och alla djuren
  Av att betrakta ett barn är dikten gjord och av att se dem vi älskat dö är dikten gjord
  Av höstens färger är dikten gjord – som alla djuren
  Av besinning och eftertanke är dikten gjord
  Av minne och av glömska, av livets vägkost är dikten – liksom mänskan och djuren – gjord
  Dikten är – som mänskan och de andra djuren – gjord av beröringar och kärleksord
  Av våra läppar och av kyssar är dikten gjord
  Av kärlek är dikten gjord – som mänskan och djuren

  CLAES ANDERSSON
  Löntagaren 31.8.2006 nr 7/06

  Comment by Tomas Wennström — 2007 05 29 19:48 #

 2. Läser din blogg varje dag och saknar den. Just nu känner jag mig orolig för hur du mår! Krya på dig!!
  Hälsningar Marianne

  Comment by Marianne — 2007 06 01 19:19 #

 3. Ja, vi är nog många just nu, och jag är en annan av dem, som oroar oss och undrar hur det är med dig, och som hoppas att du är OK, eller blir det ganska snabbt.

  Comment by Kerstin — 2007 06 01 23:45 #

 4. Hej,och tack för er omtanke. Enn ligger på Akademiska sjukhusets infektionsklinik sedan i tisdags och har varit mycket sjuk. När han togs in misstänktes hjärtklaffsinflammation. Det har nu avskrivits och man bedömer det som lunginflammation. Han har fått bredspektrig antibiotika intravenöst. Men först i förrgår kom man fram till rätt antibiotika, som har gjort verkan. Jag hoppas att han nu snart kan skrivas ut för vård i hemmet. Jag skulle ha rest till New York idag för Unicefs styrelse, men har naturligtvis inställt den resan. Vi har ännu inte bestämt om vi ska stanna i Uppsala, när han kommer hem, eller fortsätta till Öregrund. Det har varit en dramatisk vecka, fylld av oro. Barnen och jag har besökt honom.

  Comment by Birgitta Dahl — 2007 06 02 10:48 #

 5. Tack Birgitta för att du tog dig tid att skriva och berätta hur det är med Enn!! När man nu kommit fram till rätt antibiotika, så blir han säkert snart mycket bättre. Vad skönt att det inte var något problem med hjärklaffen!

  Hälsa Enn och barnen så gott! Vi är många som tänker på er!

  Hälsningar
  Marianne

  Comment by Marianne — 2007 06 02 11:46 #

 6. Säger som Marianne:
  När man följt en persons blogg en tid och utväxlat åsikter, så känner man sig så småningom som en god vän till bloggaren, även om man aldrig träffats. Så jag har verkligen tänkt på och oroat mig för hur det har gått för Enn. Tack för att du berättade och hoppas att du Birgitta vill fortsätta att hålla oss informerade om läget tills Enn är tillbaka vid datorn igen.

  En innerlig önskan om snabbt tillfrisknande för Enns del alltså, och om en lugn och skön rekreationstid för er alla därefter, sänder
  Kerstin

  Comment by Kerstin — 2007 06 02 14:30 #

 7. Hej Enn! Hittade din hemsida för två veckor sen, i samband med några klurigheter i Melodikrysset. Genast kände jag en personlig värme, omtanke och intimitet kring din hemsida och, framförallt, din blogg. Nu verkar det som att du sedan tidigare lider av vissa medicinska bekymmer, och att dessa eskalerat den senaste tiden. Vad händer? Hur mår du? Du ska veta att tankarna finns hos dig :-)
  MVH
  Sarah

  Comment by Sarah Front — 2007 06 03 1:40 #

 8. Jag är äntligen hemma igen. Svag men på bättringsvägen; jag ska fortsätta att ta medicin i ytterligare tio dagar.

  Just nu orkar jag inte skriva mer, men jag återkommer. Och än en gång: tack allihop för vänlig omtanke.

  Comment by Enn Kokk — 2007 06 03 14:29 #

 9. Hej Enn.
  Krya på dej. jag är ny läsare av din sida sen ca 7 -8 månader sen. Du är min melodikrysskompis. Du har givit mig kurage att googla och söka efter mina svar på nätet. Förr gav jag upp när jag inte kunde och inte heller mina vuxna barn. Men nu klarar jag det varje gång. Fuskade nån gång då jag missade nån titel eller så. Jag bor utanför Norrtälje och tillbringade en sommar i Öregrund. Då bodde Åke Grönberg där och jag såg honom några gånger.
  Var rädd om dej. Trevlig sommar önskar Birgit

  Comment by Birgit Söderman — 2007 06 03 19:50 #

 10. Hej Enn, nu förstår jag riktigt innebörden att tillhöra en fiskarfamilj. Det ska mycket till innan man slår larm. Ringde häromdagen Matti, alltså din bror Matti, för att höra mig för hur det stod till med dig. Han menade att skulle det vara något ”allvarligt” beträffande dig, så skulle han vara underrättad, och det var han inte, sa han. Denna typ av stoism har jag också stött på i nordnorska fiskarfamiljer, vana vid livets nycker och naturens krafter. Det ska mycket till innan man slår larm för egen del. Hur som helst, jag är övertygad om att du samlar dina krafter för nya framtida insatser, bl a då i ”bloggosfären”. Göran Rosenberg brukar säga: Scrivere, ergo vivere. Jag minns från skoltiden i Sundsvall hur du alltid satt på rasterna och knackade på din gröna Facit, reseskrivmaskinen. Det fanns alltid någon att utbyta tankar med. Bland annat minns jag din livaktiga korrespodens med Svante Foerster, till glädje för oss som fick ta del av brevväxlingen. Nu är det Internet som gäller. Men så pessimistisk ser jag inte på saken, man behöver inte varje dag vara ute på Internet, för att vara vid liv. Så ta det lugnt och krya på dig.

  Comment by anders thunberg — 2007 06 03 20:52 #

 11. Enn,
  Katrine och jag hoppas att du kryar på dig och snart är på benen igen!

  Comment by Joel Malmqvist — 2007 06 03 21:46 #

 12. Enn:
  Skönt att höra att du är hemma igen. Önskar dig en bra och avkopplande rekreation.

  Comment by Kerstin — 2007 06 03 23:33 #

 13. Hej Enn!
  Jag saknar din stämma här ute – man utvecklar lätt ett beroende av de röster man gillar. Jag hoppas verkligen att du kan komma igen snart och få tillbaka kraften. Det var omtänksamt av din Birgitta att skicka en hälsning till oss bloggläsare – vi känner oss viktiga. Allt gott till dig och din familj!

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2007 06 04 6:41 #

 14. Krya på Dig Enn !
  Någon som löst Melodikryss nr 22 ?
  L3: Skator ?
  V10: Don ?
  V11: Me eller My ?
  Alla får svara !

  Comment by Ulf — 2007 06 04 8:30 #

 15. Krya på dig Enn – du har den trevligaste hemsidan, jag vet.

  Nu väntar jag bara på Melodikrysset 2/6 – jag fixar inte 11 våg, trots att det bara är två bokstäver – är det me eller my?

  Thorwald Nybom
  Sollentuna

  Comment by Thorwald Nybom — 2007 06 04 10:24 #

 16. Hans O Sjöström, min gamle vän från laboremustiden, har per mejl hört av sig med följande:

  Jag har förgäves försökt få in kommentarer på din blogg med uppmaningar till dej att ta din sjukdom på allvar, vilket det verkade som om du inte
  gjorde när du satte dej och löste Melodikrysset på söndag och skickade ut svaren till dina läsare. Farbröder i vår ålder har sällan över 39
  graders feber om de inte är riktigt dåliga. Vila nu upp dej ordentligt och tillåt dej att vara svag så att du kan bli stark sen.
  Många hälsningar och önskningar om tillfrisknande
  Hans O

  Tack, men nu är jag faktiskt på bättringsvägen. Som bevis kommer jag strax att lägga ut svaret på veckan melodikryss.

  Comment by Enn Kokk — 2007 06 04 11:46 #

 17. Hej Melodikrysslösare !
  V11: Svar My (My number one).

  Comment by Ulf — 2007 06 04 12:43 #

 18. Till Kerstin Berminge, Hans O Sjöström, Anders Thunberg, Ann Christin Sandlund, Joel & Katrin: Denna fantastiska blandning av riktigt gamla vänner och genom bloggen nyförvärvade! Med Hans O och Anders är det så, att tankeutbytet på bloggen har känts som att fortsätta gamla samtal som om de aldrig hade avbrutits. Er övriga har jag lärt känna genom era egna bloggar. Som Kerstin skrev: När man har följt en persons blogg en tid och utväxlat åsikter, så känner man sig så småningom som en god vän till bloggaren, även om man aldrig har träffats.

  Jag kan lugna Hans O och andra oroliga: Medicinen har verkan, och jag tar inte i mer än jag orkar. Fortfarande tar Birgitta – vilket verkligen inte är något slenatrianartat beteende i vår familj – huvudansvaret för allt tungt och besvärligt här hemma; bland annat ska hon åter igen klippa gräsmattan i morgon. Men jag kommer tillbaka!

  I takt med att jag får lust och ork, återgår jag också till mitt vanliga bloggande. Också för mig, bloggaren själv, är mitt bloggande ”beroendeframkallande”, för att citera Ann Christin / Exonymia.

  Ann Christin Sandlunds förfrågan om estlandslitteratur ska jag försöka besvara vid något tillfälle, då jag är inne i stan och kan gå igenom bokhyllorna. Just nu är jag i Öregrund.

  Comment by Enn Kokk — 2007 06 04 20:53 #

 19. Till Tomas Wennström: Hej gamle vän! Dikten av Claes Andersson är verkligen fin. Jag har, som du väl kan ana, böcker av Claes Andersson i mina egna bokhyllor. Jag har aldrig lärt känna honom personligen, men jag har faktiskt varit i ett slags närkontakt med honom på den tiden han var ordförande för Vänsterförbundet i Finland och också minister i den finska regeringen. Det skedde under en session i Nordiska rådet. En sen kväll, under en publiknande tillställning i rådets regi, fick några som kände honom närmare upp honom på scen – han förmåddes att orepeterat spela jazz för församlingen. Vilken jazzpianist han var, också! Till det orättvisa i tillvaron hör att riktigt begåvade människor ibland tycks vara begåvade på så många olika områden. Han var ju samtidigt medicinare, politiker, skarp ideolog, poet och alltså jazzmusiker.

  ”Löntagaren” läste jag regelbundet på den tiden jag var partiets nordiske och baltiske sekreterare. Med det uppdraget var det alldeles självklart för mig, att jag också skulle hålla kontakt med de nordiska fackföreningsrörelserna, grenar av samma träd som de politiska arbetarrörelserna.

  Comment by Enn Kokk — 2007 06 04 21:16 #

 20. Jag glömde bort att idrott är inte ditt främsta intresse. Dina främsta intressen är litteratur. politik och musik (ingen rangordning). Här kommer några ledtrådar. Jag är man som bor några kilometer ifrån där boken Röda rummets första sida utspelar sig (August Strindberg). Närheten av Svante Forester bostad. Du har berätta för mig att du har varit med och skrivit delar av SAP:s partiprogram, 1975.

  Mvh
  -y-man

  Comment by Nöta att käcka — 2007 06 04 21:47 #

 21. Till Nöt att knäcka: Jag tror, efter de här ledtrådarna, att du är Rustan Rydman.

  Comment by Enn Kokk — 2007 06 04 22:35 #

 22. Välkommen tillbaka till bloggvärlden. Skönt att höra från dig igen.

  Comment by Kerstin — 2007 06 05 3:14 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^