Samhället blir bättre för oss alla om vi solidariskt betalar vad det kostar att ge utsatta människor ett gott liv

29 juni 2010 19:03 | Media, Musik, Politik, Prosa & lyrik, Resor | 4 kommentarer

Dagens Sommar-program, i många avseenden hörvärt, gjordes av Pär Johansson från Hudiksvall. Han har startat och leder Glada Hudik-teatern, där utvecklingsstörda och – för att använda hans tänkvärda terminologi – normalstörda arbetar tillsammans. De har bland annat gjort en bejublad Elvis-föreställning, som har setts av 125.000 människor och bland annat visats i New York. Jag kände tidigare till den här föreställningen bland annat genom svensk TV.

Hans program hade både ett underliggande och ett framfört budskap som ett år som detta borde ha politisk sprängkraft: Vi måste acceptera att det bland oss med vanliga konkurrensmått mätt finns människor som inte förmår prestera och producera lika mycket som somliga av oss andra. Och då får vi som klarar att arbeta i den vanliga konkurrenskvarnen lov att betala de andra mer utsatta av vårt överskott, så att även de får ett materiellt gott liv. Gör vi så, blir samhället mycket bättre att leva i, även för oss som tycker att vi reder oss på egen hand.

Summan av detta blir ett varmare och mer solidariskt samhälle, ett samhälle med mer glädje. Och då tänker jag inte i första rummet på de fantastiskt roliga historier Pär Johansson förmedlade från de utvecklingsstördas stockholmsresa, om besöken i videobutiken och på kungliga slottet och om rulltrappsfärden på Stockholm C. Nej, jag tänker på den givandets glädje alla vi normalstörda borde känna över att med hjälp av skatten hjälpa dem som inte är så duktiga som vi i slitet i grottekvarnen.

Ställer vi upp för ett sådant samhälle, blir vi rikligt belönade.

Vid midsommartid för mer än 40 år sedan fick jag en fantastisk upplevelse av hur världen ter sig, om man inkluderar i stället för exkluderar de medmänniskor som vi benämner som utvecklingsstörda. Det här har min dåtida, nu avlidna vän och partivän Helga Henschen skildrat i sin självbiografiska bok ”Vägen till Rebella” (1981) – du hittar textstycket i fråga ovan, här under Kulturspegeln, Prosa & lyrik, Henschen, Helga.

Läs själv – om du inte tar det där prosastycket från Bommersvik till ditt hjärta, är du ingen riktig människa.

4 kommentarer

 1. En som förutom Mona Sahlin har hjärta och medkänsla för de svaga i samhället är Veronika Palm. Såg henne i en debatt med Gunnar Axen och tror att hon blir en bra socialminister i en rödgrön regering.

  Comment by Ulla Ekenberg — 2010 07 01 20:45 #

 2. Tack så mycket, Enn Kokk …
  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1732&blogg=43415

  /Eva

  Comment by Eva Hillén Ahlström — 2010 07 01 22:19 #

 3. Till Eva Hillén Ahlström: Tack själv för länken!

  Comment by Enn Kokk — 2010 07 01 23:12 #

 4. Det är ett beundransvärt arbete denne kille har gjort för att få utvecklingstörda att blomma ut och tro på sig själva. Har nu laddat hem programmet och ska sätta mig ner och lyssna på det en dag under semestern. En annan som fått chansen är ju Martina Schaub, som tack vare en envis mors kärlek lyckats i livet, trots sitt handikapp [är det verkligen det?] Downs syndrom.Rekommenderar starkt den utmärkta dokumentären av Tom Alandh, ”Martina och jag”.
  http://butiken.svt.se/system/search/product.asp?id=955

  Comment by Tomas — 2010 07 05 16:33 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^