Sommar i P1 – då är det sommar

27 juni 2010 15:58 | Media, Musik | 5 kommentarer

Jag har mer eller mindre regelbundet hört på ”Sommar” i radio ända sen programmet startades 1959. Programmen har naturligtvis skiftat starkt i kvalitet: somliga program har varit minnesvärda, medan andra kanske aldrig borde ha sänts.

Till det som gör ett sådant här program värt att lyssna på hör en personlig ton, och då tänker jag både på om sommarprataren i fråga har något att berätta – men i det fallet också på om han eller hon lyckas förmedla detta på ett sätt som griper tag i en som lyssnare – och så på om valet av musik är personligt. Jag har inga fördomar mot någon musikgenre, men man märker ju som lyssnare omedelbart om sommarprataren har ett personligt förhållande till den musik han eller hon spelar.

Ibland tror jag att kändisfaktorn spelar Sommar-redaktionen dubbla spratt: En människa, som på grund av berömvärda prestationer på något område väcker mångas beundran och intresse, kan ju visa sig vara tämligen oförmögen att verbalt till andra förmedla det där han eller hon har varit med om. Och det faktum att man har förvärvat ett aldrig så välförtjänst kändisskap på något område är ju ingen garanti för att man har någon känsla för musik, som ju ändå har en mycket stor betydelse för varje Sommar-program.

Ett paradexempel på det jag just har skrivit ovan är årets inledande Sommar-program, det med Annika Sörenstam.

När det gäller musikvalet är det kanske orättvist att jämföra henne med musikvalet i dagens Sommar, det med Eva Dahlgren. Dahlgren är ett proffs på just det området, och det var ju lätt att ganska snart höra att hennes musikval var mycket mer varierat och intressant än Sörenstams.

Men sen är det ju också det här med det talade innehållet i programmet.

Nu kanske någon tror att mitt ganska negativa intryck av Sörenstams program har att göra med att jag inte är intresserad av golf eller heller av någon annan idrott. Men jag är intresserad av människor och deras motiv: vad som driver dem, vad som väcker känslor hos dem, så även Annika Sörenstams historia hade säkert kunnat gripa tag i mig, om den hade haft glöd och temperament, fått mig att lyssna på vad det är som har styrt hennes livsval.

Den där nerven fanns däremot hos Eva Dahlgren, till exempel i ett långt spår genom nästan hela hennes program, hennes brottande med frågan om Guds existens. Jag har för egen del allt sedan tidiga tonår varit ateist och därefter inte funnit den frågan vare sig intressant eller relevant – men icke desto mindre fann jag Dahlgrens gudsbrottning vara en historia värd att ta del av.

Det är när sommarpratarna, som här Eva Dahlgren, vågar vara öppna även med för dem svåra frågor, som Sommar får den komplikation och nyansrikedom, som gör programmet värt att lyssna på.

5 kommentarer

 1. Håller med dig till fullo. Annika Sörenstam hade ingen berättarröst alls. Det kan nog stämma att dom på redaktionen blir kändisförblindade ibland. Sörenstam kunde man på förhand räkna ut att hon skulle låta rätt tråkigt. Efter att ha hört otaliga intervjuer med henne. Nej, viktigast är faktiskt berättarförmågan. Då hade till och med golf kunnat bli intressant.

  Comment by Mats — 2010 06 27 16:29 #

 2. Vilka kontraster – dessa två första Sommarprogram. Eva Dahlgren idag; fängslande från första sekund, spännande intressant, tänkvärt, sympatiskt, ja 10 poäng av 10 möjliga.
  Sörenstam; platt, oengagerat, inget att berätta, ointressant – en klar 0-poängare.

  Comment by Lasse — 2010 06 27 20:19 #

 3. Av alla Sommarprogram jag hört är det egentligen bara två som verkligen bränt sig fast i minnet: Det ena, mycket sensuellt, av Bengt Anderberg 1973, det andra av Lars Ulvenstam förmodligen 1978.
  Ulvenstam återkom sedan på samma tema, Döden, Åldrandet och Livets gång, åtskilliga gånger, men det är framför allt detta första jag kommer ihåg. Det sändes visst i repris på själva julaftonen samma år.
  Sen har det ju hänt att jag blivit positivt överraskad också. Louise Hoffstens minns jag som ett sådant.

  Comment by Mats Rosin — 2010 06 28 9:41 #

 4. Till Mats Rosin: Ulven lärde jag känna en smula, bland annat genom vårt samarbete i Motståndsrörelsen mot borgerlig regering. Jag tror att det var när han skulle göra sitt allra första sommarprogram som han kontaktade mig om skivor han skulle kunna spela. Tyvärr minns jag inte längre vad han fick för råd. Däremot minns jag väl hur han, gång på gång, borrade i det tema du lyfter fram.

  Comment by Enn Kokk — 2010 06 28 11:12 #

 5. Håller helt och hållet med om din ”analys” av de två första sommarprogrammen. Annika S rabblade bara upp vad hon gjort under åren utan intresse för alla lyssnare. Väldigt opersonligt fastän hon pratade om sig själv. Eva D berättade också om sig själv men på ett helt annat sätt. Dessutom var musikvalet betydligt bättre.

  Comment by Rose-Marie Helje — 2010 06 28 22:17 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^