Sundström, Stefan, Fjodor, Carlstedt, Sanna & Jansson, Roland: Med hjärtat till vänster

När jag för en tid sen var på distriktskongress med socialdemokraterna i Uppsala län, fick jag och alla andra deltagare var sitt exemplar av LOs Första maj-CD, ”Med hjärtat till vänster” (LO / Red Voices SAT 041, 2007). Det är ett piggt initiativ, som jag hoppas får efterföljare.

Att Stefan Sundström har hjärtat till vänster vet vi sen tidigare. Den låt han har skrivit för den här CDn, ”Nog fan finns det pengar”, är uttalat politisk, dessutom så bra när det gäller både text och musik, att den har utsikter att bli en klassiker i sitt slag. Sundström sjunger låten tillsammans med Fjodor Eriksson, och de kompas och köras av ett gäng mycket kompetenta musiker; Johan Johansson, ofta förekommande tillsammans med Sundström, är ett exempel.

För mig är vissångerskan och singern-songwritern Sanna Carlstedt en ny bekantskap, en intressant ny sådan. Hon bidrar med tre låtar, ”Den ovissa framtiden”, ”Vandringsvisa” och ”Hallelujah – en schlagerpsalm för kapitalismen”. Mitt intryck av texterna när jag lyssnar på dem – jag har inte haft tillgång till utskrifter – är att de bitvis kunde ha behövt lite mer finslipning, men de är tillräckligt bra för att väcka intresse för en fortsättning.

För den här mini-CDns avslutning, ”Det nya arbetarpartiet”, står Roland Jansson. Hans text är hårtslående, bitvis brutal, även med blasfemiska inslag. Den framför han som ett slags märklig, rimmad och en smula långsam rap utan beledsagande musik.

”Med hjärtat till vänster” finns tillgänglig bara genom LO.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^