Tom Puss

Tom Puss” kan, om man ser till bristen på absoluta värden hos Rocky, sägas vara raka motsatsen till den serien. ”Tom Puss” är en moralkonservativ serie: Eftersom den har sagans, mer precist fabelns form, har den som återkommande tema kampen mellan ont och gott, två absoluter.

Ytligt sett skulle man till och med kunna karaktärisera Tom Puss som en kulturkonservativ serie: Den som för in handlingen på det som är seriens olika äventyr är gentlemannen Oliver B Bumble, bosatt på slottet Bumblestone, där assisterad av betjänten Joseph och under en oändlig tid uppvaktande fröken Doddle, som bor i en stuga i närheten av slottet. Denna gammaldags idyll störs med jämna mellanrum av skurkar som trollkarlen Hokus Puck och bovarna Bill Super och Hep Hepper. De senare trasslar oftast till det för sig själva. Men den som alltid lyckas rädda Bumble ur de bryderier han har förstatts (eller ofta försatt sig själv) i är den intelligente och handlingskraftige katten Tom Puss.

Oliver Bumble hör dock, markerar tecknaren Marten Toonder, inte till samhällets allra översta skikt. Detta, representerat av bland andra markisen av Chanteclere, skildras med till komik förklädd avsmak av Toonder.

Serien vimlar för övrigt av skarpt utmejslade karaktärer, lätta att komma i håg: borgmästare Dickerdack och E le Fant (ur kretsen kring Chanteclere), psykiatern doktor Soulpincher, handlare Greatgrit, tjänsteman Dörrknackare, konstnären Terpen Tin (eller Tirpin Tin), Bill Barks medhjälpare konstapel Snuff, vid äventyren till sjöss kapten Val Ross, journalisten Argus med flera. Några av figurerna har funktionen av att sätta i gång de förlopp som Bumble dras in i: den inte vidare begåvade Wally Waggle, vetenskapsmannen professor Prlwytzkofski och inte minst sagoväsendet Will Try.

Tom Puss utmärks också av att vara fantasifullt berättad och mycket väl tecknad. Dess serieform är avvikande: Texten, även replikerna, ligger som löpande text under serierutorna. Det finns dock några sena avsnitt som innehåller pratbubblor.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^