Hellsing, Lennart (text) & Lindberg, Stig (bild): Nyfiken i en strut

Av Birgitta fick jag på min 79-årsdag till min stora Lennart Hellsing-samling ”Nyfiken i en strut”, i det här fallet en nyutgåva från 2012, ursprungligen utgiven på samma förlag, Rabén & Sjögren, 1947. Den är en klassiker, också i den meningen att den innehåller originalillustrationerna, signerade Stig Lindberg.

Jag var för ny i Sverige 1947 för att kunna läsa den då, även om jag hade lärt mig att läsa redan vid tre års ålder – jag lärde mig läsa i Estland innan vi hösten 1944 kom till Sverige som flyktingar, och fastän jag då var sju år, fick jag först vänta ganska länge, innan jag fick börja i skolan.

Men från min folkskoletid har jag ett musikminne, som jag inte längre kan placera exakt i tid: I skolan fick vi vid ett tillfälle lära oss att sjunga en sång som var rolig och samtidigt utmanade min fantasi:

Det var så roligt jag måste skratta
det kom en trekantig gubbe in
han hade träskor och näverjacka
och hatten kantad av korveskinn.

Melodin, skriven av Knut Brodin har jag lång senare lärt mig, fastnade genast, och det gjorde också den fantasieggande texten av Lennart Hellsing: En trekantig gubbe med näverjacka och hatten kantad av korvaskinn, som jag minns det från då.

Senare har en hel rad hellsingtexter, alla tonsatta av samme Brodin, blivit en del av min repertoar av barnvisor. Vi har haft dem hemma, dels i olika böcker av Hellsing, dels insjungna på barnskivor. Och jag har sjungit dem för våra barn.

De originella texterna har lätt fastnat i musikminnet, så också melodierna: Krakel Spektakel, Kusin Vitamin hängde och slängde i en gardin. Tre små rädisor stod i ett land. Här dansar herr Gurka både vals och mazurka. Sången om Peter Palsternack, Selma Selleri och Gabriel Gräslök. Rulla rulla kula.

Och så innehåller den här boken berättelser som ”Den underbara pumpan” och ”Krakel Spektakel köper en klubba”, som senare blev en egen bok.

Till och med bokens baksida utnyttjas till en illustrerad text där man, längst ner, ser Krakel Spektakel och Kusin Vitamin som äter blodapelsin.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^