Brunnsviks folkhögskola, Ehrling, Björn & Brodin, Helena: Brunnsvik

Brunnsviks folkhögskola var under årtionden en av den svenska arbetarrörelsens hjärtpunkter. Bland rektorer och lärare samt i många årskullar av elever hittar man människor utan vars arbete och vunna insikter svensk arbetarrörelse inte hade blivit vad den åtminstone en gång var.

Vad som sedan kom kunde vara värt en särskild diskussion, men när Hans Haste i början av 1980-talet gav ut en LP med anknytning till skolan, var den fortfarande en legend. I Aktuellt i politiken (s) nummer 17 1981 (8 oktober) skrev jag om den här skivan i en samlad recensionsartikel med titeln Kampsånger:

”Brunnsvik har alltid varit en sjungande skola. Det har varit sång till morgongröten och dagens övriga måltider, sång till vardags och vid samkväm”, skriver Hans Haste på baksidan av LPn ”Brunnsvik” (Pogo-plattan PPLP 111, utgiven i samarbete med Brunnsvikarnas förbund). De unisona sångerna på skivan är bandade live på Brunnsvik. Dessutom sjunger Björn Ehrling. En rad av de mest kända rörelsesångerna finns med: ”Vi bygger landet”, ”Till seger” och ”Oss alla unga”. Och då inte bara kampsångerna utan också annat som är karaktäristiskt för Brunnsviks- och Tidens sångboks-traditionen: Dan Andersson, Erik Axel Karlfeldt och Carl-Michael Bellman. Björn Ehrling har gjort en utmärkt inspelning av ”Gyris Anders gånglåt” (”Si god afton…”). Också Karl-Erik ForslundsBrunnsvikssången” är rolig att få på skiva. Däremellan läser Helena Brodin dikter av Forslund, Ragnar Jändel, Harry Blomberg och Stig Sjödin.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^