Compania de Chapitô (fritt efter William Shakespeare): Macbeth

Jag har sett den ursprungligen portugisiska men också engelskspråkiga ensemblen Compania de Chapitô tidigare på Reginateatern här i Uppsala – se ovan under Kulturspegeln, Teater – och även då blivit helt tagen av ensemblens helt enastående och absurt roliga sätt att tackla ett djupt allvarligt ämne.

När nu ensemblen åter har spelat i Uppsala, bestod den även den här gången av tre personer, men dess medlemmar bytte ideligen roller, även kön, vilket enkelt markerades genom att man hissade ner kilten när man var kvinna och upp den när man skulle spela man. Det här med kiltarna bör kanhända förklaras: Om ni inte tar det alltför bokstavligt, var det här en uppsättning av William ShakespearesMacbeth”. Således innehåller pjäsen en myckenhet av både dramatiskt våld och mänsklig bedräglighet.

Hela den här föreställningen gör ensemblen, Jorge Cruz – honom har jag sett på scen förut -, Ricardo Peres och Tiago Viegas, suveränt och egentligen utan rekvisita. Men man får ta det man haver: Ett mikrofonstativ kan, allt efter omständigheterna, brukas som värja, häst och (!) golfklubba.

Så här håller det på, i ett ständigt uppskruvat tempo.

För regin stod John Mowat.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^