Hellsinbg, Lennart + 14 olika illustratörer: Kanaljen i seraljen
1956 gav den också i övrigt ofta mycket egensinnige Lennart Hellsing ut en bilderbok, ”Kanaljen i seraljen” (Rabén & Sjögren, ny upplaga 2012), som när det gäller djärvhet saknar motstycke.
Som alltid i fallet Hellsing är den full av galna infall och märkliga rim som fabel, Babel, parabel och sabel.
Och inte blir den här texten mer konkret av den illustration Stellan Mörner har försett den med.
Fast den här boken har inte mindre än 14 illutratörer, flera av dem stjärnor i 1950-talets svenska konstliv. Många av dem – till exempel Sven Erixon, Stig Lindberg, Stellan Mörner, Endre Nemes, Olle Olsson-Hagalund, Erik Prytz och Uno Vallman – är välkända bland konstvänner än i dag. Omslaget har gjorts av Olle Eksell. Tillsammans har de åstadkommit en barnbok med ovanlig kolorit men också en ovanlig grad av abstraktion, om man betänker att boken är till för barn i bilderboks- och ramsåldern – men kanske är det jag som är fördomsfull på den senare punkten.
Den av de många illustratörerna, som har gjort illustrationer för flera barnböcker, är Stig Lindberg, och hans illustrationer till Hellsings ganska halsbrytande ”Istanbul” är skapade inom ramen för modernistisk barnbokstradition. Här känns rent av Hellsings vers i ”Istanbul” om kulturskillnader, där den unge läsaren/lyssnaren möter både haremsundulaten som janitscharmusiken, som mer utmanande.
Att våga ge ut något sånt här, såväl 1956 som 2012, är hur som helst en kulturgärning som länder KFs bokförlag till heder. Och detta bokförlag Rabén & Sjögren, länge Sveriges både främsta och mest framgångsrika barnbokförlag, vill nu Kooperativa Förbundet sälja. Det är en skam!
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^