Trier, Troels: Arbejdsløs

På sjuttiotalet fanns det ganska många danska skivor till salu i svenska skivaffärer. Vi lärde känna många danska sångare och sångerskor, utmärkta sådana, på deras eget språk. Ett exempel är Troels Trier, som jag skrev om i Aktuellt i politiken (s) nummer 2 1977, 27 januari:

Sånger om invandrare

Troels Trier har gjort LPn ”Arbejdsløs” (Sonet SLP 1715, 1976) med undertiteln ”Dansk fremmedarbejder i Sverige”. Materialet på plattan har ursprungligen gjorts för ett par TV-program om en dansk familj, som arbetslösheten hemma tvingar att flytta till Sverige, närmare bestämt till en bruksort i Dalarna.

Det har blivit en LP, som handlar om villkoren för många fler invandrare än de som kommer från Danmark; ”Og larmen fra ovnen lyder ligedan / hvad enten du kommer fra Brøndby eller Pakistan”.

I själva verket bygger kapitalismen ett Babels torn, som drabbar alla lika:

De kom med biler – kom med fly og kom med tog
Og det var tusind folkeslag og tusind sprog
Alle var fremmedarbejdere fra hvert sit land
Og det var ingen som forstod sin sidemand
Så arbejdsmarkedet var frit, frit og bevægeligt
Babylon – nu ska hele verden bygge
Det 20. århundredes guldgravere søger lykke.

Tro nu inte, att Troels Trier saknar humor! ”Ja – her har vi endelig råd til at være danske”, utbrister han i ”Mad og gæster”. Råd att köpa öl från København, snaps från Aalborg och grönländska räkor.

En extra ironisk poäng – kanske inte avsiktlig – är att musiken är den pop som möter gästarbetarna vare sig de finns i Sverige, Västtyskland eller Holland. Allt har inte urskiljbar egenart, men åtminstone några låtar, till exempel ”Doktor Velfærd – Doktor Arbejdsløshed” och ”Godmorgen” är riktigt bra.

Skivan rekommenderas framför allt till infödingarna här i landet.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^