Engwall, May

Ser i tidningen att May Engwall kandiderar till riksdagen på socialdemokraternas lista i Sörmland. Hon är 80 och presenterar sig som feminist. Och hon satsar egna pengar på att finansiera en personvalskampanj; hon vill in i riksdagen.

När jag var chefredaktör för Aktuellt i politiken (s), jobbade May Engwall som grafiker på Svenska Dagbladet. Hon var ordförade för den socialdemokratiska föreningen på arbetsplatsen, moderattidningen, och enda kvinnan i Grafiska fackförbundets styrelse.

Hon skrev också: kåserier i A-pressen och i förbundsorganet Grafia under signaturen Maj O´Näs. När jag kom i kontakt med henne, hade hon också publicerat en kåserisamling och en ungdomsbok, “Motellmysteriet”, och medverkat i ett par lyrikantologier, exempelvis “Plejaderna 77″.

Hon medverkade förstås också i min tidning. Hennes första novell för Aktuellt i politiken (s) var “Som skärvor av glas” (nummer 11 1977), mycket expressivt illustrerad av Jane Bark. I nummer 9 1980 infördes “Samtal med Conny”, fint illustrarad av Maiken Banner-Wahlgren. I nummer 15 1983 fanns “Mammas lilla hobby”, illustrerad av Claes Forsslöf.

På den tiden publicerade hon också debattartiklar i dagstidningarna. Hon var en radikal röst.

Och är, antar jag. Om jag bodde i Sörmland, skulle jag allvarligt överväga att kryssa henne i höstens val.

Men eftersom man bara kan kryssa en person, skulle jag hamna i ett svårt dilemma. På sörmlandslistan finns också Mattias Vepsä, förbundssekreterare i SSU (vänstersidans huvudkandidat i den stora hoplappningen), en ung person som för den äkta socialdemokratiska partitraditionen vidare.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^