Forshed, Pelle: De anhöriga

Pelle Forshed är redan ett stort namn i den svenska serievärlden: tillsammans med textförfattaren Stefan Thungren gör han för Svenska DagbladetStockholmsnatt”, en narrspegel för unga wannabes, personer som tror att de är något bara de följer de allra senaste koderna.

Själv har Pelle Forshed haft ett föga hippt jobb, under flera år vårdbiträde i hemtjänsten för äldre. Den är också miljön för hans egen seriebok ”De anhöriga” (Kartago, 2012), men även om också huvudpersonen i bokens åtta serienoveller heter Pelle, ska man naturligtvis inte se innehållet som rapporter om vad som har hänt honom själv – personer med det här jobbet har tystnadsplikt.

Däremot har hans egna erfarenheter säkert bidragit till att miljöerna, människorna och händelserna känns så autentiska, och det är ingen vacker bild av den stockholmska äldrevården i regi av privata bolag Forshed förmedlar: tidsbrist, ständiga personalbyten och annat liknande. Till det kommer alltför många anhörigas likgiltighet. I ett sådant här system blir det naturligtvis också så, att anhöriga, när något går snett, ibland väljer att skylla på enskilda vårdanställda.

En del av de enskilda episoderna – som Pelles intresse för en jämnårig kvinnlig kollega – bidrar till att ge en fylligare och mer realistisk bild av det som ofta också präglar arbetsmiljöer. Men den här boken har förstås främst en politisk udd mot privatiseringar och nedskärningar.

Samtidigt finns här, i serieform, muckrakerns strävan att gräva och gräva ända till dess att alla samband är blottlagda: anhörigas likgiltighet, tendensen att skylla på andra, den komik till och med begravningar kan erbjuda.

Och så finns det en elak uppföljning: Vi får följa en av de så kallade sörjande på en efterföljande semesterresa till Spanien, där vederbörande både får uppleva partnerbyte som det nog ibland kan vara i verkligheten och en konfrontation döden också kan frambesvärja.

I det allra sista serieavsnittet blir verkligheten, här sedd genom en döendes ögon, så märklig som den säkert kan vara i ett sådant ögonblick.

Det här är ett i alla avseenden starkt seriealbum. Skaffa det och läs det!

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^