Djurens ungar, för små barn

Siv Widerberg har för En bok för alla sammanställt antologin ”Barnens lilla djurbok” (2012). Den håller sig inom vår egen fauna, som ju kan te sig nog så exotisk för alla nutidens stadsbarn – och hur många av dem som bor i landets södra delar kommer någonsin att få se renar och renkalvar? Det vi får se i den här boken är heller inte fantasidjur som drakar eller förmänskligade djur som hos Walt Disney. Nej, här får vi träffa riktiga svenska djur, realistiskt tecknade i deras naturliga miljö, och med djur menas här också fåglar, maskar och insekter.

De korta texter Siv Widerberg har valt är i några fall klassiker, i andra fall hämtade ur nutida barnböcker, i ytterligare några fall skrivna för den här antologin. De ger i bästa fall ytterligare kunskaper om djuret i fråga, men tonvikten ligger här på bilderna, gjorda av kända och mindre kända bilderbokskonstnärer: Man ska lära sig hur djuren och deras ungar, gärna också deras naturliga miljö ser ut.

I något enstaka fall – Elsa Beskows daggmaskbild med texten ”Mor. Orm!” – får vi en klassisk förening av bild och text in extenso, men jag begriper inte varför samma Beskows ”Sagan om den lilla gumman” här har illustrerats av Kaj Beckman, en barnboksförfattare och -illustratör som jag annars uppskattar mycket, så det är inte det. Det här är verkligen inte en fråga om konservatism. Jag tycker till exempel att Susanne Hassellöfs illustration, som jag aldrig tidigare har sett, till Astrid Lindgrens och Georg Riedels sommarsång ”Sommaren är min” är fantastiskt vacker, och finner Mati Lepps illustration till Halfdan RasmussensMaskarna har inga ögon” – publicerad på samma uppslag som Beskows mask/orm-bild, mycket välfunnen. Och Lars Rudebjers dubbelbild ”Fladdermuen kan sova upp och ned. Det kan inte jag.”, en total nyhet för mig, är fullkomligt suverän!

Lite ojämnt, både vad gäller text och bild, är det här urvalet, men här finns väldigt mycket för barn – i sällskap med en förälder – att upptäcka, somligt av det suveränt och annat dessutom – som Cecilia Torudds lilla serie om att gå ut med hunden – att tillsammans skratta åt.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^