Strange Fruit

Strange Fruit

Text och musik: Lewis Allan (= Abel Meeropol), 1936

Southern trees bear a strange fruit,
Blood on the leaves and blood at the root,
Black body swinging in the Southern breeze,
Strange fruit hanging from the poplar trees.

Pastoral scene of the gallant South,
The bulging eyes and the twisted mouth,
Scent of magnolia sweet and fresh,
And the sudden smell of burning flesh!

Here is a fruit for the crows to pluck,
For the rain to gather, for the wind to suck,
For the sun to rot, for a tree to drop,
Here is a strange and bitter crop.

Låttiteln ”Strange Fruit” är en förrädiskt poetisk, till sin innebörd makaber skildring av hur kroppar av lynchade svarta människor hänger i träden i den amerikanska Södern. Texten är starkt politisk, ett antirasistiskt inlägg, ursprungligen skriven som en dikt, som publicerades 1936 i det amerikanska kommunistpartiets tidskrift ”The New Masses”. Dikten skrevs av en partimedlem, Abel Meeropol, en rysk-judisk lärare från Bronx i New York, när han läste om en lynchning. Som tonsättare anges ofta Lewis Allan, men det är den pseudonym Abel Meropol använde, när han publicerade dikten, då kallad ”Bitter Fruit”, i ”The New Masses” och i lärartidskriften ”The New York Teacher”.

Billie Holiday fastnade för den här låten, när den spreds bland afroamerikaner och vänsterintellektuella i Harlem, men hennes dåvarande skivbolag, Columbia Records, vågade inte spela in den. Hon fick då kontakt med ett mindre bolag, Commodore Records, som 1939 spelade in den med henne. Publikt blev hon några gånger trakasserad och hindrad, när hon försökte framföra sången, framför allt i den amerikanska Södern.

Senare insjungningar med Billie Holiday av ”Strange Fruit” finns på LPn ”Lady Sings the Blues” (Verve MGC 721, 1956) som finns med på den utvidgade CDn ”Stay With Me” (Verve 521 429-2, distribution Polygram).

I en 11 CD-box med kvinnliga sångare kallas skivan åter ”Lady Sings the Blues” (Verve 521 429-2). Av CD-häftet framgår också att detta är Volume 4 i serien Billie Holiday Verve Story och att materialet har getts ut i en tio CD-serie, ”The Complete Billie Holiday on Verve 1045-1950”.

Bland andra som har spelat in ”Strange Fruit” kan nämnas Josh White, Eartha Kitt, Nina Simone och Pete Seeger.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^