Jonsson, Mats: I detta satans rum

Mats Jonsson (född 1973) är en svensk serieskapare som jag har följt länge, bland annat genom Galago. Han är en lite knepig tecknare med en stil som ständigt får en att undra, om det rör sig om medveten naivism eller bristfälligt handlag med tuschpennorna. Jag har dock lockats av de självbiografiska beskrivningarna bland annat av barndomens Kramfors, en miljö som inte är helt obekant för mig.

De här självbiografiska skildringarna i romanformat, där Mats Jonsson alltid är Mats Jonsson, har också haft andra poänger; de har till exempel inte förhärligat honom själv.

Nu framträder han i mindre format. Hans ”I detta satans rum” (Ordfront Galago, 2008) inleder Galagos nya ”Svarta serien”, som har novellformat – två album av olika serieskapare ska ges ut per år.

Också den här serienovellen har Mats Jonssons sedvanliga karaktäristika: den märkliga men samtidigt mycket speciella tecknarstilen och så det starkt biografiska elementet med Mats Jonsson själv som huvudfigur.

Men på två punkter skiljer den här historien sig från det jag tidigare har läst av Mats Jonsson:

Miljön är radikalt annorlunda – vi befinner oss i London, på ett studenthotell, dit Mats Jonsson mycket riktigt åkte 1994 för att tillsammans med andra svenskar gå på journalistkurs.

Handlingen, med gruppdynamik som både föder aggressioner och attraktioner och så förstås den vanliga mixen av supande, spyor och hångel, är väl inte så olik det vi tidigare har mött hos Mats Jonsson, men det kortare formatet tycks ibland ha utgjort en hämsko för seriens skapare.

Slutets snopna konstaterande av vad vår hjälte missade är dock inte så oävet.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^