Nötknäpparen

Som väl mina läsare har noterat, gillar jag korsord; jag är en notorisk nötknäppare.

Nötknäpparen hette en tidning, som startades 1954 av Folket i Bilds förlag. Dess redaktör var Olle Cronsjö, knuten till förlaget och också till veckotidningen Folket i Bild, där han bland annat under en relativt tidig period publicerade en egen humorserie, ”Jungman Jansson”.

Han var själv en hängiven filatelist, och till hans mest framgångrika skapelser hörde FiBs frimärksklubb, med egen stående och urklippbar sida i tidningen. Frimärksklubben var en veritabel folkrörelse bland ungdomar på 1940- och 1950-talen. Cronsjö gav också ut en bokserie om jordens frimärksländer. Bland hans många böcker finns även en med patienser.

I Folket i Bild hade han också hand om knep och knåp och tävlingssidor, ofta i samarbete med en annan ständig medarbetare, Gösta Knutsson. Knutssons främsta bidrag till Folket i Bild var barnsidor samt den serieversion han tillsammans med tecknaren Einar Norelius gjorde av sin Pelle Svanslös.

När Cronsjö 1954 startade korsords- och tävlingstidningen Nötknäpparen, ”tankeskärpande, nervlugnande, lärorik” enligt sin målsättning, gjorde han det i nära samarbete med Gösta Knutsson. Jag minns mycket väl den och dess jultidningsvariant Julnötter – jultidningen sålde jag i Juniskär med omnejd, men Nötknäpparen brukade jag och vår hyresvärd i Juniskär, Kjell Nordin, köpa i kiosk och tillsammans lösa.

1958 tog jag studenten och gjorde lumpen; 1959 flyttade jag till Uppsala för studier, och någonstans där tog min kontakt med Nötknäpparen slut. 1962 såldes modertidningen Folket i Bild till Åhlén & Åkerlund (Bonniers) och blev 1963 FIB Aktuellt. Nötknäpparen fortsatte att utkomma med Olle Cronsjö som redaktör; tidningen drevs av honom i eget bolag fram till hans död 1972. Cronsjös skötebarn Frimärksbladet, alltså Folket i Bilds avdelning för FiBs frimärksklubb, flyttade över till Nötknäpparen under perioden 1963-1972.

FiBs frimärksklubb upphörde 1972, när dess skapare och drivande kraft, Olle Cronsjö (född 1899) dog.

Nötknäpparen levde dock vidare, från 1973 fram till nedläggningen 1979 med Bendeus press i Västra Frölunda som ny ägare.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^