Dagens Nyheters serier 2007

Dagens Nyheter inför färg på sin seriesida. Ja, ”Medelålders plus” har redan sedan en tid tillbaka införts i fyrfärg. Men nu är alla serier utom ”Rocky” i färg.

Att Martin KellermansRocky” går i DN är förstås ett plus för tidningen – även om jag ibland tycker, att ”Rocky” tenderar att gå i stå. Fast dagens rundpall mot Täby var ju inte så illa.

Även Lise Myhres ”Nemi” läser jag gärna.

Men jag saknar från och med nu DNs andra norska serie, Frode Øverlis milt talat grovkorniga familjeserie ”Pondus”. Varför togs den bort?

DN kör också ända sedan 1990 en fullkomligt suverän svensk serie, Ulf LundkvistsAssar”. Men inte blev den bättre av att förses med lite röd dekorfärg.

Sven-Bertil BärnarpsMedelålders plus” är ofta en pärla bland serier. Den har tidigare gästspelat i DN men är nu alltså sedan någon tid ett permanent inslag på tidningens seriesida.

Ny på seriesidan är en barnserie, Susanne Fredelius’Doris”. Jag ska kanske inte uttala mig definitivt om den efter att ha läst en stripp, men jag tyckte inte den verkade lovande. Om nu DN vill ha en serie för barn, varför då inte i stället återinföra kalssikernas klassiker, Marten Toonders oslagbara ”Tom Puss”?!

”Doris” ersätter inte bara en serie, den redan nämnda ”Pondus”, utan också det hittills fasta inslaget på seriesidan, ”Klassikern”, som nu senast bestod av Johnny HartsBC”, en serie som verkligen förtjänar benämningen klassiker. Så då blir det inga serieklassiker i DN mer?

För övrigt saknar jag bland de fasta inslagen på DNs seriesida också Jan Romares olika serier.

När DN går ner från sex till fem serier, görs de nu fem serierna i gengäld i lite större format. Så vitt jag kan se, är detta till glädje bara i ett fall, ”Rocky”. Martin Kellerman är nämligen både ordrik och finstilt, kort sagt ibland svårläst i sitt föregående format, men det hade man ju kunnat lösa genom att göra bara ”Rocky” större – det hade gått, säger mig mitt redaktörsöga – och ha kvar ytterligare en serie.

Blev det alltså bättre så här?

Nej!

* * *

PS Beträffande Frode ØverlisPondus” oroade jag mig i onödan. ”Pondus” har blivit söndagsserie i stort format och i fyrfärg. Utmärkt!

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^