Melodikrysset nummer 25 2010

26 juni 2010 12:02 | Barnkultur, Film, Musik, Politik, Ur dagboken | 7 kommentarer

I går var Birgitta och jag vid Hembygdsgården i Öregrund för att i sedvanlig ordning titta på dansen kring midsommarstången. Vädret var gynnsamt, och det kom väldigt mycket folk – till det här årliga evenemanget dras ständigt nya generationer.

Midsommaren och sommaren över huvud taget präglade också en stor del av dagens melodikryss.

Det började med att Gullan Bornemark och hennes barn sjöng om att ”Det är så härligt att gå i solen”, och ganska snart fick vi också höra ”Gunga i en hammock” – som här skulle ge pluralen hammockar – som SweDanes, det vill säga Alice Babs, Svend Asmussen och Ulrik Neumann, sjöng in 1961.

”Sommar’n som aldrig säger nej” hördes med Malta i Melodifestivalen 1973, men i dag fick vi höra en färskare inspelning med Magnus Carlsson, Wille Crafoord och Monica Dominique.

Solsken fanns det också i ”You Are My Sunshine”, fast den handlar väl mer om kärlek än solsken.

Mer himlakroppar: Vi hörde Molly Sandéns bidrag i Melodifestivalen 2009, ”Så vill stjärnorna”. Fast egentligen handlar det väl här mer om himlakropparnas förment astrologiska sidor.

Kärlek, för det var ju det det handlade om, fanns som tema också i Sofia Källgrens ”My Love”.

Ett strå vassare som låt är, enligt min mening, då Lena Phs och Orups ”Hals över huvud”.

Fast ska vi gradera, är jag ännu mer förtjust i ”Sakta vi gå genom stan” med Monica Zetterlund. Den fina svenska texten skrevs av Beppe Wolgers. Fast i dag hörde vi ju originaltexten, ”Walking My Baby Back Home”, med Nat King Cole.

Rialajazzen spelas väl inte så ofta numera, men vi har faktiskt hört den tidigare i Melodikrysset. Riala ligger, som Anders Eldeman berättade, i dag inom Norrtälje kommun, men jag kan tillägga, att ”Rialajazzen” skrevs av Helge Lindberg och Fritz Gustaf Sundelöf. Sundelöf gav på 1970-talet ut ett par sångböcker på Prisma, som också var mitt förlag (för ”Joe Hills sånger” och ”Upp till kamp!”). Där gav Sundelöf ut en bok med svenska schlager men också en med klassiska arbetarrörelsesånger – jag fick förlagets uppdrag att ur tre knökfulla pärmar med avskrifter vaska fram det bästa och mest sångbara för hans bok i den genren.

Povel Ramel är en artist som har följt mig allt ifrån barndomens midsommarfester på Sågplan i Juniskär över knäppupptältet på läroverksplan i Sundsvall till ett sent framträdande i hans liv på Reginateatern i Uppsala. I dag fick vi höra ett av de mest bisarra bidragen av hans hand till svensk viskonst, ”Garry Gråsugga”, som ingår i samlingen ”Djur i dur” – gå upp under Kulturspegeln, Musik, och läs mera!

Stefan Demert är en artist som, när det gäller humorn, har en viss släktskap med Povel Ramel, så det är klart att hans ”SJ, SJ, gamle vän” också den återfinns i min skivsamling.

Näst sist i dag tar vi den fråga jag höll på att stupa på. Det klassiska paret i en flera gånger filmad historia, vilka kunde det vara? Hennes förnamn efterfrågades. Jag kände inte igen filmmelodin, har vad jag vet inte sett den film den var hämtad från – men sen när jag hade första bokstaven och de två sista av sammanlagt fem, blev det uppenbart, vilket klassiskt men olyckligt kärlekspar det här handlade om: Romeo och Julia.

Men kan någon berätta vilken av de många filmatiseringarna det här var hämtat från, skulle jag uppskatta detta.

Kärleken har, både i midsommartid och i andra sammanhang, sina komplikationer, så också skönheten. Om detta handlar Nils Ferlins klassiker ”När skönheten kom till byn”, väl värd att ta del av både som text och i Lille Bror Söderlundhs tonsättning.

Er alla mina läsare runt landet, i era sommarhagar eller var ni nu befinner er, önskar jag en ljuvlig midsommar!

* * *

På jakt efter något svar i allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

7 kommentarer

 1. Hej Enn!
  Du är alltid mitt stöd i melodikrysset!
  Men i dag har du nog stavat fel till Willy Crafoords namn . Det måste vara dubbel ”o” för att passa med Molly!
  Bästa hälsningar Rolf

  Comment by Rolf Wadlund — 2010 06 26 12:09 #

 2. Ang krysset. Tror nog att den här Crawford stavar Carfoord annars bilr det fel i Molly. Tack annars för hjälpen. Pär

  Comment by Pär — 2010 06 26 12:10 #

 3. Till Rolf och Pär: Jag har i själva krysset stavat alldeles rätt, Crafoord, men det blev fel när jag skulle skriva det på bloggen.

  Det är, trots kontrolläsning, lätt att slinta på fingrarna. Det ger också era inlägg exempel på: Han heter alltså Crafoord, inte Carfoord, och Wille, inte Willy, i förnamn.

  Men jag har rättat min egen felskrivning nu.

  Comment by Enn Kokk — 2010 06 26 12:17 #

 4. ”Sofia Källgrens ”My Love”.” ”Det klassiska paret i en flera gånger filmad historia,”. Det första gick jag bet på trots att jag googlade orden i texten och titeln, och dessutom tittade på youtube. När det kom till paret kom jag att tänka på Doktor Zjivago, men hittade ingen person på J så jag satt fast, Julia kändes förlösande. Det var lite svettigt, eller som man skulle säga på älvdalsmål:Ig kenne mi swettu.

  Mvh

  SD, Lund

  Comment by Håkan Liljeberg — 2010 06 26 13:03 #

 5. ”Julia” är alldeles rätt, så klart. melodin, tror jag, är hämtad från Zeffirellifilmen från sextiotalet. Tomas

  Comment by tomas — 2010 06 26 15:47 #

 6. Hej Enn!
  Ja, mitt stöd är du också när jag kör fast, idag tyckte jag faktiskt att det var ganska svårt,
  Sofia klarade jag inte utan din hjälp – tack!
  Du som verkar ha koll på det mesta (jag har googlat men inte lyckats att hitta lösningen), mitt sista hopp står till dig! Vet du vad det klassiska stycket som spelas på piano i Bagdad Café heter?
  Hälsningar
  Gudrun

  Comment by Gudrun Holmberg — 2010 06 26 21:20 #

 7. Till Gudrun Holmberg: Jag har sett och skrivit om ”Bagdad café”, men jag har inte filmen i Öregrund där jag just nu vistas. Men jag tror att det du avser kan vara Preludium i C-dur ur ”Das Wohltemperierte Klavier”, skriven av Johann Sebastian Bach, i filmen spelad av Darron Flagg.

  Comment by Enn Kokk — 2010 06 26 22:21 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^