Israels aktion mot Ship to Gaza är inte bara oacceptabelt övervåld – den är obegriplig också utifrån Israels egna intressen

31 maj 2010 11:31 | Politik | 16 kommentarer

”Israels blockad av Gaza gör hela området till ett gigantiskt utomhusfängelse där Israel kontrollerar allt som tillåts komma in eller ut. Detta har lett till ekonomisk katastrof, massarbetslöshet och lidande för Gazas befolkning”, konstaterar de rödgröna partiledarna Mona Sahlin (S), Lars Ohly (V) och Maria Wetterstrand (MP) i ett gemensamt uttalande med anledning av dödsskjutningarna – minst ett tiotal – ombord på ett av de fartyg som ingick i konvojen Ship to Gaza.

Den av israeler, dessutom på internationellt vatten, stoppade humanitära hjälpsändningen är ett ovanligt skändligt exempel på att Isreal, snart sagt med vilka medel som helst, vill kväsa den lilla palestinska enklaven vid medelhavskusten. Hade Ship to Gaza-fartygen fraktat vapenlaster, hade den israeliska reaktionen kunnat motiveras, men i det här fallet handlade det ju bara om att förse de av Israel isolerade palestinierna med förnödenheter, viktiga för deras dagliga liv.

Sättet att stoppa den här fredliga skeppskonvojen, alltså med ett antal utsläckta männsikoliv som pris, har också det sitt pris. Israel har visserligen nått sitt mål, att stoppa konvojen, men landets arrogans och benägenhet att ta till övervåld har också sitt pris: Israel riskerar att ställas alledeles ensamt i världen.

Jag vet att det finns mer moderata och besinningsfulla krafter också i Israel. Men just nu, och sedan länge, styrs landet av krafter som i längden hotar också Israels egna intressen.

* * *

Runt om i landet arrangeras i dag demonstrationer och andra manifestationer med anledning av det inträffade.

I Uppsala anordnas i dag, måndag, klockan 17.00 på Stora torget en sådan manifestation. Manifestationen arrangeras av Ship to Gaza med Socialdemokraterna som en av medarrangörerna.

16 kommentarer

 1. Verkligheten är nog den att Israel totalt struntar i vad världen anser, och har råd att göra det, med tanke på det antal atombomber som man sitter på.

  Det är dags, tycker jag, att se vad Israel håller på med och att tala klarspråk om saken, vad man har hållit på med sedan början av förra seklet och i synnerhet sedan 1948. Man har sitt av Gud utlovade Storisrael som mål, och detta har man konsekvent strävat mot alltsedan dess. Det tänker man fortsätta med, i Guds namn, om det så kommer att ta 200 eller 500 år och/eller kosta död åt resten av världen. Jag gör mig numer inga illusioner om Israels styrande skikt.

  Vad som är ännu värre, Israels regering inte bara struntar i om den skapar mer antisemitism runtom i världen, man välkomnar en sådan och hoppas att den ska leda till två ting, att all världens judar inser att Israel behövs för alla judars trygghet och att allt fler judar i förskingringen ska flytta till Israel och hjälpa till att befolka den expanderande staten Israel.

  Comment by Kerstin — 2010 05 31 13:00 #

 2. Känner en man: Ehud som är uppvuxen i Jerusalem. Hans föräldrar tillhörde grundarna av staten. Ehud bor numera i Zurich. Han hatar det som nu sker i Israel. Han har gått i många demonstrationer för fredsrörelsen i Jerusalem. Eftersom staden blev mer och mer osäker ville han inte bo där med sina barn. Då när han växte upp kunde han som ung jude utan problem vistas också i den arabiska delen av stan. Det går inte nu.

  Känner också ett par som bor i Jerusalem idag. De hatar att se de religiösa judarna med sina svarta kappor. De firar traditionsenligt sabbat på fredag men det är väl ungfär som vi firar julen. Ett bra skäl till att samla familjen och äta lite gott. De har valt att stanna i Jerusalem. Har jobb där och ett fint litet radhus i de lugnare kvarteren. Men när vi var ute i gamla stan så märkte man att de hela tiden var på sin vakt.

  Det är verkligen sorgligt det som sker. Jerusalem är en underbart vacker stad och många människor som bor där vill inte ha den här politiken. Tyvärr är de inte i majoritet. Kanske skulle en ordentlig fördömande reaktion få folk att vakna upp.

  Mitt bidrag kommer att även fortsättningsvis bojkotta alla varor från Israel.

  Comment by Britta Sethson — 2010 05 31 13:24 #

 3. Även om man kan bli lika pessimistisk som Kerstin Berminge – som Brita Sethson ger exempel på finns det också israeler som inte har en extremistisk inställning.

  Kan det komma något gott ur det hemska som nu har hänt skulle det väl vara att det internationella trycket på Israel att nå en reell fredsöversnskommelse med palestinierna ökar så kraftigt, att det allt mer isolerade Israel (det vill säga dess nuvarande politiska ledning) inte längre orkar stå emot.

  Comment by Enn Kokk — 2010 05 31 13:34 #

 4. Enn Kokk:
  Jag tror inte alls att alla judar är för den politik som Israel för, och framför allt tror jag att ännu färre skulle vara för den om de inte vore offer för staten Israels propaganda, som väldigt många människor är, i Israel, i Europa och i USA.

  Men vad hjälper det vad folk anser. Har styrande eliter bestämt sig för något och sätter in massiv propaganda för sin sak så har vanligt folk som genomskådar propagandan inte mycket att sätta emot. Det ser vi ju även här hemma i Sverige.

  Comment by Kerstin — 2010 05 31 14:35 #

 5. Det enda som kan tvinga igenom en annan israelisk politik är väl att USA inte längre uppfattar det som i sitt intresse att slänga ut pengar på den nuvarande. Antingen för att det politiska priset blir för högt, eller för att man får nog av sina egna problem.

  Vindskupan, på http://sandberg.be/vindskupan_hem/, postar ibland kommentarer som kan tyda på att den dagen inte är så där väldigt långt borta.

  Comment by Jan Wiklund — 2010 05 31 16:01 #

 6. Jan Wiklund
  Men i verkligheten har USA ingen tanke på att överge eller på allvar sätta stopp för Israels vidriga politik och får vi tro amerikanska analytiker så kommer USA att börja bomba Iran inom en inte alltför avlägsen framtid.

  USA har i själva verket tagit över Israels sätt att agera, genom att skapa ”det eviga kriget mot terrorismen”, som möjliggör vilka krigsinsatser som helst var som helst, vilket mördande som helst var som helst, i akt och mening att ta kontroll över all världens naturresurser.

  Government by fear – here as there.

  Comment by Kerstin — 2010 05 31 16:26 #

 7. Enn, du brukar skriva klokt. Jag tror dock att du menar väl.

  Men den här gången vet jag inte om du tänkt till ordentligt. ”övervåld” är inte rätt ord. Det antyder att våldet i sig kunde ha varit rätt men att det var för grovt. Vi Israel-kritiker bör inte använda det ordet i såna här sammanhang. Jag antar att jag får räkna dig till Israel-kritikerna.

  Vidare undrar jag varför vapenleveranser hade kunnat motivera bordningen. Har inte alla folk rätt till självbestämmande, moraliskt sett? Palestina har det ju även enligt internationell rätt, även om jag inte kan numret på resolutionen.

  De måste alltså ha rätt att bygga upp ett militärt försvar för att kunna hävda gränserna. Dagens understatement får bli att de har ett sånt behov gentemot Israel.
  Det är först när eventuella vapen används inne på israeliskt territorium eller avfyras mot det samma som vi kan prata om Israels rätt att göra något.

  Motsvarande rätt för palestinierna måste ju bli att kapa varenda sjöburen vapenleverans till Israel. Då skulle det bli ett himla hallabalå ute på östra Medelhavet.

  Comment by Edvin, SAP i Malmö — 2010 05 31 21:01 #

 8. Till Edvin: Ordet ”övervåld”, som senare har använts i TV också av till exempel Mona Sahlin och Carl Bildt, valde jag för min del för att markera disproportionaliteten i handlingen. Oavsett formell rätt är det ju fullkomligt huvudlöst att döda människor för att de försöker frakta in förnödenheter (och alltså inte vapen, därav mitt omnämnande av dessa) i Gaza.

  Comment by Enn Kokk — 2010 05 31 21:41 #

 9. Tyvärr går det inte att vidarebefordra inlägg på Counterpunch. Men jag vill nämna några som alla på ett eller annat sätt hänger samman med det som hände med Ship to Gaza. Det är: Uri Avnery: Chomsky at the Gate 25 maj, James Marc Lear 28 maj, Uri Avnery 31 maj och Jonathan Cook: Israel’s Attack on Us All, 31 maj.
  För en gångs skull har utrikesministern uttalat sig alldeles klart och otvetydigt. Sedan kan man ju ha sina dubier om vad en opartisk internatonell utredning kan ge, men det viktigaste i det här läget är att man håller sig till Israels folkrättsbrott. Den linjen går bra att driva vidare.
  Såg på en annan blogkommentar att någon tyckte att det var ”osoft” att bua ut centerpartiets utrikespolitiska talespeson på demonstrationen i Stockholm. Hennes inlägg var en ren provokation och fick det bemötande det förtjänade och det tyckte tydligen medierna också. Vill man inte kalla det provokation kan man möjligen se det som en upprepning av Friggebos beryktade We Shall Overcome, men då ska man vara snäll. Hon gick faktiskt emot sitt eget utrikesdepartements hållning.
  Hälsningar
  Hans O

  Comment by Hans O Sjöström — 2010 06 01 11:19 #

 10. Mycket samstämda kommentarer. Men var det en ”fredlig” konvoj med ett rättfärdigt syfte? Tittade just på en nyhetsrad på Jerusalem Post: ”Al-Jazeera cameraman confirms IDFs claim of attack.” IDFs beskrivning bekräftas alltså av Al-Jazeera. Hur mycket av detta kommer ut i Sverige?

  Här har man fördömt innan all information kommit. Pinsamt men det har hänt förut och kommer att hända igen. Hur en av IDFs ”mördare” rapporterar händelsen finns i länken nederst, Fredagskåseriet, via en kommentar.

  Vill man diskutera hederligt skaffar man sig så mycket information man kan. Obs, jag vill inte på något vis säga att Gazas folk inte förtjänar bättre livsvillkor! Men det ensidiga drevet lämnar som vanligt dålig smak i mun. Om alla är samstämmiga kan det vara ännu viktigare att någon protesterar.

  IDFs soldater möttes av en lynchmobb ”with murder in their eyes” och det gällde för soldater att rädda sina liv. Ovidkommande?

  Blockaden är ett resultat av Hamas krigföring. Hur effektiv blockaden har varit att hålla ute vapen, hur den har skötts och hur den onödigt har drabbat folket kan man diskutera men inte att den är ett direkt resultat av iransponsrande Hamas krigföring. Israel agerar inte i vakum. EU och FN ser blockaden som lagligt medel. Israels folk är under attacker dagligen; även denna vecka skjöt man raketer och ett terrorist-försök stoppades.

  Så kommer då Ship To Gaza lastad med de vanliga hätska israelkritikerna, några av vilka inte tycker att Israel ska finnas, bland den nån syndikalist och nån FARC-stödjare. Det låter ju lovande. De vill bryta denna blockad för folkets skull, sägs det. Men man tackade nej till fri lejd till hamnen i Ashdod, varifrån Israel och FN erbjöd sig frakta in varor. I effekt tar då STG sida med Hamas som förtrycker sitt folk, vill grannstatens utplåning och som i detta syfte driver ett krig. STG ville ha en konfrontation. Hur rättfärdigt är deras ärende?

  STG sade sig uttryckligen följa ickevåldsprincipen. Inte en nagelfil, sa Dror Feiler. Men arrangören var turkiska IHH som har täta band till Hamas och Al-Qaida. Detta var känt. Men inte i Sverige, eller ovidkommande? Nu skrivs om dussintals personer, c:a 50 utan papper och pass med $10000 vardera som verkar ha agerat legoknektar, som stod bakom attackerna.:

  http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=177169

  Deltagare har filmats av Al-Jazeera sjungande sånger som hyllar martyrdöden. Deltagare skanderade ramsan som betyder ”död åt judar”. Det handlade alltså om ett initiativ besudlat av militanta och antisemitiska intressen. Detta är tydligen ovidkommande? Inte ett ord sägs om att detta var oväntat eller synd och skam. Men det borde vara av yttersta vikt om man säger sig vilja verka för fred och ickevåld.

  De personer och grupper som så ivrigt har stött STG i ett försök att häva blockaden utan några som helst krav på Hamas har även i effekt stött Hamas, även om omedvetet. Och då kan man nog påstå att de åtminstone indirekt har tagit sida mot Israels folk och judar, eftersom Hamas är en grovt antisemitisk grupp som vill Israel bort. Hur bra känns det?

  Hatet mot Israel verkar starkare än omsorgen för gazaborna som lever under förtryck av Hamas och svårigheter från Israels och Egyptens blockad.

  Viktigt att veta: Att borda ett fartyg på internationellt vatten, när fartyget är i antågande att bryta en blockad, när det råder krigstillstånd, är helt tillåtet enligt FNs GK. Där bör både Bildt och Reinfeldt läsa på. Det sagt agerade IDF som klantskallar, enligt en svensk-israelisk rapportör. IDF kritiseras av somliga starkt för att det blev blodspillan, av andra inte så starkt. En stor PR-seger för PR-jippot!

  Läs gärna rapport från Haaretz i stället för att blunda eller spekulera:

  http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-navy-3-commandos-nearly-taken-hostage-in-gaza-flotilla-raid-1.294114

  Eller läs vad Roy Alterman har att säga i sitt fredagskåseri:

  http://al-hamatzav.org/permalink/ett-fredagskaseri/

  Mycket viktigt att låta informera sig!

  Comment by A-K Roth — 2010 06 04 19:59 #

 11. Till A-K Roth: Din kommentar andas de obotfärdigas förhinder. Här i Sverige är det få – mycket få oberoende av höger-vänster-skalan – som tycker att det finns rättfärdiga skäl att döda människor som bryter blockaden mot Gaza genom att försöka föra in livsförnödenheter, inte vapen, i enklaven.

  Comment by Enn Kokk — 2010 06 04 21:45 #

 12. Till A-K Roth:
  Det du gör är det illvilliga sionister också gör: förvrider perspektiv till förövarnas fördel, oavsett om du förstår det eller inte. Allt du skrivit orkar jag inte ta mig igenom. Men några grejer ska jag kommentera.

  Du skriver:
  ”Mycket samstämda kommentarer. Men var det en ”fredlig” konvoj med ett rättfärdigt syfte? Tittade just på en nyhetsrad på Jerusalem Post: ”Al-Jazeera cameraman confirms IDFs claim of attack.” IDFs beskrivning bekräftas alltså av Al-Jazeera.”

  Det kallas självförsvar. Men visst tillåter yttrandefriheten att folk förvrider språkbruket.

  Du skriver: ”Om alla är samstämmiga kan det vara ännu viktigare att någon protesterar.”
  Generellt sett, ja. Men i det här fallet…?

  Du skriver: ”Blockaden är ett resultat av Hamas krigföring. Hur effektiv blockaden har varit att hålla ute vapen, hur den har skötts och hur den onödigt har drabbat folket kan man diskutera men inte att den är ett direkt resultat av iransponsrande Hamas krigföring. Israel agerar inte i vakum.”

  Här blir det ju bara för mycket. Hamas’ krigföring är ett resultat av Israels moraliskt förkastliga OCH illegala ockupation. Yeeezuz. Hur korttänkt tillåter du dig att vara?
  För övrigt är det just kollektiv bestraffning och systematiskt våld och förnedring som Israel står för. Någon kommentar om det kanske skulle passa bättre.

  Du skriver: ”Så kommer då Ship To Gaza lastad med de vanliga hätska israelkritikerna, några av vilka inte tycker att Israel ska finnas, bland den nån syndikalist och nån FARC-stödjare. Det låter ju lovande. De vill bryta denna blockad för folkets skull, sägs det.
  Men man tackade nej till fri lejd till hamnen i Ashdod, varifrån Israel och FN erbjöd sig frakta in varor. I effekt tar då STG sida med Hamas som förtrycker sitt folk, vill grannstatens utplåning och som i detta syfte driver ett krig. STG ville ha en konfrontation. Hur rättfärdigt är deras ärende?”
  Du är oförskämd och borde be om ursäkt. Vem fan är inte hätsk israelkritiker? Ska åsikterna förhindra oväpnade seglatser på internationellt vatten? Ska de inte själv få välja hur cement och leksaker transporteras? Om inte, maila mig en lista på vad du handlar på Konsum så ska jag avgöra hur du får ta hem det.
  Ska de lämna över sitt bistånd till en ljugande och mordisk ockupationsmakt som medvetet svälter palestinier?

  Som jag ser det borde du be förnedrade palestinier om ursäkt för ditt misstänkliggörande. Men även den som underlättar, propagandistiskt, för mördare ska få uttala sig.
  Trist att du använder yttrandefriheten till något som kan kännas djupt kränkande för andra.
  Skicka en faktura till Israeliska ambassaden. Ditt propagandaarbete kan kan betala nästa hyra.

  Comment by Edvin, SAP i Malmö — 2010 06 05 8:15 #

 13. till den oförskämda A-K Roth:

  Jag noterar att du inte nämner att den israeliska högern är skeptisk till yttrandefrihet för Knesset-ledamöter som uttalar sig mot IDF-attacken.
  Men vad kan en förvänta sig av en som indirekt försvarar ockupanter?

  http://www.haaretz.com/news/national/israeli-arab-mk-who-joined-gaza-flotilla-idf-raid-was-a-pirate-operation-1.293769

  Härmed är diskussionen avslutad för min del oavsett hur mycket Roth tycker att spröda sionistkänslor förorättats.

  Comment by Edvin, SAP i Malmö — 2010 06 05 8:32 #

 14. Enn, jag gör gärna bot om du talar om vad jag ska göra bot för, en massa ovidkommande och störande fakta? :) Men jag kommer nog aldrig att så lätt kunna vifta bort vissa aspekter om hur STG förlöpte som du. Läser man mycket ser man artiklar tom i svenska media som för fram det jag gjorde, ledare, newsmill, bloggar med länkar. Det betyder inte att jag gillar blockaden eller inte vill att den ska kunna brytas. Vapen smugglas in ändå men öppen sjöväg skulle öppna för omåttliga försök liksom Karine-A 2002. Jag vet inte vad som skulle hända då?

  Du menar att stordelen av svenska folket utan skrupler viftar åt sidan störande fakta om IHH, deras band till Hamas, jihadsånger och antisemitiska slogans och att det gick mycket fel på en av båtarna pga en lynchmobb som nu tros ha varit inhyrda legosoldater. Du menar att ”rush to judgement” är vad svenska folket gillar? Varför inte avvakta eller vakta sina ord. Du skriver,

  ”…som tycker att det finns rättfärdiga skäl att döda människor som bryter blockaden mot Gaza genom att försöka föra in livsförnödenheter, inte vapen, i enklaven…”

  Nej inte! Jag tror på goda indicier att de som bordade möttes av dödligt våld, militanta spräckte huvudet på en soldat, slog tre medvetslösa, drog iväg och gömde dem, kastade en sårad överbord, öppnade eld mot soldater och att dessa slogs för sina liv, inte att de ville döda de som kom med mat. Ickevåldsprincipen? Ingen svensk deltagare har en enda gång uttalat sig om hur ickevåldsprincipen tillämpades på Marmara! Man blundar och blundar och rättfärdigar.

  Du menar också att om en hel massa människor tycker lika då måste det vara rätt? Vad säger historien om det?

  Enn, jag vet att många vänner till Israel kritiserar blockaden och jag hoppas själv den mildras. Ingen vill att gazaborna ska lida brist. Det är viktigt för regionen, inte bara Israel, hoppas jag du inser, att försöka hålla vapen från det iransponsrande Hamas, vars mål och agenda jag hoppas du inte är omedveten om. Hur det ska ske utan blockad vet jag inte. Alla duktiga svenskar som tycker likadant får väl räkna ut det?

  Edvin, om man kan ursäkta Hamas agerande och skylla det på ockupationen då vet man inte vad Hamas mål och agenda är. Eller så vet man och bryr sig inte. De ser hela Israel som ockuperat. Den antisemitiska uppviglingen under Hamas är betydande. Men du vet ju själv att samma slogans skanderades i ditt Malmö. Ditt inlägg dryper av hat och visar omåttlig okunskap! Det råder stora brister i Gaza. Det råder inte svält. Ge Hamas sin beskärda del av ansvaret för gazabornas lidande!

  Comment by A-K Roth — 2010 06 05 12:19 #

 15. För folk med bristfällig kunskap:

  http://www.newsmill.se/artikel/2010/06/04/when-justice-is-on-one-side-only

  Comment by A-K Roth — 2010 06 05 13:18 #

 16. En sista länk, jag lovar, Enn! Kan du vara snäll och läsa en tankeprovocerande artikel av Roy, uppvuxen i Kroksta vid Gullänget och en hyvens rolig och smart skribent. Han kan svensk och israelisk politik ganska bra. Sen får du vara ifred.:)

  Jag undrar hur du ställer dig till frågan han ställer nederst, huruvida ett hävande av blockaden är bra eller dåligt för det inompalestinska försoningsarbetet, dvs PM(Fatah) vs Hamas. Han hävdar att inga samtal kommer att kunna leda någonvart om det inte sker en försoning där.

  http://al-hamatzav.org/permalink/en-lordagskronika/

  Comment by A-K Roth — 2010 06 05 13:44 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^