Melodikrysset nummer 37 2009

12 september 2009 12:11 | Film, Mat & dryck, Musik, Politik, Ur dagboken | 13 kommentarer

Jag är inne i stan, Uppsala, av ett skäl som jag ska återkomma till på slutet. Internetuppkopplingen här är mycket sämre än ute på landet, så Melodikrysset började för min del med att jag ideligen åkte ur systemet och således inte hade tillgång till Google. Dess bättre var dagens kryss inte särskilt svårt.

Egentligen var det bara en fråga jag hade problem med, den allra sista. Den låt vi hörde, som jag kände igen men inte kunde identifiera, måste ha haft Yoko Ono som kompositör. Om man redan har O och O, vad kan det annars bli?

Kevin Borg har jag sett i TV, men han är annars inte en artist jag brukar lyssna på. Honom klarade jag också genast på ledbokstäverna – sen visade det sig mycket riktigt, att det är han som har sjungit in ”Street Lights”.

Filmmusik brukar jag sällan spontant komma i håg, men eftersom Anders Eldeman ofta använder sig av musik ur Bond-filmer, kom jag fram till att den filmmusik som i dag spelades måste vara hämtad ur ”Agent 007 ser rött” (”From Russia With Love”), som finns i våra filmhyllor. Jag orkar inte kolla musiken, men den skrevs i så fall av John Barry.

Kalla kriget är väl en passande introduktion till nästa låt, ”Så gick det till när farfar var ung”. Om hur det gick till när jag undslapp att växa upp i Sovjetunionen kan du läsa i mitt öppningsanförande vid Upplandsmuseets nya utställning om den estniska flyktingvågen i slutet av andra världskriget. Du hittar den här texten om du bläddrar några sidor ner.

Om man har varit med om det jag var med om i mycket unga år, till exempel när jag 1944 fanns i ett flyktingläger i Finland, lär man sig att uppskatta de enkla tingen i livet, det som uttrycks i sångtiteln ”Någonting att äta, någonting att dricka”. Men så fett som man ändå hade det i Dardanells (Tor Bergströms) text till Karl Wehles msuik hade vi det verkligen inte. Vi svalt, för att vara rakt på sak.

Mina flyktingerfarenheter i mycket unga år har lärt mig att både se bortom gränser och att älska den plätt på jorden som är ens egen. Jag har ingen egen anknytning till Värmland, men jag förstår den kärlek F A Dahlgren 1822 uttryckte i texten till ”Ack Värmeland du sköna”. Det intressanta är att denna värmländska melodi sen lånades av Bedrich Smetana för att besjunga Moldau.

Anders Eldeman verkar ha gripits av den ångest väl många av oss känner över att sommaren snart är ett minne blott. Som uttryck för detta spelade han ”En härlig svensk sommardag” med Göran Ringbom.

Ett uttryck för samma längtan till sommaren, dess värme och dess avklädda damer, var det väl att spela spela Evert Taubes ”Fritiof i Arkadien”:

Fritiof i Arkadien

Text och musik: Evert Taube

På Colla Bellas höjd, där geten skuttar
och glesa furor skugga ginst och sand
där finns en grön oas, en äng, som sluttar
ner mot en vindal och en palmklädd strand.
Där ser man Korsika i siktigt väder
och provençalska bergens blåa bård.
Där doftar kaprifolium och fläder,
där kan man vandra ostörd utan kläder;
långt ner i dalen ligger närmsta gård.

Där kom jag glad och naken mittpå dagen,
en pilgrim från det fjärran Göteborg.
Jag bar en krans av fikonlöv kring magen
och ost och bröd och lantvin i en korg.
Det var en härlig dag, jag hade turen
att höra näktergalens ljuva röst.
Jag kände mig som fågeln släppt ur buren,
jag var på väg tillbaka till naturen,
jag ville vila mig vid jordens bröst.

Ja, där gick getterna och där gick fåren
som vita moln på ängens klorofyll,
och näktergalen sjöng i björnbärssnåren,
och själv var jag en del av min idyll.
Jag gjorde utav fikonlöv en bricka,
och lade upp min mat, drog upp mitt vin.
Jag satte mig i gräset för att dricka.
Då fick jag plötsligt se en naken flicka,
som kom emot mig med en glättig min.

Jag har då aldrig nånsin sett på maken!
Hon kom och ställde sig helt tätt intill
men innan jag hann tänka rätt på saken
så fick jag plötsligt se två flickor till.
De skrattade och jazzade på ängen
och sjöng : Oh, happy days are here again!
Sen högg de mej och ropte: Opp ur sängen!
Jag tappa mina fikonlöv i svängen,
och flickorna försvann bland skogens trän.

På aftonen när jag kom ned till staden,
då mötte jag dem åter alla tre
i vita klänningar på promenaden,
de skönaste tre gracer man kan se.
Den ena tog mej genast käckt i handen
och sa : I’m leaving on an early train.
Där gick vi under palmerna på stranden
och pratade och ritade i sanden
och sjöng : Oh, happy days are here again!

Jag är från San Fransisco, sa den sköna,
och därför klättrar jag så bra i berg!
Jag dansar gärna naken i det gröna,
jag älskar så naturens form och färg!
Ja, i Amerika har vi friska vanor –
här i Europa är man mer mondän!
Men, darling, vi ha ändå samma anor!
Oh, låt oss aldrig vandra skilda banor!
Oh, darling, happy days are here again!

Inte längrtan till Italien men väl till Flen, ett stycke söder om Uppsala, hittar man i ”Violen från Flen”, som Ulf Peder Olrog skrev 1945.

Violen från Flen var bara en av flera damer som besjöngs i dagens kryss.

En kär gammal bekanting var Stephen Fosters ”Oh, Susanna”.

Lika kär är mig ”Veronika”, skriven av Cornelis Vreeswijk men här framförd av Brolle.

Och jag antar att det är ytterligare en dam som Alf Robertson sjunger om i ”Your Crying Eyes So Blue” – jag kan inte texten, så det är en gissning.

Sofia Källgren tävlade i Melodifestivalen 1990 med ”Handen på hjärtat”.

Och sen avslutar vi med en tämligen färsk platta, den där Tommy Körberg till BAO sjunger Björns och Bennys ”Fait accompli”.

Om ett slag är det dags att gå över till Kadettgatan i Bärby Hage. Där bor dottern, Kerstin Kokk, med make och två barn. Kerstin fyller 40 år i dag, så vi ska på familjekalas. Vill ni vara med och gratulera, kan ni ju gå in på hennes blogg – länk finns här intill – och skicka en hälsning.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

13 kommentarer

 1. här är låten av John lennon och Yoko Ono
  http://www.youtube.com/watch?v=hb2YSAVHmIE
  Happy Christmas, war is over

  Comment by Inger Melin — 2009 09 12 12:23 #

 2. Till Inger Melin: Tack! Då hade jag rätt.

  Comment by Enn Kokk — 2009 09 12 12:25 #

 3. Tack för hjälpen med Melodikrysset och ”Agent 007 ser rött”!
  Jag hade redan lyssnat på ledmotiven till ”Timmarna med Rita” och ”Mannekäng i rött” men ingen av dem var rätt. Nu slipper jag ligga sömnlös och nynna på den melodislingan i natt.

  Comment by Åsa Jonsson — 2009 09 12 12:52 #

 4. Tack Enn för din trevliga hemsida!
  Där finns ofta mycket intressant att läsa om – även för den som inte är sosse :)

  Nåväl. Så vitt jag förstår så är ”From Russia with love” skriven av Lionel Bart, däremot arrangerad av John Barry.

  Hälsningar
  Karin

  Comment by Karin Nygren — 2009 09 12 13:15 #

 5. Melodin till ”Ack Värmeland, du sköna” har många olika geografiska anknytningar. I jazzsammanhang är den ju känd som ”Dear Old Stockholm”. På Wikipedia ser jag att den sjöngs i Östergötland under namnet Risingevisan innan den fick ny text av Anders Fryxell till sångspelet ”Wermlandsflickan”. Det står också att melodin är snarlik en nederländsk sång från 1500-talet och att den möjligen kommit hit med invandrade valloner eller holländare.

  Comment by Lars Björklund — 2009 09 12 13:39 #

 6. Lodrätt 4:
  Happy Christmas
  (John Lennon/Yoko Ono)

  So this is christmas
  And what have you done
  Another year’s over
  New one’s just begun
  So this is christmas
  I hope you have fun
  The near and the dear ones
  The old and the young

  A merry, merry christmas
  And a happy new year
  Let’s hope it’s a good one
  Without any fear

  So this is christmas
  For weak and for strong
  The rich and the poor ones
  The road is so long
  So happy christmas
  For black and for white
  For yellow and red ones
  Let’s stop all the fight

  A merry, merry christmas
  And a happy new year
  Let’s hope it’s a good one
  Without any fear

  A merry, merry christmas
  And a happy new year
  Let’s hope it’s a good one
  Without any fear

  War is over
  War is over
  War is over now

  Comment by Anne — 2009 09 12 14:04 #

 7. Hej Enn
  Eftersom jag ofta tittar på din krysslösning för att se om du har gjort rätt :-), skulle jag vilja kommentera sista frågan med svaret? Ono.
  Om man lyssnar på en sång om en ”racehorse” som heter Stewball, så tycker jag nog att det är lite häftigt att säga att Yoko Ono har hjälpt till att skriva musiken. Jag tror inte att hon ensvar född när den skrevs.
  http://www.youtube.com/watch?v=PuGt66WyO-8

  Comment by Håkan Liljeros — 2009 09 12 16:12 #

 8. Jag håller med Håkan om att Yoko Ono inte hade något med melodin att göra (men det är ju Eldemans misstag och inte Enns). När jag hörde låten i morse, kom jag bara ihåg strofen ”he never drank water, he only drank wine” och kopplade den inte alls till John Lennon/Yoko Ono. Men – som Enn skrev, så var Ono det enda namn som passade in i krysset.

  Comment by Åsa Jonsson — 2009 09 12 21:43 #

 9. Jag funderade också på sista låten. Tyckte det lät som både ”Sockerbagaren” och ”Stewball” innan jag tänkte på ”Happy X-mas” med John och Yoko.

  Undrar om John har stulit melodin?!

  Comment by Per-Olov Stenberg — 2009 09 12 22:36 #

 10. Till Karin Nygren: Jag har, som jag hoppas du har märkt, ett öppet förhållande till mina läsare: döljer verkligen inte att jag är ursosse men fordrar ingalunda att läsarna ska dela mina åsiker.

  Comment by Enn Kokk — 2009 09 12 23:20 #

 11. Oavsett om melodin är stulen eller en bearbetning hör den i det här fallet uppenbarligen till en text av paret John Lennon och Yoko Ono.

  Comment by Enn Kokk — 2009 09 12 23:30 #

 12. Det gick inte att skriva på dotterns blogg så jag gör det här istället, GRATTIS på 40-årsdagen!!!
  http://blogg.expressen.se/hallandsbloggen/entry.jsp?messid=539863
  I dag var krysset lättare för mig.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2009 09 13 1:17 #

 13. HOW OFTEN do YOU listen to the old BBC-radio now-a-days?????

  Next on:
  Today, Sunday 13 September 18:30* on BBC Radio 2
  *that’s ENGLISH-time= UTC + 1 hour

  How many people remember Abba winning the Eurovision Song Contest with Waterloo back in 1974? How many of you can hum an Abba song, have been to the stage show, or watched the film of Mamma Mia? The music of Abba has become a part of our lives and tonight is extraordinary because the creative geniuses behind the band, Benny Andersson and Bjorn Ulvaeus will be part of the celebrations in Hyde Park. Paying tribute to them are the musicians who played on the original Abba tracks, their musical director Anders Eljas, the BBC Concert Orchestra and a fantastic cast of artists from the worlds of rock, pop and musical theater. Kylie Minogue heads a line up that includes Chaka Khan, The Feeling, Beth Nielsen Chapman, V V Brown and Nerina Pallot. Elaine Paige and Siobhan McCarthy re-create a moment from the original production of Chess; Kerry Ellis performs a song from Benny and Bjorn’s latest stage musical, and the London Cast of Mamma Mia! deliver an all singing
  and dancing finale. Stellan Skarsgard and Sir Tim Rice join presenter Chris Evans as the entire company and Hyde Park audience say ”Thank You For The Music”!

  Listen on the web:

  http://www.bbc.co.uk/iplayer/console/radio2

  sa Krister

  Comment by Krister — 2009 09 13 16:43 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^