Melodikrysset nummer 47 2017

25 november 2017 15:03 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Ur dagboken | 10 kommentarer

Det är lite mycket just nu.

Min lillebror Mikko dog, och sen har jag på begäran av hans son, Joakim, bistått med råd om texten i begravningsannonsen och var den ska införas samt föreslagit psalmer – brorsan var i motsatt till mig och vår också döde mellanbror medlem av Svenska kyrkan, och det måste ju vara det avgörande. Vår son Matti ska köra oss i bil till begravningen i Gävle. Men sin sista vila kommer han sen att få i familjegraven på kyrkogården vid Ljungan och nära mitt första hem i Sverige, Juniskär. Mikko kommer från min gren av familjen att få en krans med ett band i de estniska färgerna blått, svart och vitt och en avskedshälsning på vår barndoms språk; Birgitta har sen hjälpt mig med att göra beställningen hos Fonus i Gävle. Begravningen äger rum 1 december klockan 12.30 i Uppståndelsens kapell i Gävle, om nu någon av mina läsare skulle känna Mikko.

Birgitta åkte förra söndagen till vårt sommarhus i Öregrund för att kunna sprida en del gödning innan snön tar över. Hon skulle också släppa in de städerskor som skulle göra huset rent och fint inför vårt besök runt nyår, dessutom släppa in en plåtslagare som ska göra det svårare för mössen att ta sig in i diskbänkens underskåp och därifrån vidare till andra rum. Allt det här skulle vara klart någon gång på onsdag, och hon hade lovat ringa mig och tala om med vilken buss hon skulle komma, så att jag kunde ha middagen färdig när hon kom hem.

Mycket riktigt ringde telefonen på eftermiddagen, och när jag då skulle svara och reste mig upp ur fåtöljen där jag satt och läste tidning, hände något helt oväntat: Benen hade somnat, och när jag började gå, bar de mig inte, utan jag föll handlöst ner på parkettgolvet. Och det gjorde sen jävligt ont, särskilt i vänstra foten. Efter en stund kunde jag gå, om än med viss möda, men foten svullnade. Jag strök smärtstillande salva över de värkande partierna, och livet kändes åtminstone lite lättare, så jag hoppades att svullnaden skulle gå ner under natten.

Men det gjorde den inte, och när jag i torsdags kväll skulle gå på abonnemangskonsert i vårt Musikens hus, fick jag inte på min svarta finsko på vänsterfoten – i stället fick jag, med viss möda, ner foten i en hyggligt stor vardagssko. När vi sen kom hem igen, sa jag till Birgitta att jag tänkte gå till Vårdcentralen på fredag morgon.

Vilket jag gjorde, fast med hjälp av buss.

Eftersom jag kom som akutfall, fick jag inte träffa min vanliga läkare utan en annan, också kvinna och också utmärkt. Hon undersökte min fot mycket noggrant, smärttestade bland annat olika delar av foten. Hennes slutsats var att kanske inget ändå var brutet, och så fick jag råd om vad jag själv skulle och kunde göra: fortsätta använda foten, bland annat gå, när jag satt framför TVn lägga foten på en pall (hustrun har sen lånat mig den fårskinnsklädda hon har i sitt arbetsrum) och så en momentant lite högre dos av Furix. Läkaren kommer att ringa mig på måndag förmiddag, och känns foten då fortfarande inte bättre, måste jag åka till Ackis för röntgen.

Den som lever får se.

Sen har jag, som ni har sett, här på bloggen fått en debatt om vad man bör och inte bör skriva om den mansperson som trots sina förbindelser med Svenska akademien beter sig som ett riktigt svin. Men det kan ni ju själva läsa här nedan.

Tyvärr sysslade jag i morse med att läsa och besvara kommentarer i det ämnet och glömde då bort, att Melodikrysset i dag skulle börja en kvart tidigare. Men med hjälp av snabbgenomgången fick jag i alla fall till slut hela krysset.

Som tur var fanns det i dagens kryss bara två frågor jag inte spontant klarade.

Att jag inte kunde namnet på gruppen som sjöng ”Breathless” – The Corrs – har nog mest att göra med att den här låten är sen, från 2000.

Filmen ”The Untouchables”, från 1987 och med Kevin Costner och Sean Connery i de ledande rollerna, har jag aldrig sett. Den svenska titeln är tydligen ”De omutbara”.

”I sommarens soliga dagar” har förekommit i en hel drös svenska långfilmer, men för mig är den inte en filmmelodi. Inte heller förknippar jag den med Janne Schaffer och Ted Åström som fanns bland dem som 1963 gjorde den version som i dag spelades. För min del är den en av de ”Svenska stamsånger” jag fick lära mig att sjunga under folkskoletiden.

”Imse Vimse Spindel” fick jag lära mig redan i småskolan, med gester och allt – den fanns med i sångboken vi använde, ”Nu ska vi sjunga”. Fast här skulle vi kunna hur många ben spindeln har: Jo, åtta.

Också den hitlåt från 1984 vi i dag fick lyssna på och som sjöngs in av Lisa Ekdahl 1994, ”Vem vet”, kunde ju åtminstone titelmässigt höra hemma i skolvärlden. Visste ni förresten att Lisa Ekdahl har medverkat i en socialdemokratisk valfilm?

Ola Salo har jag sett live, när han medverkade i en av ODs, Orphei Drängars, konserter i universitetsaulan här i Uppsala. I dag fick vi höra hans melodifestivalvinnare från 2007, ”The Worrying Kind”. Så visst var melodifestivalerna bättre förr, då de vinnande låtarna fortfarande var sångbara även för publiken.

Över huvud taget tycker jag att schlagermusiken var bättre förr. Som exempel kan vi nämna ”Älskade ängel”, som Barbro ”Lill-Babs” Svensson låg på Svensktoppen med kring sekelskiftet 1994-1995.

Eller ”Av längtan till dig”, som vi i dag hörde med Lars Roos. Men lyssna på originalinspelningen med CajsaStina Åkerström och Åsa Jinder!

De forna ABBA-medlemmarna Björn Ulvaeus och Benny Andersson har många talanger. Bland annat har de skrivit ”Kristina från Duvemåla” på basis av Vilhelm Mobergs klassiska romanserie.

Ganska ofta hämtar Anders Eldeman musik till sitt kryss även från de brittiska öarna.

Sinead O’Connor kommer från Irland, och henne hörde vi i dag i ”Nothing Compares 2 U”.

Beatles hörde vi i dag i Paul McCartneys och John Lennons ”We Can Work It Out”.

Och Hasse Alfredsons och Tage Danielssons ”Ett glas öl” har faktiskt också brittiskt ursprung, ”Round the Back of the Arches”. ”Ett glas öl” ingick i ”88-öresrevyn” på ”Skeppet” 1970-1971. Birgitta och jag såg den där då.

Hon är borta hela dagen, ute på sin memoarboksturné. Men hon kommer hem till kvällen.

Ett glas öl

Svensk text. Hans Alfredson och Tage Danielsson (för ”88-öresrevyn” på Skeppet 1970-1971)

Brittisk originaltext: ”Round the Back of the Arches

När man ser på hur barna växer upp och står i,
kan man undra om barna nånsin får det som vi.
Om det finns jobb, om det finns mat
om det är drägligt där dom bor,
finns det får och kor och vatten och luft?
Kan dom sola sig gratis, finns det blommor och blad?
Har dom fläsk och potatis, kan dom ta sig ett bad?
Framtiden verkar dyster när man grubblar över ett glas öl
men man hoppas att barna ändå får ett glas öl.

Ha det bra i värmen på en Sara-krog.
Rosenrött och himmelsblått ska det va.
Vårt liv är inte bara knog.
Öl är till exempel gott.

När man ser på hur barna växer upp och står i,
kan man undra om barna nånsin får det som vi?
Om det finns jobb, om det finns mat
om det är drägligt där dom bor,
finns det får och kor och vatten och luft?
Får dom döttrar och söner, har dom dragspel och vals,
har dom kvar bruna bönor, har dom någonting alls?
Framtiden verkar dyster när man grubblar över ett glas öl
men man hoppas att barna ändå får ett glas öl!

10 kommentarer

 1. Tack för att du finns och orkar hålla på! Du har alltid varit facitkoll för mig efteråt. Vunnit ett par gånger

  Blev lite tagen av din historia( i ett annat land)
  Jag har sen flytten tillbaka hit 1984 påtagit mig alla glömda gravar, snacka om alla allhelgonaljus under årens lopp!!! när ingen annan bodde i närheten
  Korsordsnörd; Kallar mig fortf i många sammanhang: Envis tjurkärring på landet,,+ årgång 45

  Comment by Ingrid Adolfsson — 2017 11 25 17:00 #

 2. Melodien ”Älskade ängel” var signaturmelodi till TV-serien om ”Bert”. I övrigt inga kommentarer.

  Comment by Claes Kamborn — 2017 11 25 18:08 #

 3. Tack till Dorothea och Ingrid Adolfsson: Och det är läsare som ni som får mig att fortfarande hålla mitt bloggande i gång.

  Comment by Enn Kokk — 2017 11 25 18:41 #

 4. Till Claes Kamborn: Jag känner till ”Bert” men har inte följt den här TV-serien, så när jag googlade och i fråga om ”Älskade ängel” hittade den användning du nämner, ville jag inte briljera med en kunskap jag inte hade. Däremot mindes jag den väl från Svensktoppen.

  Comment by Enn Kokk — 2017 11 25 18:48 #

 5. Melodikrysset och din blogg är två av veckans höjdpunkter denna gråa årstid.
  Keep blogging!
  H-r

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2017 11 26 15:00 #

 6. PS
  Jag undrar varför alla säger ”karioke” när det faktiskt heter ”karaoke”, jap. kara = tom och okesutora = orkester.
  DS

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2017 11 26 15:06 #

 7. Till Stefan H: Jag nämnde aldrig i min svarsredovisning, att Lisa Ekdahls ”Vem vet” i krysset gjordes i karaokeversion, men Anders Eldemans förklaring, att det här var fråga om karaoke, finns i min kladd. Jag kan inte japanska men är hyggligt bra även på låneord.

  Över huvud taget har jag alltid varit bra på stavning, men när man blir så gammal som jag ju är, händer det oftare än förr att fingret hamnar på fel tangent. Men jag gör så gott jag kan, även vid 80.

  Och jag fortsätter att blogga, förhoppningsvis till glädje för en bildad och vidsynt läsekrets, där alla inte nödvändigtvis måste dela mina politiska och andra åsikter.

  Comment by Enn Kokk — 2017 11 26 16:33 #

 8. PS 2
  Det var AE som sa’ ”karioke”, alltså ingen anmärkning på din blogg.
  DS

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2017 11 27 0:49 #

 9. Till Stefan H: Det la jag aldrig märke till. Men han borde ju verkligen veta vad det heter.

  Comment by Enn Kokk — 2017 11 27 11:40 #

 10. Hej! Enn,
  jag såg alldeles nyss på GD att Mikko gick ur tiden i nov i fjol, inte roligt att läsa, vi var arbetskamarater på korsnäs ritkontorfrån mitten av 70talet till 97 när jag fick avtalspension.
  Vi satt i samma rum under flera år, vi pratade om allt möjligt, fiske var ju Mikkos favoritämne, jag har hört många av hans gäddbravader i olika vatten, kul.
  Vi kom både till Korsnäs som konsulter med osäker jobbframtid, men vi blev båda handplockade av cheferna och blev anställda. Ibland var flera killar med oss ut i skogarna runt Furuvik, där stt vi vid öppen eld och pokulerade om allt aktellt just då.
  Mikko och jag var även på tjänsteror till Tyskland när det skulle byggas en ny klorfabrik, vi hade tervligt på kvällen när han och jag gick en pubrunda i Dortmund, vi tappade bort varann men vi lyckades ta oss till hottelet ensamma!
  Han berättade om sitt och hustruns hundpensionat, när han tillverkade båttrailers hemma och sålde på blocket, vet du detta, hans mångsidighet i det praktiska, inte bara i ritpennan?
  Jag var nyfiken och frågade om dig och din hustru som var sosse som jag, nja han ville inte säga mycket om er, men han sa att ni träffades ibland. Hans bror som jag såg var död var han ju ute och fiskade en hel del med.
  Synd att han gick port så tidigt, miss him nu när jag vet att han är borta, / Hälsningar Johnny Berglund 82
  (Johnny D bergh på You Tube)

  Comment by Johnny — 2018 10 07 16:56 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^