Melodikrysset nummer 1 2015

3 januari 2015 12:16 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Ur dagboken | 8 kommentarer

Jag hade en del problem med dagens kryss, inte för att det var svårt utan för att min skrivbordslampa har pajat och för att jag därför hade svårt att läsa mina egna anteckningar.

Men för all del: Sebastian (Karlsson) med ”No One Else Could” från Melodifestivalen 2011 hade jag redan förträngt, så att identifiera honom beredde mig vissa svårigheter.

Yohio, som 2013 kom tvåa med ”Heartbreak Hotel”, hade jag inga svårigheter att komma ihåg, och jag tror inte att det beror på att den låg närmare i tiden.

Inte heller hade jag några svårigheter med att komma i håg ”När vindarna viskar mitt namn” från 2000, även om Roger Pontare här sjöng den på engelska.

Ja, vi kan gå ända tillbaka till Sten och Stanley och deras ”En vanlig dag” för att få bevis på att mitt musikminne inte funkar tidsselektivt.

Däremot har jag uppenbarligen inte tyckt att Lotta Engbergs ”Världens bästa servitris” var något att lagra i musikminnet. Men hon är ju inte så svår att känna igen ändå.

Att jag och Anders Eldeman inte riktigt har samma referenspunkter visades av en dubbelfråga. Jag hade inga svårigheter med att komma i håg ”Den närsynte bofinken Knut” – jag förknippar honom med Eva Rydberg – men Kent Finell har jag inget som helst förhållande till.

Kanske dras jag till djurvärlden. Ett exempel är ”Saltkråkan”, ur vilken vi i dag hörde ”Vad gör du lilla råtta?”.

Det här leder oss tämligen osökt över på ett annat djuriskt stycke, ”Vyss på dig”, framförd av Kaa, en orm i ”Djungelboken”.

En djurisk uppsyn hade ju också Iron Maiden, som vi i dag hörde i ”Children of the Damned”.

Lite kul är det att Eldeman i sitt melodikryss bjuder på en musikalisk mix som rymmer både den och en polska med en titel som jag missade, framförd av Orsa spelmän.

Och att strax på den följer ouvertyren till Pjotr Tjaikovskis ”Nötknäpparen”, som här ska ge oss ordet nöt.

Jag har redan redovisat svaren på ett par barnkulturfrågor med anknytning till film, men ytterligare ett par av frågorna i dagens kryss hämtade sina svar från filmens värld.

Jag har själv sett Kay Pollaks ”Så som i himmelen”, ur vilken vi i dag hörde ”Gabriellas sång” sjungen av Helen Sjöholm.

Fast för egen del tycker jag att en del av de tecknade filmerna om Betty Boop är ett strå vassare.

8 kommentarer »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URI

 1. Repris från förra veckan:
  Det är inte Kaa som ska fetmarkeras som svar, det är ORM!
  Jag vet inte om det är brist på fantasi, när det gäller texter/låttitlar, eller okunskap, men för mig och miljoner (miljarder?) andra är Heartbreak Hotel en Elvis-låt vars titel borde vara fredad!
  (Även om Yohios låt för mig är helt OK för övrigt)
  Kent Finell var ju under många år Mr Svensktoppen och pryder också framsidan av boken om Svensktoppen. Jag var kompis med Kent i ungdomen och bl a bildade vi Karlstads DX-klubb (kortvågslyssning) tillsammans. Han var en mycket generös och genomtrevlig människa så jag förstår Eldemans saknad väl.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2015 01 03 13:06 #

 2. Till Gunnar Bergquist: Mycket riktigt har jag själv skrivit ORM i mitt eget kryss men såg fel i det skumrask som råder runt mitt skrivbord.

  Comment by Enn Kokk — 2015 01 03 14:58 #

 3. Om nu rätt skall vara rätt, så heter Tjajkovskijs balett ”Nötknäpparen” (”Sjtjelkuntjik”). Sviten är det man ger konsertant, utan dansare.

  God Fortsättning!

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2015 01 03 15:46 #

 4. Till Stefan H: Ok, du har rätt.

  Comment by Enn Kokk — 2015 01 03 17:14 #

 5. Här kommer en tredje besserwisserkommentar: den polskatitel som du missade tror jag var ”Michola-polskan”. Den finns på Orsa Spelmäns debutalbum från 1988 och är skriven av brodern Olle Moraeus.

  Comment by Krister Holmgren — 2015 01 03 19:32 #

 6. Till Krister Holmgren: Tack för titeln, som jag alltså missade.

  Comment by Enn Kokk — 2015 01 03 22:21 #

 7. Gott Nytt År önskar jag dig Enn! Läser ofta dina blogg”tankar”! Beklagar att du får äta Furix x2
  Men det hjälper dig säkert! Att någon kan hämta ut din medicin kan enkelt avhjälpas med ett intyg/godkännande av dig till Birgitta! Apoteket har ett formulär som de kan ge till dig!
  Behöver ibland hjälp med att hämta ut min medicin. Med vänlig hälsning//Gunnel

  Comment by Gunnel Eklund — 2015 01 04 19:08 #

 8. Till Gunnel Eklund: Normalt klarar jag att själv hämta ut min medicin på apotek. Men när jag hade kommit hem från sjukhuset hjälpte mig Birgitta på det här sättet.

  Comment by Enn Kokk — 2015 01 07 16:15 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^