Melodikrysset nummer 12 2014

22 mars 2014 12:27 | Film, Media, Musik, Teater, Ur dagboken | 14 kommentarer

Tomas Ledin är en artist som många har lyssnat på, men han har i sin långa kommersiella karriär undvikit sina rötter – jag tänker här inte bara på de rötter han har i Ångermanland. Nu på äldre dar har han blivit djärvare i det här avseendet, och därmed intressantare. Jag såg i TV hans musikaliska återvändande till Höga kusten, för övrigt en benämning som inte fanns förr, varken när jag eller han växte upp. Men de här musikaliska memoarerna är intressanta både musikaliskt och språkligt. I dagens kryss fick vi höra honom, ackompanjerad av Höga kusten-kapellet, sjunga ”Hammarn unner bönninga”:

Jag trodde knappt mina ögon när jag tittade upp,
där stod farfarn min upp på stegen, högst upp vid takets nock.
Stegen gunga betänkligt, och farfar han vingla till.
Men med ett stadigt grepp, höll han sej kvar och hooo,
hur nu det gick till.

Jag ser det tydligt framför mej hur rädd jag blev just där och då,
hör farfarn min hur han ropa, vars nå ä hammarn, skynda på.
Ja det va alltid nått som va trasigt,skulle lagas, fixas till.
Å det va alltid mej han ropade på å hooo,
tror du jag fick sitta still.

Hämta hammarn unner bönninga, hammarn unner bönninga,
hammarn på engång
Hämta hammarn unner bönninga, hammarn unner bönninga,
dom ropen skalla dagen lång

Jag flög över spången, springandes, hitta hammarn och lite spik.
Ett evigt flängande fram och tillbaka, det var en bra bit.
Min farfar han gorma och spika på, va jag minns i alla fall.
Och jag stod där svettig med andan i halsen och, hooo
tänk att jag stod pall

Hämta hammarn unner bönninga, hammarn unner bönninga,
hammarn på engång
Hämta hammarn unner bönninga, hammarn unner bönninga,
dom ropen skalla dagen lång,

Whohoo, whohoo
Whohoo, whohoo

Hämta hammarn

Hämta hammarn unner bönninga, hammarn unner bönninga,
hammarn på engång
Hämta hammarn unner bönninga, hammarn unner bönninga,
dom ropen skalla dagen lång
Dom ropen skalla dagen lång, dom ropen skalla dagen lång

(Bönninga betyder byggnaden)

Man skulle kunna tro att en gammal stofil som jag inte hade hört talas om Daniel Adams-Ray, men jag har faktiskt tidigare hört honom sjunga – känner således inte till honom bara tack vare hans radiokända morsa. I dag fick vi höra Daniel i ”Innan vi suddas ut”.

”Junge, komm bald wieder” mindes jag rent melodimässigt, men sångarens namn kom jag inte i håg. Så jag googlade på melodititeln och hittade Freddy Quinn.

Maggie Riley har jag inget som helst förhållande till, men jag kände omedelbart igen ”Moonlight Shadow”. Den har jag tidigare hört med dess upphovsman, Mike Oldfield. Hans musik blev jag en gång i världen bekant med genom att sonen, Matti, spelade honom.

ELO – Electric Light Orcestra – har förekommit tidigare i krysset, så de och deras musik är också bekanta för oss gamla kryssrävar. I dag hörde vi dem i ”It’s a Living Thing”.

Och så fort jag hörde dagens version av Jerome Kerns ”Smoke Get’s In Your Eyes”, förstod jag, att den som sjöng var Bryan Ferry – fast här skulle vi förknippa honom med gruppen Roxy Music.

Lite svårare hade jag faktiskt med ”Piff puff paff” med Galenskaparna och After Shave. Här fick jag googla lite, men eftersom svaret verkade bli ”en”, kom jag snart fram till att det här numret måste vara hämtat ur ”En himla många program”.

Då är jag mer förtrogen med Björn J:son Lindh. I dag fick vi höra Janne Schaffer spela hans välkända ”Brusa högre lilla å”, som här skulle ge oss det sökta ordet brusar.

”Gamle Svarten” har travat många gånger i Melodikrysset – i dag fick vi höra den här låten i Roland Cedermarks instrumentalversion. Men det senare gjorde det inte märkbart svårare att komma på att den som hade Svarten som kamrat på vida färden red.

Lite lurig var frågan som illustrerades med ”Visa vid midsommartid”. Ja, låten var ju lätt att känna igen – ni hittar förresten texten ovan under Kulturspegeln, Sångtexter – men här skulle svaret vara blomsterkrans, inte midsommarkrans.

Småknepig var också inledningsfrågan, den där vi fick höra ”Woman In Love”. Ja inte på grund av låten, inte heller på grund av artisten – men det gäller att stava hennes förnamn rätt, Barbra Streisand.

Jag är ju filmfreak – kolla ovan under Kulturspegeln, Film – så dagens filmfråga var ganska lätt för mig. Vi hörde musik, signerad Ennio Morricone. Det senare är nog inte vad de flesta minns – däremot minns säkert många Clint Eastwood i Sergio Leones spaghettivästern ”För en handfull dollar”.

Och så går vi i mål med ett stycke operamusik, som många nog hade svårt att känna igen – men inte jag: Det vi hörde var ”Kärleken till de tre apelsinerna” av Sergei Prokofiev. Fast här skulle vi skriva apelisenerna i obestämd form, apelsiner.

14 kommentarer

  1. Intresant det du skriver om Höga kusten, jag är själv bosatt i Nordingrå och tror att uttrycket började användas på 1960-70 talen. Enligt mig så är kuststäckan mellan ångermanälvens myning och Örnsköldsvik, Höga Kusten. Sen är ju älvens floddal mera känd som Ådalen, till och med röda ådalen. Men det känner du säkert till.
    MVH

    Comment by Pelle — 2014 03 22 13:00 #

  2. Höga Kusten är ett hitte-på som föddes 1970-talet.
    namngivningen kom från frun till nån politiker som sedan förde det högre upp…hahahaha.
    Hans O kan säkert mer om detta.

    Comment by Urban Sjölander — 2014 03 22 13:35 #

  3. Benämningen Höga kusten kom först på sjuttiotalet. Själv var jag fram till decennieskiftet sextiotal-sjuttiotal bosatt i närbelägna Medelpad, men jag hade släktingar som bodde på ångermanlandskusten – jag har också bott hos dem under sommarvisteser – och sen gjorde jag lumpen i Sollefteå, och jag hörde aldrig talas om Höga kusten på den tiden.

    Comment by Enn Kokk — 2014 03 22 13:58 #

  4. Kersti Adams-Ray är inte mamma till Daniel, utan faster.

    Comment by Lena — 2014 03 22 14:11 #

  5. Till Lena: OK.

    Comment by Enn Kokk — 2014 03 22 14:21 #

  6. Namnet Höga kusten uppfanns hemma vid köksbordet i Härnösand av Ije Åström, hustru till länsarkitekten Birger Åström. Han ledde det som kom att kallas Höga kusten-utredningen. Äras den som äras bör.

    Comment by HO — 2014 03 22 15:51 #

  7. ”Höga kusten” har vi diskuterat många gånger och jag måste väl böja mig för HO och Urban S. som verkar veta vad de talar om. Min minnesbild är dock annorlunda. I början av 1960-talet arbetade jag på något med ett namn som i dagens läge kan låta märkligt: ”Sekretariatet för ekonomisk planering” i Finansdepartementet. (Sträng…) I slutet av decenniet började vissa kretsar i inrikesdepartementet fundera på om man inte kunde använda den s.k. ”fysiska riksplaneringen” också som ett instrument för ekonomisk planering inom ramen för den regionala planeringen. (Det hade att göra med något som kallades ’socialism’ och som fanns förr i världen…) Det var ett gäng idealister som drev detta och lyckades införa begreppet ”kommunblock” istf ”städer” o.likn. I det samanhanget myntade tjänstemännen begreppet ”Höga kusten” för ett av kommunblocken. Eftersom vi på Fi var starkt negativt inställda till denna verksamhet (vi var väl någon sorts kanslihusliberaler fast vi inte visste det då…)fick jag en idosynkratisk inställning till begreppet och har aldrig använt det trots att jag härstammar från röda Ådalen och väl känner till Nordingrå med omnejd.

    Men min kollegor kan naturligtvis ha snappat upp uttrycket från fru Åström eller någon annan.

    Jag kan nämna att när jag långt långt senare i livet gjorde en tillfällig comeback i Fi fick jag på ”delning” en mycket egendomlig text som gick i samma anda som på 60-talet. Vid efterforskning visade det sig att det var en av mina gamla kollegor från Inrikes som tydligen övervintrat där i alla år. Med det politiska paradigm som var förhärskande även under socialdemokratiska finansministrar kom den retroaktiva framstöten inte långt…

    Ursäkta att det blev långt och inte hade med Thomas Ledin att göra…

    Comment by Bengt O. — 2014 03 22 16:51 #

  8. Till Bengt O: Men med benämningen Höga kusten hade det ju att göra.

    Själv vet jag inte varifrån den här benämningen kommer; jag konstaterar bara att jag själv på 1950-talet, när jag bodde nära och då också besökte Ångermanland, aldrig hörde talas om Höga kusten.

    Comment by Enn Kokk — 2014 03 22 21:16 #

  9. Jag får inte intrycket av att Tomas Ledin har ett genuint förhållande till ångermanländskan. Han låter som en stockholmare som imiterar lantisar. Ett gott försök, men det övertygar inte mig.

    Comment by Jan — 2014 03 23 11:05 #

  10. Till Jan Galfvensjö: Han och hans familj flyttade till Sandviken, och han behöll inte sitt ångermanländska idiom. När han sjöng in den här skivan, fick han ta hjälp för att återerövra sin barndoms språk och dess uttal. Så du har nog gjort en korrekt iakttagelse.

    Comment by Enn Kokk — 2014 03 23 12:55 #

  11. Enn Kokk, nog var det Ije (Ingrid) Åström som hittade på namnet Höga kusten. Jag har talat med henne flera gånger, letat fram dokument och skrivit om det.
    Hennes man, länsarkitekten Birger, ledde alltså en utredning och slutrapporten 1974 skulle ha ett lockande namn. De satt vid köksbordet hemma i Härnösand och funderade. Ije hade just fått tidningen Vi där det i ett reportage om trakten talades om ”den högsta kusten”. Hon föreslog att rapporten skulle heta Höga kusten-utredningen.
    Birger tog med sig förslaget till ett sammanträde där det vann allmänt gehör. Dåvarande kommunalrådet i Sundsvall, Ivar Nordlander, var en av utredarna och han tillstyrkte varmt. Han tyckte att namnet påminde om Höga visan.
    Och så vidare.

    Comment by HO — 2014 03 23 12:59 #

  12. Till Hans O Alfredsson: Kul att höra att även Ivar Nordlander – som jag träffade och kände en smula – hade ett finger med i det här.

    Comment by Enn Kokk — 2014 03 23 13:09 #

  13. Betr. Eastwood-filmen var allt rätt, utom filmtiteln. Det vi hörde var från filmen ”För några få dollar mer” (förväxlingen lätt gjord).

    Sergej Prokofiev, en av mina favoritkompositörer. Ett kuriöst faktum är att han dog, inte bara samma år, 1953, utan också samma datum, 5 mars, som Josef Stalin.

    Comment by Stefan H, Järfälla — 2014 03 23 16:02 #

  14. Till Stefan H: Jag blandade ihop de här båda snarlika filmtitlarna. Tack!

    Comment by Enn Kokk — 2014 03 23 18:04 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^