Favoritkandidaten i striden om partiledarskapet i norska Senterpartiet meddelar att hon inte kandiderar

5 februari 2014 12:08 | Politik | 3 kommentarer

I en landsomfattande enkät med ordförandena och vice ordförandena i norska Senterpartiets samtliga fylkesorganisationer förordade en klar majoritet Marit Arnstad som ny ordförande för partiet.

I går meddelade hon emellertid partiets valkommitté, att hon inte ställer upp som kandidat till ordförandeposten. Till Aftenposten säger hon så här:

– Jeg har gått en runde med meg selv og konkluderer fortsatt med at jeg ikke ser meg selv som en aktuell leder. Det har jeg varslet lederen av valgkomiteen om og hatt en grundlig samtale med ham om.

I stället förordar hon Trygve Slagsvold Vedum, som nu är andre vice ordförande i partiet och var jordbruksminister i den avgångna Stoltenberg-regeringen.

Inte heller vill hon bli förste vice ordförande – på den posten återfinns Ola Borten Moe, som verkar vilja sitta kvar – möjligen skulle han också vilja bli partiordförande.

Borten Moe, son till förre partiledaren och statsministern Per Borten och olje- och energiminister i Stoltenberg-regeringen, hör till den falang inom Senterpartiet, som vill orientera sig tillbaka till den politiska mittenposition, där man samarbetar främst högerut. I den positionen befinner sig också de två andra små mittenpartierna, liberala Venstre och Kristelig Folkeparti. Skulle Borten Moe väljas till ny senterledare, skulle detta sannolikt innebära en lösgörelse från samarbetet med Arbeiderpartiet.

3 kommentarer

 1. Ursäkta att jag avviker från ämnet men jag har ett spörsmål angående nyhetsvärdering. Toppsossen som ertappades med att snatta dyr whiskey på systembolaget är dagens huvudrubrik i alla stora nyhetsmedier. Såväl i Ekot som i Aftonbladet och Svenska Dagbladet.
  Inte ett ord om det på S-bloggar emellertid. Där får vi istället oss tillhanda 20-30 nya opinionsundersökningar, hyllningstal till Stefan Löfvén och sedvanlig information om hur usla Moderaterna är.
  Är det rimligt? Fullständig renons på nyhetsvärdering och självkritik? Vad är S-bloggars syfte? Renodlad propaganda?

  Comment by Jan — 2014 02 05 20:34 #

 2. Till Jan Gelfvensjö: Själv har jag först i kväll, via TV, fått mer än mycket ytlig information om det här, och de editioner av Aftonbladet och Expressen min hustru köpte hem mitt på dagen innehöll inte ett ord om det här. Så åtminstone jag har inte medvetet undvikit ämnet.

  Men jag ska gärna ta upp ämnet.

  Comment by Enn Kokk — 2014 02 05 20:43 #

 3. Tack för svaret, Enn. Min kritik var heller inte riktad mot din blogg utan S-bloggar som helhet. Det är naturligtvis inget tvång att beröra ämnet men jag trodde nog att någon bloggare skulle våga nämna saken. Jag är ledsen att jag tvingas använda din blogg för kritik mot S-bloggar men webbredaktören är duktig på att blockera alla som försöker nyansera debatten. Tycker du att jag tar för stor plats så säg till. Det är din blogg!

  Comment by Jan — 2014 02 05 21:03 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^