Marianne Selberg går i pension

26 april 2009 17:13 | Politik, Ur dagboken | 5 kommentarer

Snart är det inte många kvar på 68an, Socialdemokratiska partistyrelsen, av mina gamla arbetskamrater där. I fredags var jag på avskedsmottagning för Marianne Selberg, som visserligen under senare år har varit placerad på LO men som även där har arbetat med för partiet (S) och fackföreningsrörelsen gemensamma förhandlingsfrågor.

Marianne började på partistyrelsen samma år som jag, 1968, och vi var till och med under en period placerade på samma våning, på sjuan. Hon var då sekreterare åt Rolf Theorin, alltså kontorist, men avancerade så småningom till personalsekreterare, vilket senare är en funktionärstjänst.

Hon är en långvägare, jobbade före anställningen på partistyrelsen på Stockholms arbetarekommun, ett av många exempel på rörelsemänniskor som har kommit långt utan att någonsin ha fått någon högre utbildning. Jag har inga data, men jag tror att jag vågar hävda, att på dagens partiexpedition praktiskt taget alla har minst studentexamen, ofta också någon form av (ibland avbruten) akademisk utbildning.

Jag fick brev om Mariannes avskedsmottagning och reste gärna hela vägen från Öregrund för att vara med om den, hade också en presentbok med mig. Och det var roligt att se att jag verkligen inte var ensam: kön med uppvaktande från olika mellanstationer i Mariannes arbete i rörelsens tjänst var enorm. Jag hann både i kön och senare prata med mängder av arbetskamrater till både mig och Marianne plus andra som jag känner från andra grenar av rörelsen, ingen nämnd och ingen glömd.

Jo, jag ska nämna en, Åsa Larsson, som nu har en tjänst under partisekreteraren lik den jag en gång hade – men vi är fler som delar på uppgifterna nu, berättade Åsa. Och så sa hon att mina gamla språkregler för partiexpeditionen fortfarande aktivt används, om än på ett par punkter något förändrade.

Med Marianne själv hann jag inte prata så mycket, detta eftersom jag hade en lång kö bakom mig också. Men vi ventilerade i alla fall några minnen om just tiden tillsammans där uppe på sjuan.

Till Mariannes karaktärsdrag hör att hon är så ordentlig – det är väl den egenskapen som har fört henne så långt. Ni vet den där som noggrant räknar in alla deltagarna på bussen, när den ska avgå. (Marianne gjorde det vid en ombudsmannaresa till Aten.)

Någon gång har jag tyckt att det där har gått för långt. Jag minns ett tillfälle, jag tror det var inför ett stort och jämnt partijubileum, som personalen på 68an var samlad för genomgång ute på förbundsskolan Bommersvik. Marianne hade räknat ut allt som skulle göras, bevakas och förflyttas hit eller dit – till slut räknade hon också upp vilka av oss som skulle bära ut ett antal stolar.

Uppstod så frågan om ytterligare någon uppgift behövde preciseras. Varvid jag räckte upp handen och hojtade:

– Jag kan åta mig att bära ut Marianne Selberg!

Annars verkligen inget ont mellan oss. Ha det bra efter pensioneringen, Marianne!

5 kommentarer

 1. Mitt minne av henne är helt annan! Jag var på min första – och sista – s-kvinnors tvåveckors kurs i Bommersvik i början på 90-talet. Jag var entusiastik och förbannad på sossarnas nedskärningar och böjelser för borgarnas ideal. Då ville jag och många med mig diskutera vad som hade hänt. Men – censuren var total !!!! Marianne bevakade oss som en hök och vi fick aldrig prata om det som bekymrade oss så mycket. Hon var hela tiden där och satte stopp för våra diskussioner o tankar. Det var en sovjetisk bevakning över våra åsikter. Kursen pågick två veckor – jag åkte därifrån efter en vecka!!! Jag var så otroligt besviken och den veckan släckte mitt intresse för att öppet ge mig in i debatten!

  Comment by maso — 2009 04 30 20:50 #

 2. Till maso: Vad gjorde Marianne Selberg på den kursen? Under min aktiva tid ledde hon inte den typen av aktiviteter, sysslade bara med personaladeministrativa frågor och förhandlingar.

  Comment by Enn Kokk — 2009 04 30 21:37 #

 3. Oj, då måste jag verkligen be om ursäkt!! Det är så länge sen det hände och jag måste komma ihåg fel beträffamde vem det var. Jag var bara så säker på att det var hon och satte mig och skrev ”i hastigt mod”. Det var naturligtvis dumt! Förlåt igen! Man skall inte beskylla någon för en händelse 20 år tillbaks!!

  Comment by maso — 2009 05 01 8:03 #

 4. Tack Enn for Din trevliga blogg och beskrivning av avtackningen på 68:an och ditt svar till ”maso”. Sitter just nu här i Barcelona hemma hos var dotter Malin och hennes pojkvän och läser kommentaren och känner att jag redan idag ocksa vill svara ”maso”: Jag har aldrig varit medlem i s-kvinnor vilket betyder att det ar en helt annan person som hon hänvisar till. Jag kan ocksa hanvisa till artikeln i AIP den 27 april, om ”maso” nu är prenumerant?

  Ber om överseende med ”stavningen” eftersom det inte finns de svenska sista bokstaverna på tangentbordet här i Spanien!

  Enn: Jag hoppas att vi träffas snart igen – kanske på kongressen i november – då kan vi få mer tid att tala om våra gamla minnen!

  Kram fran
  Marianne

  Comment by Marianne Selberg — 2009 05 09 18:49 #

 5. Till Marianne Selberg: Nej, jag tyckte inte att beskrivningen av dig stämde.

  Stavningen har jag rättat till.

  Comment by Enn Kokk — 2009 05 09 19:27 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^