Ur skivarkivet: Motståndssånger från och solidaritetsarbete för Chile

15 januari 2013 13:57 | Musik, Politik | 2 kommentarer

I Aktuellt i politiken (s) nummer 5 1975 (13 mars) kunde man på notissidan Apropå läsa följande:

Venceremos – vi ska segra

Chile angår oss” heter en samlings-LP med kampsånger och folkmusik från Chile. Man får höra Violeta Parra, Angel och Isabel Parra, Victor Jara, Quilapayun och Inti-Illimani i sammnlagt elva sånger.

Med på skivan finns också Salvador Allendes sista tal (läst av Göthe Maxe) och tre dikter av Pablo Neruda (lästa av Adèle Lundvall).

Utgivare är Arbetarrörelsens bokkafé med Tidens bokhandel, Slottsgatan 19, 703 61 Örebro. (Postgiro 88 21 91-0. Telefon: 019/13 34 45).

Skivan kostar (inklusive moms och porto) 30 kronor. Beställer man tio skivor eller fler får man dem för 27 kronor styck.

Utgivningen av skivan är ett led i arbetarrörelsens Chile-insamling. 10 kronor från varje skiva går till Chile-insamlingen.

Som bilaga får man svenska översättningar av texterna. Översättningarna har gjorts av Lena Molin, Jacob Branting och Jan Hammarlund.

Så res dig nu
och se på dina händer,
och för att växa
grip din broders hand

sjunger Victor Jara i en fram till nu outgiven inspelning av ”Bön till en arbetare”, utsmugglad ur Santiago de Chile av Rapports Jan Sandström.

Jara, vars fingrar militärerna bröt på den beryktade fotbollsstadion, uppmanades att spela på sin gitarr med sina stympade händer.

Jara sjöng och dödades.

* * *

Den här skivan finns naturligtvis inte längre att köpa – kanske hittar man den dock antikvariskt men knappast till det priset. Och Arbetarrörelsens bokkafé är väl, antar jag, som alla andra sådana ställen nedlagt.

Men skivan är värd att påminna om, inte bara för innehåll och musik. Den är ett vittnesbörd om det breda och radikala internationella engagemang som fanns i sjuttiotalets mer folkrörelsartade socialdemokrati. Arbetarrörelsen hade en egen chileinsamling, och dess solidaritetsarbete med det chilenska folket var mycker omfattande.

2 kommentarer

 1. Hej
  År 1974 kom det ut en skiva med Victor Jara som heter Manifiesto. Där finns några av hans mest kända sånger, bl a titellåten Manifiesto och Te recuerdo Amanda. Dessutom en av hans sista sånger Cuando Voy al Trabajo som nog är den mest gripande kärlekssång jag vet. Att hans hustru Joan Jara, som sången riktar sig till, läser sin egen engelska översättning gör den extra gripande. Jag har hört att myndigheterna i Chile ska åtala de, som mördade Victor. Det blir intressant att se hur det går. Det kanske bidrar till att Victor Jaras sånger inte glöms bort. Ett öde som drabbar många av min generations politiska artister. Vem minns Phil Ochs idag?
  Hälsningar
  Lasse J

  Comment by Lars Jansson — 2013 01 17 10:47 #

 2. Till Lars Jansson: Jag har Victor Jara på skiva men inte just den du nämner. Dock har jag både ”Manifiesto” och ”Te recuerdo Amanda” på en annan LP med honom. Phil Ochs har jag en fullständig kollektion av – honom har jag en gång i världen introducerat för en bredare publik på Aftonbladets kultursidor.

  Comment by Enn Kokk — 2013 01 17 11:03 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^