Melodikrysset nummer 41 2012

13 oktober 2012 11:57 | Mat & dryck, Musik, Teater, Ur dagboken | 8 kommentarer

I dag började Melodikrysset med en kombination jag för egen del aldrig skulle ha kunnat föreställa mig, Carola och Magnus Uggla. Ännu svårare att föreställa sig den här kombinationen blir det när man hör titeln, ”Jag vill ha dig baby”.

Som vanligt spelade Anders Eldeman åtminstone något som ligger helt utanför min musikhorisont, dansbndsmusik med Wizex. Själva frågan var å andra sidan desto lättare att besvara. Man hörde att sångerskan sjöng Åhus – låten heter ”Hem till Åhus” här i Sverige – och då är det ju ganska lätt att räkna ut att man i det danska original som jag aldrig heller har hört sjunger om Århus.

Eftersom jag följde Melodifestivalen 2011, måste jag ju ha hört Rasmus Viberg sjunga ”Social Butterfly”, men jag mindes honom inte ens när jag hade googlat fram hans namn.

Jag brukar inte se på såpor, varken australiska eller andra, men av signaturmelodin förstod jag, att dagens exemplar hette ”Neighbours”, på svenska ”Grannar” prövade jag på Google, och det stämde.

Inte heller har jag följt ”Så mycket bättre” i TV 4, men jag förstod av rösten att det var Eva Dahlgren som sjöng ”This Is the Way”, tydligen en låt av E-type.

Annat var urlätt, bland annat mot bakgrund av att låten har varit med tidigare i krysset. Vi hörde Roger Whittakers ”Streets of London”, som ju i Pierre Isacssons svenska version blev ”Gatorna på Söder”.

Hur många gånger Evert Taubes ”Calle Schewens vals” har förekommit i krysset minns jag inte, men vi som kan vår Taube minns förstås oavsett detta att man där sjunger om nyslaget hö. Hela texten hittar du ovan under Kulturspegeln, Sångtexter.

Men klassiker är klassiker, så jag hör gärna både den och Cole Porters ”I’ve Got You Under My Skin”, även om jag hellre hör den med Frank Sinatra än som i dag i instrumentalversion – men annars hade det ju blivit för lätt.

En ungefär lika lätt klassiker är ”It’s Now Or Never”, stor i Elvis Presleys engelskspråkiga version. Fast i original heter den ”O sole mio”.

Det för oss naturligt vidare till den klassiska musikvärlden, närmare bestämt operavärlden. ”Don Juan” är en opera av Wolfgang Amadeus Mozart.

Musical kallas en modern variant av scenmusikaliska verk. Svenska storheter på det här området är Benny Andersson och Björn Ulvaeus, vars ”Chess” stod för en av dagens ljudillustrationer. Ur den hörde vi ”One Night In Bangkok”, som skulle ge oss ordet natt.

Uppsluppna verk för scen med mycket musik skapas också av Galenskaparna och After Shave. I dag fick vi höra Knut Agnred framföra ”Borås, Borås”, en svensk version av Frank Sinatras gamla hit ”New York, New York”.

Till allra sist har jag sparat ”Happy Birthday To You”. Just i dag är det ingen som fyller år här hemma, men vi har slagit ihop flera födelsedagar och har gemensam fest för främst Birgitta, vår dotter Kerstin, hennes son Viggo och lite grann, i efterskott, också för vår son Matti och hans fru Karin.

Happy birthday to you!

8 kommentarer

 1. Nyslaget ! Tack.

  Comment by Ida Gran — 2012 10 13 12:09 #

 2. Har du besökt Prag och sett en föreställning
  av ”Don Giovanni” på Stavovské divadlo (Estates theater)? Jag gjorde det för drygt tio år sedan. Föreställningen var kanske inte särskilt märkvärdig och lite för modern för min smak, men vilken känsla att veta att i oktober 1787 stod Mozart framför orkestern och dirigerade sin nyskrivna opera ”Don Giovanni” i just den teatern. Såvitt jag vet den enda teater som haft ett uruppförande av mozartopera och överlevt till våra dagar (men rätta mig gärna om jag har fel).

  Comment by Mats Larsson — 2012 10 13 12:40 #

 3. Till Mats Larsson: Jag har besökt Prag, också lyssnat på musik där, men inte på just ”Don Giovanni” på Stavovské divadlo. Prag är en fantastisk stad!

  Comment by Enn Kokk — 2012 10 13 13:14 #

 4. Hej Enn!
  Är imponerad av din kunskap, men här har du nog fel. Gatorna på Söder har skrivits av Börge Ring. Om du inte tror mig, kolla på hans hemsida borgering.se Rätta gärna på din kultursida,sångtexter.

  Vänliga hälsningar
  Hans

  Comment by Hans — 2012 10 13 17:43 #

 5. Till Hans: Jag uttryckte mig nog otydligt. Det jag syftade på med min formulering var att Pierre Isacssons insjungning av den svenska texten är den mest kända.

  Comment by Enn Kokk — 2012 10 13 17:48 #

 6. Faktum kvarstår. Det står fel textförfattare. Klippet nedan har jag tagit från fliken KULTURSPEGELN, Sångtexter ”Gatorna på Söder”

  Genom gatorna på Söder

  Svensk text: Pierre Isacsson, 1972

  Vänligen
  Hans

  Comment by Hans — 2012 10 13 18:35 #

 7. Till Hans: OK, det där hade jag glömt – det var i alla fall inte i de banorna jag hade tänkt den här gångebn.

  Comment by Enn Kokk — 2012 10 13 19:20 #

 8. När vi ändå diskuterar ”Gatorna på Söder” bör det kanske nämnas att Gunnar Wiklund har gjort en minst lika fin inspelning.

  Comment by Stig Nordlander — 2012 10 13 23:57 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^