En gullunge och en konvalescent

24 september 2012 13:36 | Mat & dryck, Ur dagboken | 9 kommentarer

När jag i lördags åkte upp på Akademiska för att hälsa på Birgitta, var rummet redan fullt – vi fick ta in en extrastol.

Sonen, Matti, var där för att hälsa på sin mamma, och med sig hade han också sin Karin och deras baby Ella. Rummet var fullt av blommor, som hade kommit med besökare och bud, detta med anledning av Birgittas 75-årsdag. Normalt får man inte ta in blommor på hjärtkliniken, men eftersom Birgitta hade enkelrum, gick det för sig.

Som överenskommet följde sen Matti och hans familj med mig hem. Det går buss direkt från Akademiska hem till oss i Svartbäcken. Matti & co fortsatte dock upp till Torbjörns torg för att handla i Coop Konsum. Matti hade nämligen, när han ringde mig om deras besök med övernattning, förklarat att han ville laga lördagsmiddagen.

Och den blev god: lax i ugn med färskpotatis från Öregrund. Vi satt i vår matsal med tända ljus och vår fina Arabia-servis på bordet.

Och överallt var lilla Ella med. Hon satt i vår fortfarande bevarade babystol, som nu har använts av flera generationer.

Hon har börjat äta annat än bröstmjölk, och nu fick hon för första gången smaka små, små smakbitar av laxen. Ella har mycket god aptit och gillar, tror jag, allt hon hittills har fått. Under det här besöket har också farfar fått mata henne med barnmat och vatten. Sen tjoade hon länge i farfars knä, mätt och belåten.

Nästa morgon åt vi frukost tillsammans och sen hjälpte Matti sina skraltiga föräldrar med att bära ner kläder till Birgittas källarförråd, som till största delen hade varit utrymt på grund av avloppsrenoveringen. Och så bäddade han om vår dubbelsäng inför Birgittas hemkomst från sjukhuset.

Ganska snart efter det att Matti, Karin och Ella hade åkt tillbaka till Stockholm på söndag, tog jag bussen till Akademiska för att hämta hem Birgitta.

Jag var där före utsatt tid för utskrivningen, men den drog ut på tiden, gick med förlov sagt obegripligt långsamt. Sen dröjde det också osannolikt länge innan den utlovade hemtransporttaxin kom, med ytterligare en passagerare i framsätet visade det sig.

Det här gjorde att min söndagsmiddag blev försenad – först måste jag ju gå och handla, men det motbalanserades av att det fanns mycket kvar av Mattis goda lax, som jag försåg med lite nya tillbehör, bland annat rädisor och en mix av av färsk gurka och saltgurka. Min egenhändigt komponerade gräddfilssås med bland annat fransk senap blev också lyckad.

Lite senare på kvällen såg vi på Kalle Moraeus med gäster och tog oss var sin liten cognac till de päron, druvor, salta kex och olika ostar jag hade köpt till efterrätt på Konsum.

Livet är bra mycket roligare när man är två.

Men i dag kunde jag konstatera att Birgitta fortfarande har en bit kvar till full vigör. Det tog en oändlig tid bara att ta morgonmedicinerna, och hon lyckades spilla ut två glas vatten innan det var klart.

Vi har haft hjälp med att höststäda våningen i dag, och medan städningen pågick, somnade faktiskt Birgitta på sin säng en ganska lång stund.

Det är bra. Det behöver hon.

9 kommentarer

 1. Det finns ingenting positivt med att bli skraltig, eller rentav sjuk, mer än möjligen att man härdar ut och finner ro och glädje i annat än att vara vid full vigör. Barn och barnbarn är en sådan glädjekälla, föreställer jag mig. Och som jag nyligen läste: att klaga är som att gunga i en gungstol, man är sysselsatt men kommer ingen vart. Jag brukar säga att jag klagar inte, jag informerar om mitt aktuella tillstånd. Säkert kommer din Birgitta att hämta sig så småningom, men det kommer att ta tid. Jag hoppas att du kan få hjälp med hjärtsvikten, det finns ju en osannolik uppsjö av piller.

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2012 09 24 13:54 #

 2. Till Ann Christin Sandlund: Jag har fått en ny hjärtmedicin, och den verkar ge effekt redan efter ett par dygns bruk: det var mycket lättare att bära hem två fulla matkassar från Konsum. Dock är den, särskilt i början, vätskedrivande, så det blir ganska många toalettbesök. Men det går, eftersom jag ska ta den här medicinen på morgonen, inte före läggdags.

  Comment by Enn Kokk — 2012 09 24 14:49 #

 3. Så skönt att din Birgitta har fått komma hem från sjukhuset – det är trots allt ett gott tecken. Det blir säkert en lång tid av rehab gissar jag, men det är bara att ta det lugnt och ta en dag i taget. Ja, som för oss alla, egentligen… Hälsa och krya!

  Comment by Maggan — 2012 09 24 19:46 #

 4. God bättring och en snart full fart på benen önskar jag din fru Birgitta, och gratulerar henne till födelsedagen så är i efterskott.
  Och visst är livet trevligt när man delar det med någon.

  Comment by Kerstin — 2012 09 25 0:12 #

 5. ”Det går så länge går” -Verapamil.

  Comment by Ture Sjolander — 2012 09 25 7:01 #

 6. Insular herd mentality går också så länge det går, sa spöket Oxytocin.

  Comment by Ture Sjolander — 2012 09 25 7:04 #

 7. Hej Enn,
  det är alltid roligt att läsa din blogg och extra roligt idag! Skönt att Birgitta har kommit hem och att du känner dig lite bättre – en hälsning till er bägge från mig (och ett stort Grattis också)!

  Comment by Pyttan — 2012 09 25 13:38 #

 8. Roligt att du fått hem din Birgitta! Och se nu till att köpa en ”dramaten” – du ska inte bära kassar!
  Önskar er båda god bättring!

  Comment by Dorothea — 2012 09 25 22:57 #

 9. Vad skönt att höra att Birgitta är hemma igen, hälsa henne så gott från mig. Till våren är ni tillbaka i Öregrund! God bättring till er båda.

  Comment by Karin — 2012 09 26 9:12 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^