En sång i syrenernas tid

6 juni 2012 14:04 | Musik | 4 kommentarer

Så här i syrenernas tid vågar jag mig på att publicera en sång om syrener på franska, ”Les lilas” av Georges Brassens.

Georges Brassens (1921-1981) var en av de riktigt stora i fransk viskonst. Jag har en hel rad både LP och EP med honom, lyssnade mycket på honom på sextiotalet. Flera svenska vissångare har sjungit hans sånger, men förmodligen betydde Lars Forssells översättningar av ”La gorille” (”Djävulens sång”) och ”Corne d’aurochs” (”På lek”) mest för att göra Brassens känd här i Sverige.

Här kommer en sång som jag själv har spelat på grammofon gång på gång:

Les lilas

Fransk originaltext och musik: Georges Brassens, 1957

[Répétition]:
Quand je vais chez la fleuriste
Je n’achèt’ que des lilas
Si ma chanson chante triste
C’est que l’amour n’est plus là

Comm’ j’étais, en quelque sorte
Amoureux de ces fleurs-là
Je suis entré par la porte
Par la porte des Lilas

Des lilas, y’en avait guère
Des lilas, y’en avait pas
Z’étaient tous morts à la guerre
Passés de vie à trépas

J’suis tombé sur une belle
Qui fleurissait un peu là
J’ai voulu greffer sur elle
Mon amour pour les lilas

J’ai marqué d’une croix blanche
Le jour où l’on s’envola
Accrochés à une branche
Une branche de lilas

Pauvre amour, tiens bon la barre
Le temps va passer par là
Et le temps est un barbare
Dans le genre d’Attila

Aux cœurs où son cheval passe
L’amour ne repousse pas
Aux quatre coins de l’espace
Il fait le désert sous ses pas

Alors, nos amours sont mortes
Envolées dans l’au-delà
Laissant la clé sous la porte
Sous la porte des Lilas

La fauvette des dimanches
Cell’ qui me donnait le la
S’est perchée sur d’autres branches
D’autres branches de lilas

[Répétition]

Les lilas” finns på LPn ”Georges Brassens et sa guitare no. 5” (Philips B 76074R, 1957) och även på en EP från 1962 (Philips 432 747) tillsammans med ”La marche nupitale”, ”Oncle Archibald” och ”Celui qui a mal tourné”. På skivinspelningen kompar Brassens sig själv på gitarr, Pierre Nicolas spelar bas och Antoíne Schessa också gitarr.

4 kommentarer

 1. Georges Brassens har sådan härlig ”partisanröst och -stil” så han nästa hypnotiserar en! Vacker låt du skriver om, också låten ”La Prière” är en vacker fransk visa( min franska är inte kultiverad!) även om den ju är en bön. Jag hade bekanta, som bodde i Algeriet på 50-talet och i Paris på 60-talet, som trallade på hans sånger. Det skulle vara betydligt mycket roligare, om man kunde franska själv.Hans sångröst kan man njuta av på YouTube också.

  Comment by Tar O´Ger — 2012 06 06 14:33 #

 2. Till Tar O’Ger: Jag har läst franska i 1950-talets latingymnasium och förvånande mycket av det jag då lärde mig sitter fortfarande kvar i bakhuvudet, även om den tidens skola mer la an på grammatik än på konversation – alltså har jag alltid haft svårt att nyttja min gamla franska när jag har varit i till exempel Paris. Bäst var nog min franska när jag 1960 besökte det då fortfaradne av fransmännen ockuperade Algeriet.

  Dagens unga lär sig förbannat mycket engelska, och inget ont i det, men det är lite ensidigt.

  Comment by Enn Kokk — 2012 06 06 14:45 #

 3. Håller helt med dig om dåtidens språkundervisning.Tyvärr så läste jag länge tyska pga. emigrerade släktingar i dåtidens Väst-Tyskland för att kunna kommunicera med deras ättlingar! Franska har jag läst ett år på universitetet i audio-form: kul då, men bortkastat nu?!Trots att min farbror alltid brukade säga, att inte en dag av studier är bortkastad.

  Comment by Tar O´Ger — 2012 06 06 15:04 #

 4. Hej Enn!
  Jag har läst(deltagit)i en del kurser om hjärnan på Senioruniversitetet här i Uppsala! Och hela tiden får man lära sig (veta?)att enligt de senaste rönen inom ”hjärn”-branschen att den kognitiva (emotionella) delen av en människas hjärna inte är fullt utvecklad förrän i 25-årsåldern!
  Så nu tycker jag att reklamen i sk (nöjes)-tidningar, övriga media och för den delen även inom beslutande politiska organ inte skall få ägna så stor del av sin verksamhet till dessa inte ännu fullt kognitivt och emotionellt (hjärn)utvecklande människor!

  Bengt Nilsson, demokratisk sosse och absolut inte ungdomsfascist!

  Comment by Bengt Nilsson — 2012 06 06 17:29 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^