På återbesök i den kungliga världen

23 maj 2012 14:55 | Barnkultur, Mat & dryck, Musik, Politik, Prosa & lyrik, Ur dagboken | 21 kommentarer

Jag är republikan, förblir det också i en tid då monarkins handlingsutrymme är begränsat till symboliska funktioner. Under Birgittas statsrådstid avstod jag alltid, när inte bara hon utan också jag fick inbjudningar till kungamiddagar. Men när sedan min hustru hade valts till talman, böjde jag mig för faktum: I det system hon verkade i förutsattes även maken närvara. Alltså gjorde jag det som var min plikt, uppträdde alltid korrekt, klädde mig i frack när så erfordrades, förde också vänliga samtal med människor som normalt inte korsade min väg.

Birgitta delar min republikanska uppfattning men kom genom sin officiella ställning – talmannen rankas som nummer två efter statschefen – och det samarbete som är nödvändigt mellan talmannen och kungen att få mycket mer att göra med kungahuset. På så sätt kom hon, och genom henne i någon mån även jag, att ha ganska mycket med kungahuset att göra. Det gör att vi, om inte nära, känner dess medlemmar.

Ett lite speciellt förhållande uppstod dock mellan Birgitta och Victoria, alltså talmannen och kronprinsessan. Talmannen har inte bara vid viktiga tillfällen haft som officiellt uppdrag att hålla tal till kronprinsessan, mycket genomtänkta sådana kan jag försäkra, utan kronprinsessan har också, under sin mest sköra tid, pryat i riksdagen och där då handletts av en äldre och mer livserfaren kvinna, som hon, tror jag, fattade förtroende för.

Och på den vägen är det. Birgitta fick naturligtvis inbjudan till dopet av lilla Estelle Silvia Ewa Mary i egenskap av före detta talman – även några andra tidigare sådana var inbjudna – men jag tror att det också handlade om en rent personlig inbjudan.

Själv hade jag egentligen bestämt mig för att inte gå på fler kungliga tillställningar i och med att Birgitta hade lämnat sitt talmansämbete, men Birgitta ville helt uppenbart ha mig med, kanske för att hennes hälsa nu är så pass bräcklig att hon behöver mitt stöd. Och eftersom jag inte har något otalt med någon i kungahuset, tackade även jag ja till inbjudan.

Så vi åkte tillsammans i väg till dopet, Birgitta mycket vacker i en jacka inköpt i Vietnam och i egenhändigt sydd klänning, jag iförd den obligatoriska herrmunderingen, mörk kostym och vit skjorta, dock med en slips med Renoir-motiv som färgklick. Tyvärr hade jag skojävlar som klämde.

För att förkorta resemödorna tog vi till att börja med bussen från Öregrund till Uppsala redan dagen före och övernattade i vår lägenhet där. Med tanke på hur osäkra transporterna med SJ är numera tog vi ett lite tidigare tåg till Stockholm och sen, med tanke på Birgittas (ja även min) aktuella kondition taxi till Slottet; dopet skulle nämligen förrättas i Slottskyrkan.

Det första konditionstestet bestod i de många och långa stentrapporna upp till kyrkan. Nå, jag stöttade trots min egen pacemaker Birgitta med sitt fortfarande oreparerade hjärta hela vägen upp, och vi kom till slut, matta och svaga i knäna, dit vi skulle.

Vi anvisades platser längst fram till vänster i kyrkan och kom där att omges av partivänner: till vänster om oss Thage G Peterson med fru Marion, till höger om oss Göran Persson och Anitra Steen och sen Björn och Madeleine von Sydow – precis framför mig och Birgitta satt Stefan och Ulla Löfven. Med Göran pratade jag inte bara jordbruk utan också om politiska aktualiteter – inget för era öron. Framför oss satt annars medlemmar i regeringen samt längst ut till vänster, helt enligt rangreglerna, riksdagems nuvarande talman Per Westerberg med hustru Ylva och först efter dem alltså statsminister Fredrik Reinfeldt.

Om ni tror att det alltid råder en fientlig eller reserverad stämning mellan de politiska blocken, tar ni fel. Man hälsar och pratar vänligt med varann. Vid mottagningen efter dopet träffade vi massor av människor från andra partier och förde samtal med dem, alls inte bara pliktskyldiga. Birgitta pratade miljöpolitik med sin nuvarande efterföljare som miljöminister, Lena Ek (c), och jag själv berättade minnen från gamla centerstämmor för Anna-Karin Hatt (c).

Vid samlingen i kyrkan träffade jag också två gamla bekanta. Dels förre riksarkivarien Erik Norberg, som jag känner sedan vår gemensamma tid i styrelsen för Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, där han satt som stor anslagsgivare och jag var socialdemokratiska partiets representant. Dels överceremonimästare Lars Grundberg, som jag känner sedan hans tid som svensk ambassadör i Estland och inte minst hanteringen av estoniaolyckan. Jag lärde då känna även hans son, som gick i estnisk skola, hade lärt sig flytande estniska och sen fortsatte att åka till kompisarna i Tallinn, när farsan hade slutat som ambassadör där – Lars berättade att sonen fortfarande talar estniska och regelbundet åker till sitt andra, adopterade hemland.

Men över till själva dopet, det vi ju alla var där för.

Victoria och Daniel och lilla Estelle satt tvärs över gången, så där vi satt hade vi god utsikt över dem. Föräldrarna visade, trots det högtidliga tillfället, glädje och lust gentemot sin nyfödda, och föremålet för all uppståndelsen tog det hela mycket coolt: gurglade till lite när ärkebiskop Anders Wejryd – jo, vi brukar träffa honom i OD-sammanhang i Uppsala – tog henne i famnen och döpte henne och gnydde lite mot slutet av ceremonin men föreföll annars redan känna sig trygg i den värld av pompa och ståt som väntar henne.

Själv är jag ju som bekant inte troende, men jag tyckte Wejryd, utifrån den tro och det uppdrag som är hans, skötte sitt värv väl. Bönerna och psalmsången deltar jag förstås inte i – jag är ingen hycklare – men det finns korn som faller i god jord även hos mig:

Förskönad nu naturen
står klädd i högtidsdräkt.
Vad ljuvlig vällukt, buren
till oss av vindens fläkt!
Vad prakt, vad rikedomar
som skiftar tusenfalt!
Se runtomkring dig blommar
och lever, doftar allt.

(Svensk psalm 197, med text av Johan Olof Wallin, musik svensk folkvisa från 1600-talet)

Till och med Lina Sandells gamla ”Trygga räkan” kan man fördra en sån här dag.

Mina egna tankar går förstås, en sån här dag, till vårt eget barnbarn, Mattis och Karins lilla Ella, som är nästan jämngammal med Estelle. Och när vi sen i tur och ordning får möjlighet att hälsa, gratulera och växla några ord med först Victoria och Daniel – Estelle ligger i en gunga bredvid – och sen kungen och drottningen, berättar Birgitta också om vår Ella.

Innan vi lämnar mottagningen blir det tillfälle för några få utvalda gäster att lämna över dopgåvor och säga några ord. Per Westerberg och Fredrik Reinfeldt lämnar tillsammans över en jättesamling barnböcker, med en försäkran som väcker munterhet bland oss alla som är där: Man har noga sett till att där inte finns några sagor om prinsessor.

Men innan dess har vi stått och väntat ganska länge i den tilltagande trängseln och den allt mer pressande värmen – Birgitta mår helt synbart illa av det här; varken hennes hjärta eller hennes ben pallar riktigt det här. Så mitt under det att presentceremonin pågår på den lilla scenplattformen framför oss, dyker det upp en man ur hovstaben och frågar, mycket diskret, Birgitta om hon behöver hjälp, till exempel ledas ut genom dörren bakom den lilla scenen. Men Birgitta avböjer, säger sig klara det här.

Det är drottningen, på andra sidan den lilla scenen där Victoria och Daniel står, som har sett Birgittas belägenhet och skickat en diskret order om hjälp.

Men nu är det ändå strax slut.

På vägen ut får vi hjälp av en dam ur hovstaben, som tar oss till en hiss, så att vi slipper gå i de hemska trapporna. Och sen går vi till en tillfälligt anordnad taxihållplats och tar bil till Centralen.

Vid det här laget har mina diabetessymtom börjat göra sig påminda. Så innan vi äntrar tåget mot Uppsala, tar vi var sin hamburgare på Big Burger. Hamburgaren gjorde kungligt gott!

I Uppsala skiljs våra vägar tillfälligt. Birgitta tar närmsta buss till Öregrund, medan jag passar på att handla lite inför Mors dag innan jag följer efter.

21 kommentarer

 1. Hej Enn,
  Såg dig och Birgitta på TV igår och läste just med intresse ditt blogginlägg i ämnet republik/monarki. Kom att tänka på Stig Dagermans dagsedel:

  Vad är det för väsen på planen
  Vad hörs ifrån torgen för skrin
  Det är bara republikanen som hurrar för monarkin…

  Bästa hälsningar, också till Birgitta

  Comment by Bengt Silfverstrand — 2012 05 23 15:25 #

 2. Till Bengt Silfverstrand: Hurrar för monarkin gör jag knappast. Men det hindrar ju inte att man kan ha anständiga mänskliga relationer också till medlemmar i kungafamiljen.

  Comment by Enn Kokk — 2012 05 23 15:30 #

 3. Det var faktiskt bara en lätt passning. Skickad i all vänskaplighet med vetskap om både ditt sinne för humor och ditt starka fotfäste i kulturen.

  Comment by Bengt Silfverstrand — 2012 05 23 17:12 #

 4. Tack för en berättelse ur Slottet! Det känns faktiskt ändå roligt att ha sett dig på tv 2 ggr(!) i igår, på kvällen bland gästerna i kyrkan. Jag beundrar dig, och din ork och förmåga att skriva så fint dagen efter så pass ansträngande program! ”Gungan bredvid” som du skriver om, är Karl den elftes dopvagga från 1655. Kan inte bry mig mindre om gungan och andra reliker från hovet, men sådana onödigheter fastnar alltid hos mig?! Hoppas ni båda får vila ut nu och sommaren har kommit till era krokar också!

  Comment by Tar O´ger — 2012 05 23 20:08 #

 5. Till Tar O’ger: Det är ju ytterst ovanligt numera att jag över huvud rör mig i den här sortens verklighet. Men det är ju roligt att skildra den också.

  Comment by Enn Kokk — 2012 05 23 20:53 #

 6. Tack för berättelsen! Det är en glädje med små barn, även om jag inte kunde låta bli att tänka på det barocka i att allt är utstakat redan nu för Estelle. Det finns en tillställning som jag skulle ha svårt att tacka nej till, och det är Nobelfesten. För övrigt kan ju kungligheter vara hyggligt folk precis som andra.

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2012 05 24 7:43 #

 7. Till Ann Christin Sandlund: En del av den här i förväg utstakade banan är ju just dopet, ett inträde i en speciell religion.

  Kungahuset medverkar i nobelfesten och prisutdelningen dess förinnan, men i de fallen är själva arrangemangen Nobelkommitténs. Kungen ger sedan en egen middag för pristagarna och för utvalda gäster på slottet. Jag har varit med om alltihop flera gånger.

  Comment by Enn Kokk — 2012 05 24 9:32 #

 8. Vi är några som diskuterat gamla AT. Jag tycker mig minnas att när vi från landet besökte släkten i Stockholm läste min morbror AT och som jag minns var det rosa. Det kan också vara någon morgontidning, men rosa var den. Kan du hjälpa mig som är i underläge?

  Comment by Kina Edvall — 2012 05 24 10:01 #

 9. Dopet blev ju hennes inträde till den augsburgska trobekännelsen också, vilket är en förutsättning till att hon kan bli tronföljare. Men sedan också, att hon blev serafimerordens riddare på sitt eget dop kändes litet som att monarkin är bara bra för sig själv, ett slutet hemligt, näst intill skrämmande sällskap. Nu är Estelle arvfurstinna, men hennes titel kommer att vara HKM Prinsessan Estelle, sade M.Ribbing. Riksdagens talman kallade barnböckerna Estelle fick i dopgåva för politiskt korrekta(??) och Reinfeldt sade om samma böcker att de innehöll så få prinsar och prinsessor som möjligt (”mamma och pappa kunde själva berätta bättre om dem”)?! Hoppas det betyder, att republiken är politiskt korrekt!!

  Comment by Tar O´ger — 2012 05 24 10:12 #

 10. Till Kina Edvall: AT var inte rosafärgad. Förkortningen AT trycktes dock i rött, vilket trycktekniskt möjliggör användning av olika nyanser av dekorfärgen (rött), det vill säga enstaka rosa plattor och liknande.

  Bruket att trycka rosa tidningar kom mycket senare – Dagens Industri var väl först på plan här i Sverige, om jag minns rätt. I dag finns ju också till exempel Aftonbladets sportbilaga.

  Comment by Enn Kokk — 2012 05 24 13:01 #

 11. Minns jag fel eller var inte under en tid ALLA kvällstidningar (efter 1956 då AT fallit bort) rosafärgade? Dagens Industri som kom något decennium senare ville naturligtvis se ut som Financial Times som jag får varje morgon i min brevlåda, vackert rosa, tryckt hos Borås Tidning. Helt gul var den alltför tidigt nedlagda Dagens Forskning. Jag brukade säga till dess chefredaktör, min vän Anders Björnsson, att han stolt borde räkna sig som ingående i ”gula pressen”, den skandalösa tidningsflora som Willaim Randolph Hearst och andra ledde.

  Comment by Björn Kumm — 2012 05 24 14:40 #

 12. Till Björn Kumm: Själv har jag inget minne av att Aftonbladet och Expressen skulle ha varit rosafärgade.

  Comment by Enn Kokk — 2012 05 24 15:01 #

 13. […] visst låter det mer spännande att prata med en liten prinsessa om var gränsen går för vad en sagoprinsessa tillåts göra, än att okritiskt mata henne med det ideologiska innehållet i Fredrik Reinfeldts […]

  Pingback by Vad jag hoppas att Victoria och Daniel lär Estelle « Jakten på berättelsen — 2012 05 24 23:09 #

 14. Reporter från kyrkan: ”Vi ser tidigare talmannen
  Birgitta Dahl tillsammans med sin fru Enn Kokk—
  eller hörde jag fel??? Häls från Eddy Bark

  Comment by Eddy Bark — 2012 05 25 17:04 #

 15. Till Eddy Bark: Jag har själv inte sett TV-utsändningen.

  Comment by Enn Kokk — 2012 05 25 18:51 #

 16. Till Eddy Bark: jag tyckte mig höra samma sak och funderade över om jag hörde rätt.

  Comment by Kristina Strömberg — 2012 05 25 22:03 #

 17. Min kommentar kanske passar här: Har du/ni sett Aftonbladets bildspel på 39 bilder med rubriken ”Alla bilderna från dopet”? Ni kanske vill spara bild nr 1/39! Ni ser så härliga ut! Mitt i karriären, i toppform på språng;)

  Comment by Tar O´ger — 2012 05 25 22:19 #

 18. Tack för denna fina berättelse från ett så mänskligt och vardagsnära perspektiv. Den kompletterar på ett utmärkt sätt mediernas reportage.

  Comment by Bengt Rur — 2012 05 26 10:13 #

 19. Till Tar O’ger: Tack vare ditt tips har vi nu sett det.

  Comment by Enn Kokk — 2012 05 26 12:27 #

 20. Till Bengt Rur: Tack! Jag försöker verkligen vara både personlig och nyanserad, när jag skriver här på bloggen.

  Comment by Enn Kokk — 2012 05 26 12:29 #

 21. Till Kokk och Kumm: Försök med rosa tidningar och bilagor har väl varit ganska kortlivade, frånsett DI och Sportbladet? SvD gjorde ett sånt försök med ekonomidelen på Bertil Torekulls tid. Arbetet gjorde ett liknande försök under den korta period då Bertil Johansson var redaktionschef. Då bytte ju också tidningen namn ett tag. Det var väl början till slutet, om man säjer så.

  Comment by HO — 2012 05 26 14:06 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^