Ett utdraget farsdagsfirande

13 november 2011 16:57 | Film, Mat & dryck, Musik, Politik, Prosa & lyrik, Teater, Ur dagboken | 1 kommentar

Vi skulle gå på Reginateatern i fredags, och som så ofta i samband med teaterbesök beslöt vi att äta middag ute.

Birgitta beställde bord på näraliggande Hambergs, och när vi – efter att hon hade hämtat biljetterna på Regina – hade fått vårt bord på Hambergs, förklarade hon att detta var min farsdagsmiddag – hon bjöd och lät mig välja mat. Jag valde sejrygg, och det visade sig vara ett utmärkt val.

Hambergs ligger verkligen i centrum, vid Fyristorg, och både det och deras fina fisk- och skaldjursmeny gör att där ofta är fullt. Man sitter nära varann, och kvinnorna vid bordet bredvid, som skulle gå och se ”Mefisto” på Stadsteatern, pratade också med framför allt Birgitta. Och så dök Cecilia Wikström upp, vår lokala folkpartistiska EU-parlamentariker, och ville hälsa och växla några ord – henne känner vi sedan länge. Uppsala har, trots sina storstadsambitioner, kvar mycket av sin småstadskaraktär.

På Reginateatern hälsades vi välkomna av en annan gammal bekant, teaterchefen Paul Kessel. För min del har jag lärt känna honom framför allt genom kulturnämnden, där jag satt för (S) i två perioder. Han lotsade in oss i salongen, i vars främre del man den här gången fick sitta vid småbord – inne i salongen fanns också en bar, där man kunde köpa vin. Också i den här publiken fanns det bekanta till oss, bland annat några partivänner (och några partifiender).

På scenen stod snart finska The Werner Bros. med sin Skiffle Show. Skiffle fordrar ju tvättbräde, och det fanns där, men det myckna ljudet åstadkom de även med gitarr och andra stränginstrument och så förstås frejdigt framförd sång. En kvinna, Kirsi Laamanen, omgavs av Matti Juhani Ruponen och så fyra bröder Tuukkanen: Pasi, Jaakko, Jyrki och Tuure.

Deras musikblandning är fullkomligt osannolik: Mills Brothers, Frank Sinatra, Duke Ellington, Hank Williams, Music Hall och Hip Hop.

Jag som har en viss faiblesse för stilblandningar och stilbrytningar hade kul hela vägen, men jag förstod att min hustru inte riktigt uppskattade till exempel den lyteskomik två av Tuukanen-brorsorna bjöd på med hjälp av sina rätt så runda magar.

I morse väcktes jag så av Birgitta med anledning av att det faktiskt var fars dag. I vår familj får man då presenter av sin hustru, och det blev en del trevliga den här gången också, bland annat Arto PaasilinnasSkojarna i örtagården” och två klassiska filmer på DVD: ”I nattens hetta” och så Jacques TatisSemestersabotören”.

Därefter blev det kaffe och smörgåstårta i köket. Birgitta hade gjort en mycket god smörgåstårta med bland annat räkor. Den räckte till lunch också.

På köksbordet stod en amaryllis i knopp. Den finns nu i fönstret i mitt arbetsrum.

Sonen, Matti, har ringt med anledning av att det är fars dag.

Och än är dagen inte slut.

1 kommentar

 1. Glömmer aldrig Semestersabotören!!
  Första gången jag såg den var i Sollefteå på Sagabiografen någongång in på 1960-talet.
  Min kamrat som ville gå på bio sa att han bjöd mig bara vi gick på bio, men vi visste inte vad som bjöds, han köpte 2 biljetter till vad han trodde var en pang-pangfilm och i salongen fannns förutom vi 2 även några andra slöa medborgare som skulle slå ihjäl en söndagskväll.
  Filmen började och min kamrat blev besviken att det var nåt franskt men vi satt kvar.
  Snart skulle mitt liv förändras eftersom jag inte är någon filmälskare precis.
  Jag skrattade så jag låg i bänkgången och kiknade av skratt.
  Jag var så slut efter ett tag att jag knappt kunde andas.
  Det var en av de mest lyckade filmkvällar i mitt liv och jag har försökt se om filmen men den har inte givit meig mer än den gången.
  Dock har jag sett de flesta Tatifilmer och hunnit studera dessa genom flera repriser bara för att kolla upp små detaljer som inte direkt finns i filmbildscentrumet, utan saker som sker bredvid huvudpersonen och jag kan försäkra att filmerna innehåller så många scener i scenen att man knapppast kan se dem för många gånger utan att upptäcka något nytt.
  En mästerlig filmregissör den där Tati.

  Comment by Urban Sjölander — 2011 11 14 10:33 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^