En introduktion till Tomas Andersson Wij

18 augusti 2008 13:01 | Musik, Politik | 3 kommentarer

Till de intressantare bland nutida svenska singers-songwriters hör Tomas Andersson Wij. Trots att jag för egen del känner mig främmande för en del av hans texter med extstentiell/religiös klangbotten, tycker jag att det är just som textförfattare han är allra bäst, i sina bästa stunder lysande. Den musik han komponerar till texterna är mer ojämn. Men han har gjort en del som håller även i det stycket, och åtskilligt av det andra räddas av bra arr och god musikalisk uppbackning. Men ibland, när han arbetar ensam med sin gitarr, kan musiken framstå som monoton ljudvägg bakom de, som sagt, nästan alltid intressanta orden.

Den som vill lära känna honom i helfigur kan gärna börja med samlingsskivan ”En introduktion till Tomas Andersson Wij” (Sonet 170814-1, 2007, distribution Universal). Den innehåller många bra låtar från olika delar av hans skivkarriär.

Det som allra först slår mig, när jag börjar lyssna på det här urvalet, är att så många av låtarna har sin klangbotten gemensam med Ted StrömsEn vintersaga”. Nej, det handlar absolut inte om plagiat utan om grundstämningen, också om flackandet genom Sverige. Vi möter Hälsingland, ”morsans land”, ”mitt eget land” (”Hälsingland”, 2007). Vi hamnar på Stadt i Hudiksvall och vid Ljusnan men också i Malmö och på Café Opera i den mycket fina ”Blues från Sverige” (2004), en blues till känsloinnehållet men inte till formen. ”Tommy och hans mamma” (2004) för oss till Aspudden. I ”Ett steg för dig” (2000), med fin köruppbackning av Sara Isaksson, möter vi ”den stora ensamheten”, ”gatukök” och ”snötung skog”.

Över huvud taget är det så mycket Sverige över den här skivan. Vi får följa den turnerande Tomas Andersson Wij till ”Mellanstora mellansvenska städer” (2007), med dylanskt munspel till gitarren och allt:

Mellanstora mellansvenska städer

Text och musik: Tomas Andersson Wij, 2007

Jag reser mellan mellanstora
mellansvenska städer
och checkar in på mellanklasshotell
Och kommunerna har slogans
och små hundar i rondellen
Nordeuropas största badhus
och en granskog full av älg

Jag reser mellan mellanstora
mellansvenska städer
mellan pingstkyrkor mellan Folket hus
Och på 60-talet lär de fått
ett bra pris på gult tegel
jag reser in i natten
under vita gatuljus

Fast jag ofta längtar bort
är jag kvar här ändå
i den värld som jag
känner och begriper
Fastän vintern är för lång
och kostymen lite trång
är det här den värld
jag känner och begriper

Jag reser mellan mellanstora
mellansvenska städer
i mellanrummen
mellan nu och då
Mellan fädernas fabriker
som gett upp och inkarnerats
till konferenshotell
för mellanchefer från Borås

Fast jag ofta längtar bort
är jag kvar här ändå
i den värld som jag
känner och begriper
Fastän vintern är för lång
och kostymen lite trång
är det här den värld
jag känner och begriper

Jag reser mellan mellanstora
mellansvenska städer
och folk går man ur huse
för nån match
Jag ser solen sjunka tung och röd
och mitt i veka livet
träffas jag av landet mitt
där jag far från plats till plats

Och fast jag ofta längtar bort
är jag kvar här ändå
i den värld som jag
känner och begriper
Fastän vintern är för lång
och kostymen för trång
är det här den värld
jag känner och begriper

Annat är värt att nämnas av andra skäl. ”Små hål i din röst” för den snygga melodins skull, ”Landet vi föddes i” för både textens och rockkompets skull, ”Vill du ha mig ändå” för körens skull.

Men ni hittar säkert era egna favoriter.

3 kommentarer

 1. Min absoluta Tomas Andersson Wij-favorit är en låt han spelade in till en samlingskiva till förmån för Hammarby Fotboll som heter Bajen Forever. Låten i sig har bara på ytan fotbollkoppling och heter ”En dag ska hela läktaren resa sig”:

  ”När fondhemmet rasar
  är det vi som ska städa upp.
  Men än sjunger hjärtat
  om en värld byggd för alla.
  Än brinner himlen
  som ett tecken: ge inte upp.
  Nu står solen högt
  men den värmer inte oss.
  Den nya vinden är snål
  men ändå, vi kan drömma
  vi kan slåss
  En dag vänder det.
  En dag ska hela läktaren resa sig”

  Annars är ju hans cover på Carolas ”Evighet” fantastiskt fin. http://www.youtube.com/watch?v=1lmtn76n5sI
  På hans hemsida http://www.tomasanderssonwij.com/ kan man dessutom lyssna på det mesta av hans musik (dock inte ovannämnda låtar).

  Comment by Fredrik Jansson — 2008 08 18 13:18 #

 2. Hej Enn!
  Jag har bara lyssnat till Tomas Andersson Wij
  några gånger, det jag hört är imponerande. En stjärna på uppgående? Jag tror att vissångaren
  är uppvuxen i någon av Stockholmsförorter – Fruängen? Jag känner inte Björn Kumm, däremot stötte vi på varandra som hastigast efter minnesstunden av min pappa i Maria-Magdalena kyrka, begravningskaffe som ägde rum på café Bellman, september 1991. Jag äger för övrigt en bok som Björn Kumm har skrivit om ”Terrorismens historia”
  Hälsningar
  Rustan Rydman
  Stockholm

  Comment by Rustan Rydman — 2008 08 18 15:32 #

 3. Hej,

  missa inte forumet kring Tomas Andersson Wij.

  http://forumtaw.coz.bz/

  Comment by Magnus — 2008 10 05 16:19 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^