Det oerhörda som skedde i Norge

24 juli 2011 13:01 | Media, Musik, Politik | 3 kommentarer

Det oerhörda, nästan obeskrivbara som skedde i Norge fortsätter att plåga mig – jag har svårt att inte tänka på det som för ett par dar sen var avsett som ett dödande hugg rakt in i Arbeiderpartiets hjärta. Jag fortsätter att följa norska nyhetsmedia, och i dag gjorde jag något för mig mycket ovanligt: jag följde en gudstjänst i TV.

Domkyrkan i Oslo var full av sörjande. Anförvanter och vänner, antar jag. Och så representanter för hela det officiella Norge, från kungen till SV-ledaren Kristin Halvorsen. Många grät öppet.

Det gjorde jag med.

Gudstjänsten var stramt religiös, med kollekt och nattvardsgång och allt, sannolikt alltför religiös inte bara för mig utan också för många av dem som deltog. Det skulle inte ha varit helt fel om man bland psalmerna också hade lagt in till exempel några sånger av Dagfinn Rimestad.

Nå, människor behöver samlingspunkter och gemenskap för att orka gå vidare. Och i rättvisans namn: biskopen i Oslo och några av de andra prästerna sa också ord som direkt berörde det som hade föranlett just den här gudstjänsten.

Men framför allt fick vi höra ett profant minnestal, som måste ha gått rakt in i hjärterötterna inte bara på mig utan på hela norska folket: Norges statsminister, till lika ordföranden för Arbeiderpartiet Jens Stoltenberg höll vad som måste ha varit hans livs svåraste tal: ett griftetal över de mördade, några av dem nämnda vid namn, samtidigt ett passionerat försvarstal för demokratin och det öppna samhället. Jag såg hans plågade ansikte, hela hans svarta sorg i närbild.

I det ögonblicket tror jag att många, många norrmän, som normalt inte brukar rösta på Stoltenbergs parti, förstod att det här är den ledare Norge behöver.

* * *

Bland dem som personligen upplevde helvetet på Utøya fanns den svenske vänsterpartisten Ali Esbati, bosatt i Oslo där han bland annat arbetar på en tankesmedja och skriver kolumner i Arbeiderpartiets huvudorgan Dagsavisen. Via hans blogg har jag hittat en skakande ögonvittnesskildring, skriven av ordföranden i Oslo AUF, Prableen Kaur. Du hittar Kaurs blogginlägg, ”Helvete på Utøya”, här.

3 kommentarer

 1. […] DN. Minnesstund och Jens Stoltenbergs tal (SvD). Mer bloggat: Martin Moberg, Sebastians tankar, Enn Kokk. Bilder från historiens Tyskland – när våldets språk blev […]

  Pingback by Hatets grogrund och hatets språk | Lena Sommestad — 2011 07 24 17:40 #

 2. Enn, delar din uppfattning om gudstjänsten. Det starkaste var Jens Stoltenbergs ord. Och att han bör fortsatt leda. Norge. Om jag hade möjlighet skulle jag framföra ett råd till honom i detta: ta hem soldaterna från Afghanistan och de norska flygplan som nu bombar i Libyen.
  Tror att det skulle vara ett slag mot högerextremismen som alldeles för länge har fått driva sin propaganda med stöd – mer eller mindre av borgarna och deras media. Också av högljudda och i partierna högt placerade minoriteter i både Arbeiderpartiet och SAP.

  Comment by Sixten Andréasson — 2011 07 24 18:52 #

 3. Tillägg. Såg att i TT 20 april meddelades att Norge då bombade mest i Libyen i förhållande till sin storlek. Hade då 12 flygplan i bombning medan brtterna hade 22. Norges insats var en åttondel av den operativa styrkan.
  Anser att de nordiska ländernas krigsmedverkan i Afghanistan och Libyen är en del i det förråade politiska klimatet vi fått. Liksom alliansens förföljelser av sjukförsäkrade. Filosofen Harald Ofstad kom fram till att kärnan i fascismen var förakt för svaghet.
  Den råa tonen i media och på nätet framför allt riktat mot socialdemokrater, vänsterpartster, marxister och muslimer ger ammunition åt de högerextrema våldsinriktade.

  Comment by Sixten Andréasson — 2011 07 25 12:31 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^