I juninatten

23 juni 2011 22:19 | Mat & dryck, Musik, Prosa & lyrik, Trädgård, Ur dagboken | 12 kommentarer

En av de vackraste dikterna jag vet om de ljusa juninätterna, de vars kulmen vi når just nu, är den här:

Juninatten

Av Harry Martinson

Nu går solen knappast ner,
bländar bara av sitt sken.
Skymningsbård blir gryningstimme
varken tidig eller sen.

Insjön håller kvällens ljus
glidande på vattenspegeln
eller vacklande på vågor
som långt innan de ha mörknat
spegla morgonsolens lågor.

Juni natt blir aldrig av,
liknar mest en daggig dag.
Slöjlikt lyfter sig dess skymning
och bärs bort på ljusa hav.

Fast just i dag är det inte så där. Här i Öregrund har det regnat ymningt större delen av dagen. När jag skulle gå till Konsum och handla, satte jag på mig regnrock, men det hjälpte ändå inte: Jag blev våt inte bara i håret utan också upp till knäna; byxbenen klibbade vid underbenen. En liten pojke svischade på hemvägen förbi mig på cykel – cykeln åstadkom svallvågor i den långsträckta pöl han cyklade i – och när hans far hann i kapp mig, frågade jag honom om det inte hade varit bättre med vattencykel.

På Konsum handlade jag färsk böckling från Stora Risten fisk här i Öregrund. Den blev lunchmat tillsammans med kokt färskpotatis. Till middag lagade jag en fisksoppa på torsk, också den från havet här utanför – vi köpte den av en ortsbo som själv hade fiskat den.

Det här hör till den kulinariska lyxen med att bo i ett kustsamhälle. Sen barnsben är jag van vid att äta mycket fisk och färsk fisk – min pappa var yrkesfiskare i min barndom och fortsatte även sedan att fritidsfiska, bland annat dra not.

Han och vår hyresvärd i Juniskär, Kjell Nordin, rökte själva till exempel sik och abborre, det senare kanske den godaste rökta fisk som finns. Gravad sik tycker jag för egen del är vida godare än gravad lax, för att fortsätta på den här linjen.

Efter middagen flyttade vi ut på glasverandan. Birgitta har tvättat gardinerna till midsommar, och i kväll strök hon och satte upp de vita gardinerna i de mörkblåmålade fönstren på glasverandan.

Medan hon strök, lyssnade vi på en CD med Gidon Kremer, violin, och Oleg Maisenberg, piano: ”Duo Recital”. Kremer är en favorit; vi har mängder av skivor med honom och har också hört honom live på Konserthuset i Uppsala. Här hörde vi honom och Maisenberg spela Prokofiev, Schubert, Webern, Beethoven och Kreisler.

För egen del satt jag i min nicaraguanska gungstol, en av tre som Birgitta hade med sig hem från ett besök i Nicaragua – stolarna är köpta av tillverkaren i lösa delar och hoplimmade av mig – och lyssnade på musiken. Blicken svepte då och då genom glasverandafönstren ut i junikvällen, vilade ibland på den nu väldiga hasseln, som vår nu döda vän Inga-Lill hämtade hit från Gräsö, och även på den japanska katsuran, som Birgitta fick som tack för sina insatser för att rädda Göteborgs botaniska trädgård.

Nu hade det slutat regna.

Och se: himlen ljusnade.

Juni natt blir aldrig av. Det blir nog midsommar i år också.

12 kommentarer

  1. Jag vill önska Dig Och Birgitta en skön midsommar. Här i Härnösand har det störtregnat i dag. Vi hoppas på bättre väder i morgon på midsommarafton.

    Jag har överlämnat politiken till min yngste son Magnus som har utsetts av skolverket att vara ansvarig för PISA-projektet och som samarbetar med Mikael Damberg. Det glädjer mig. Jag känner Mikaels far Nils Gösta väl. Han kom från fabrikssamhället Utansjö utanför Härnösand.

    Jag gläds i dessa dagar åt att träffa borgerliga väljare som tröttnat på Reinfeldt och tänker rösta på Håkan Juholt, som de upplever som en ny Göran Persson eller Olof Palme.

    Comment by Tord Oscarsson — 2011 06 23 22:55 #

  2. Hej Enn, jag håller med dej om Harry Martinsons junidikt. Den är verkligen fin.
    Själv får jag också en annan dikt i minnet och sinnet varje midsommarafton. Nämligen Emil Hagströms ”Midsommarafton i Nyland” (fast inte det Nyland som ådalingar tänker på när de hör namnet, utan den lilla by vid Nylandsån strax utanför Sollefteå där parveln Emil bodde med sin mormor i en undantagsstuga).
    Du har förmodligen hört den på skiva med Thorstein Bergman. Glad midsommar!
    .
    Mormors glasögon och käringtand
    och kvastarnas kråkbärsreva
    tramsar en visa från nipornas land,
    där minnena famlande treva.
    Nog hör jag fäll Nicke
    knäppa och kvinta
    och spela för Dasisen
    och bandrosors stinta
    en mesommarsafton i Nyland.

    Stårsch Elinda och Fridlunds stör,
    musslin och cheviot samsas
    på grannas logen och utanför
    i skumrasket klonkas och gramsas.
    Och fårtarmen gnäller
    och lammen darrar
    när gammelbrusens stövlar
    i tiljorna knarrar
    en mesommarsafton i Nyland.

    Förgänglig som Ådalens vilda ros
    är ungdomens lust och vånda.
    En mesommarsvind och den är sin kos,
    där taggar och tornar må stånda.
    Och skällorna ringer
    in dagen i tået,
    och grön är jag vorden
    som larven på strået
    en mesommarsafton i Nyland.

    Comment by HO — 2011 06 23 23:36 #

  3. Hej!

    I mitt letande efter texten till ”det går en dans på Sunnanäng” till midsommarkvällen hamnade jag på din sida. En oas i zyberrymden en fläkt av starrgräsen och blåklockans sommar, efter att valsat runt på olika webbsaiter med blinkande och fladdrande bilder och bokstäver. Jag återkommer gärna och följer din blogg. Trevlig midsommar hälsar Anna Helldorff

    Comment by anna helldorff — 2011 06 24 10:07 #

  4. Till Tord Oscarsson: Jo, de finns ett Sverige man vill känna igen, både när det gäller midsommarfirandet och när det gäller vem som ska vara socialdemokratisk partiledare och leda det här landet. Glad midsommar själv!

    Comment by Enn Kokk — 2011 06 24 10:56 #

  5. Till Hans O Alfredsson: Jo, visst känner jag igen den och känner igenkännandets glädje. Ha en fin mesommarafton!

    Comment by Enn Kokk — 2011 06 24 10:58 #

  6. Till Anna Helldorff: Det är faktiskt många som har hittat hit. Välkommen du också! Och glad midsommar.

    Comment by Enn Kokk — 2011 06 24 10:59 #

  7. Glad midsommar! Vi sitter på vår veranda och det är inte oävet väder. I natt vill jag vara vaken länge, bli lite nyförälskad i maken och bara njuta av livet. Vi hade glädjen att bjuda en svettig amerikansk dam på en dusch inför vårt svenska midsommarfirande. Snart ska vi gå till vår lilla folkpark och lyssna på mer amerikansk rock från 50-talet, med vidhängande bilar.

    Comment by Ann Christin Sandlund — 2011 06 24 20:52 #

  8. Till Ann Christin Sandlund: Glad midsommar och ha det fint i folkparken!

    Comment by Enn Kokk — 2011 06 24 22:14 #

  9. Kikar runt lite mera – och läser en favorit, Harry M – efter att ha konstaterat att ”apa” var rätt svar (det kunde väl egentligen inte bli så mycket annat, möjligtvis ara då). Jag visste att det var en lite äldre barnvisa… kunde bara inte komma på vilken. Tack för hjälpen! För övrigt måste jag hålla med Anna som kommenterar här ovan, att det är skönt att få vistas på lite visuellt lugnare bloggar – emellanåt!

    /helena

    Comment by enannanhelena — 2011 06 25 23:09 #

  10. Till enannanhelena: Jag har skrivit en hel del om skönlitteratur – gå upp under Kulturspegeln, Prosa & lyrik, och kolla.

    Comment by Enn Kokk — 2011 06 26 9:40 #

  11. Hej Enn och grattis i efterskott!
    Igår blev jag synnerligen sentimental då vi hörde Pierre Isacsson. Han försvann tillsammans med Estonia i djupet.

    Comment by Inger Isberg — 2011 06 26 16:50 #

  12. Till Inger Isberg: Jo, jag vet. Det fanns också människor som jag personligen kände ombord.

    Birgitta, och jag i hennes sällskap, försökte sen göra en insats genom att åka med på den första färjeturen efter olyckan – det här var under en tid då esterna var ängsliga för att förlora sin allra viktigaste utlandsförbindelse.

    Färjan stannade där olyckan hade skett, och en krans slängdes över bord.

    Comment by Enn Kokk — 2011 06 26 17:32 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^