Skördetid

11 september 2007 17:28 | Helga Henschens Vänner, Politik, Trädgård, Ur dagboken | 5 kommentarer

Det är den tid då äpplen faller med sorgsna dunsar, inte i dunklet under ett träd utan i en hel trädgård full av träd. I dag har jag åter krupit kring i gräset under träden och sorterat: tagit till vara eller, när äpplena är fågelhackade eller har någon annan form av angrepp, burit ut dem på allmänningen utanför tallgrinden. Där får fåglarna gärna kalasa på dem.

Finaste skörden i dag var dock av Esperens herre-päron. Jag fyllde större delen av en stor papperskasse från Konsum.

Allmänningen utanför tallgrinden – benämningen kommer sig av att det till vänster om den, inne på vår tomt, finns en talldunge, där bland annat gungan, i dag Viggos och Klaras gunga, hänger – kallas på stadskartor över Öregrund för Floraparken. Cirka 2000 kvadratmeter av den var fordom en del av vår tomt, men kommunen löste in den här delen av tomten. (Löste in är förresten fel ord; vi fick betala emellan för att bli av med den, eftersom vi samtidigt fick några få kvadratmeter mark mot gatan.) Sen den tiden då vi ägde marken finns det fortfarande spår där av att det har varit en delvis uppodlad tomt, och eftersom kommunen inte har ägnat den inlösta marken någon tanke, långt mindre någon möda, har vi fortsatt att i ringa mån hålla området närmast vår tomt i skick. Jag klipper regelbundet med gräsklippare den gångstig som går dels fram till vår tallgrind, dels runt vårt stakethörn och fram till en vändplats. I ett jättelikt blöthål nära vår grind satte jag för länge sen vattenslukande björkar, som nu är stora – men som tyvärr de senaste åren har drabbats av något slags sjuka. Längs stigarna växer bergenia och rosor, syren och spirea. Utanför stakethörnet har en kaprifol – egentligen bara bortslängd i samband med målning av en husgavel – slagit rot och tycks trivas våldsamt; den blommar som en galning. Och så har vi använt kompost för att jämna ut en slänt utanför staketet, och där har förstås blommor och blomsterlökar som fanns med i renset slagit rot: färgkulla, praktlysning, gurkört, kungsljus, pärlhyacint, scilla och en och annan tulpan. På ett helt annat ställe blommar, som en rest av vår tid som ägare till marken, akleja.

Birgitta har en längre tid varit bekymrad – mer än jag – över att det i delar av vår gräsmatta växer mossa. Alltså har hon köpt gräsfrö och av Anna i blomsterhandeln beställt hem ett stort antal säckar med toppdressing. I dag har vi tillsammans bearbetat delar av de mossangripna partierna. Gräsmattan mot syrenhäcken på inre gårdsplan och på båda sidor om grinden mot gatan är svart av sin nya beläggning, och vi har också sått gräsfrö. Hoppas bara att all den scilla jag har satt där lyckas ta sig genom det nya jordlagret – de här partierna av gräsmattan brukar bli alldeles himmelsblå på vårarna.

Jag är svart om fingarna (och under naglarna!) av jord, när Birgitta ropar in mig: jag har telefon. Den som ringer är Berit Skogsberg från Helga Henschens Vänner. Hon vill tala om den bok med många teckningar och affischer av Helga hon i samarbete med Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, ARAB, håller på att redigera för Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap, AKS, att användas som årsbok. Jag ska medverka med en text om Motståndsrörelsen mot borgerlig regering, och jag lovar att leverera texten snarast efter det att vi har flyttat in till stan, Uppsala, nästkommande måndag. Men det planerade sammanträdet på ARAB kan jag inte vara med på. Det äger nämligen rum just nästkommande måndag, som är vår flyttdag in till stan.

Det känns vemodigt att den där flytten är så nära. Jag trivs med att bo här ute på landet.

Men vi kommer ju tillbaka ett antal gånger under hösten. Bommar igen för vintern gör vi först under allhelgonahelgen.

5 kommentarer

 1. Haha,
  Jag har ingen gräsmatta utan närmast en mossmatta. Vore det bara mossa skulle jag slippa klippa de där stråna som ändå kommer upp mitt i mossan och misspryder mossmattan. Har aldrig ens kommit på idén att mossan skulle vara till förtret. Det är nog tur, för med vår sura miljö här i Västsverige skulle jag må dåligt halva året i så fall :-).

  Comment by Kerstin — 2007 09 12 1:04 #

 2. Mamma har FEL om mossa. Mossa är bra, fint och mjukt.

  Comment by Kerstin — 2007 09 12 6:28 #

 3. Alla Kerstin – i det här fallet Kerstin Berminge och Kerstin Kokk – tycks ha bildat förbund mot Birgitta.

  Comment by Enn Kokk — 2007 09 12 10:03 #

 4. Ett av de roligaste samtalen jag hört i Trädgårdsdags handlade om en mossmatta (och jag tillhör också mossmattefronten). En lyssnare hade skrivit in och undrat hur man fick bort gräset ur mossmattan och Lars-Erik Samuelsson missförstod frågan och började ge råd om det omvända – hur man får bort mossan ur gräsmattan. Det var uppenbart att frågeställningen inte passade in i hans begreppsvärld och att han omformulerat den i huvudet till en fråga som handlade om mossa och gräsmatta som han kunde relatera till.
   
  Jag menar nu inget ont om honom eller hans svar, han är mycket kunnig och han var mycket trevlig att lyssna på, men det var väldigt intressant att höra en fråga ställas och sedan höra svaret handla om motsatsen. När man själv råkar ut för sånt här, så märker man ju det inte, eftersom man inte kan bearbeta sinnesintrycken med andra begrepp än de man har.

  Comment by Bo Strömberg — 2007 09 12 10:24 #

 5. Det är inte bara mossan – eller ens främst mossan – som är problemet. Gräsmattan är på sina ställen mycket sliten – utan växtkraft alls – och full av diverse örter som groblad, smörblomma, klöver, maskros. Vad vi nu gör på de mest slitna ställena är att fylla på med ett tunnt lager toppdressing och så gräsfrö. Jag tror det kommer att bli bra!

  När jag idag var ute i trädgården för att rensa ett av våra land upptäckte jag att rådjuren varit framme och ätit av alla knopparna på vår nyplanterade Rose de Rescht, som vi fick i 70-årspresent av Uppsala Arbetarekommun. Den var så fin så sent som igår och jag trodde att en av knopparna nu skulle ha slagit ut. Men den var alldeles kal. Jag blev så ledsen!

  Comment by Birgitta Dahl — 2007 09 12 18:58 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^