Fredagsbastu

23 juli 2010 21:05 | Barnkultur, Mat & dryck, Ur dagboken | 4 kommentarer

Till mitt estniska kulturarv hör att bada bastu varje vecka. Vi har egen bastu, och efter svettiga fredagssysslor – Birgitta har åter igen klippt gräsmattan i dag – är det skönt att tvätta sig ren. Numera är det fredag som är bastudag, men förr, då man fortfarande arbetade också en del av lördagen, var lördagen lögardag. Det fornnordiska ordet lever kvar i isländskans namn på det stora offentliga badet i Reykjavík, Laugardalur.

Nu har vi Viggo, snart åtta, och Klara, fem, på sommarlov hos oss, och det visar sig att barnbarnen gärna vill bada bastu med morfar och mormor. Klara är, när det sen kommer till kritan, lite avvaktande inför den ångande varma luften i bastun, men Viggo går in i bastun flera gånger. Båda duschar och får sina hår tvättade av mormor.

Efter bastun grillar morfar egenhändigt gjorda hamburgare med alla tänkbara tillbehör; man får också välja mellan pommes frites och hamburgerbröd.

Men nu är det tid för Aktuellt, och sen väntar efterrättsglass och godnattsaga.

4 kommentarer

 1. Hen Enn ja jag har ursprung från Dalarna och i mitt ursprung och även nu för tiden hör det till att på fredagar bada bastu i egen bastu. Efter bastun brukar jag servera eget gjorda och grillade hamburgare med diverse tillbehör så här har du en till.

  Comment by Inger i Dalarna — 2010 07 24 11:22 #

 2. Vill tillägga att laugardagur betyder lördag på isländska och används fortfarande.

  Comment by Hrólfur Ágústsson — 2010 07 24 11:36 #

 3. Till Inger i Dalarna: I Dalarna finns ju historiskt ett mycket starkt finskt inflytande, och även finnarna har ju tagit sin bastused – samma som den i Estland – med sig vart de än har flyttat.

  Comment by Enn Kokk — 2010 07 24 11:51 #

 4. Till Hrólfur – Rolf – Ágústsson: Trevligt att hitta en islänning bland läsarna. Jag var ofta i Ísland på den tiden då jag var de svenska socialdemokraternas nordiske sekreterare, och jag tycker mycket om ditt land!

  Comment by Enn Kokk — 2010 07 24 11:56 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^