Melodikrysset nummer 19 2019

11 maj 2019 20:18 | Mat & dryck, Media, Musik, Resor, Trädgård, Ur dagboken | 11 kommentarer

Så är jag, efter ett par veckors sjukhusvistelse, tillbaka i Öregrund igen. Ytterligare ett besök på Ögonkliniken på Ackis väntar.

Just nu är min rörelsesfär begränsad – det finns fortfarande risk för att jag slår mig fördärvad om jag går ut – men genom fönstret i datorrummet kan jag i alla fall se det ljuvligt blommande bigarråträdet i slänten utanför.

Stackars Birgitta får dra ett tungt lass på grund av min hopplösa långsamhet och fumlighet, men jag har också känt ett starkt stöd från barnen som inte bor nästgårds. Anna, bosatt i Rinkeby, hälsade på mig under sjukhusvistelsen, och vi sågs också i samband med torsdagskvällens konsert i Musikens hus i Uppsala, innan jag och Birgitta fortsatte med färdtjänsttaxi till Öregrund. Kerstin har ringt hit, ett långt och varmt samtal fullt av omtänksamma råd. Och i dag får vi besök med övernattning av Matti, Karin och deras rara och trevliga småflickor Sofia och Ella.

Men synen slås nästan ut av det skarpa solskenet, och så hör jag allt sämre, vilket bland annat gör det svårare att lösa Melodikrysset.

Dagens första fråga innehöll musik ur Leonard Bernsteins ”West Side Story” (1957), som jag har på CD, så visst känner jag till namnen på huvudaktörerna, Maria och Tony. De ljudillustrationer som användess i krysset var för den skull inte alldeles lätta att uppfatta, men till slut kände jag jag i alla fall igen ”Tomorrow”.

Därefter kom en kändis, både från de första folkskoleåren och från det mycket senare midsommarfirandet i Öregrund, sångleken ”Små grodorna”. Den lanserades i ”Nu ska vi sjunga” med sånger insamlade av Alice Tegnér och, illustrerad av Elsa Beskow 1943, blev den den främsta sångkällan här i landet – själv fick jag förstås ett exemplar när jag efter ankomsten till Sverige fick börja i svensk småskola (Nylands skola i dåvarande Njurunda kommun söder om Sundsvall). Själv lärde jag mig under den här perioden, att det vi på estniska kallade ”konn” här i Sverige kallades ”groda”.

Fleetwood Mac skulle det sen dröja länge innan jag kom i kontakt med, men deras skivor har jag i mängd i en av mina skivhyllor. I dag fick vi lyssna på ”Dreams”, utgiven 1977.

”Pomp And Circumstance” (1901) av Edward Elgar torde vara ett av de mest kända styckena i den klassiska repertoaren i vid mening.

Ane Bruun har jag inte bara på skiva utan har också haft nöjet att lyssna på live. ”Into a Dream” heter det vi i dag hörde henne framföra.

Också Jan Johansson finns rikligt företrädd i våra skivhyllor. Bland det han har spelat in på sitt speciella sätt finns ”Ro, ro till fiskeskär”. Eller var det här ”Lilla Lasse sitter och gråter, borta är hans fiskarenåt”. Även i den förekommer ordet ”ro”. Melodikrysslösandet blir inte lättare av att man har hörselproblem.

Jokern (där den ena beståndsdelen var Sven Paddock) skapade populärmusik som på sin tid var mycket känd, även om de flesta i dag förknippar Jokern med serievärlden. 1940 sjöng Ulla Billquist in Jokerns ”Säg det med ett leende” – jag har Ulla Billquists skivinspelningar i en CD-box men minns dem förstås från forna tiders radioprogram.

Frågan är dock om inte Jules Sylvain (Stig Hansson, 1900-1968), vars ”Titta in i min lilla kajuta” (1940) i dag spelades, var den genom tiderna främste hitmakaren genom tiderna.

På det spelade Eldeman ”Something To Live For” av och med två av de främsta låtskaparna. Melodin skrevs och orkestern leddes av Duke Ellington och den som framförde den var Ella Fitzgerald . Båda finns självfallet i min digra skivsamling.

Dansbandsmusik finns inte i min skivsamling, och följaktligen inte heller Thorleifs ”Gråt inga tårar”. Och inte hjälpte det att låten i dag framfördes av Lars Roos. Dagens för mig svåraste fråga.

Däremot har jag musik från proggeran i min skivsamling. Samla mammas manna är således bekant för mig. I dag hörde vi dem i ”Folkvisa i morse” från 1973.

Och så ett ganska långt kliv från proggeran till Lena Ph. Hennes bidrag till ESC 2004 minns väl alla: ”Det gör ont”, skriven av Orup. I finalen klarade den sig hyggligt men vann inte.

Jag gillar också M A Numminens version, men jag tror inte att heller den hade haft vinstchans.

Resten av helgen ska jag ägna åt barnbarnen, Ella och Sofia, som är här tillsammans med sin pappa, vår son Matti, och hans hustru Karin.

11 kommentarer

  1. Ordningen är återställd!😊
    Apropå hörseln – jag håller just på att vänja mig vid hörsnäckor. Det är otroligt vilken skillnad det blir. Så om du inte provat tycker jag du ska det.

    Comment by Dorothea — 2019 05 12 20:42 #

  2. Välkommen tillbaka, har varit lite orolig för Dig!

    Comment by Catharina Karlsson — 2019 05 12 23:12 #

  3. Till Dorothea: Jag har remiss, så så snart jag kommer lite mer i skick, ska jag också´skaffa mig sådana.

    Comment by Enn Kokkl — 2019 05 13 0:38 #

  4. Till Catharina Karlsson: Livet känns alltid lättare, när också några andra bryr sig om ens fortsatta existens.

    Comment by Enn Kokk — 2019 05 13 0:41 #

  5. Välkommen tillbaks till verkligheten och Melodikrysset Enn Kokk! Vi är säkert många som saknat dej.

    Jag löser krysset via webben när tid finns och det blev idag, måndag.

    Så skönt att ordningen är återställd.

    Med vänlig hälsning
    Maggie Braxenholm

    Comment by Maggie Braxenholm — 2019 05 13 15:47 #

  6. Trevligt att se att du är på banan igen! Det har faktiskt varit lite tomt efter dig. Kan också tala om att i senaste numret av tidningen Journalisten är du faktiskt omnämnd! I samband med en intervju med Anders Eldeman om Melodikrysset med mera. Inte illa!

    Comment by Karin Stridh — 2019 05 13 15:50 #

  7. Roligt att du är tillbaka på bloggen igen, det är vi nog många som tycker. Fortsätt nu att ta det lugnt, och en dag i taget – som för oss alla…
    Njut av försommarens grönska, om dock endast från insidan av huset.

    Comment by Maggan — 2019 05 13 22:19 #

  8. Till Karin Stridh: Jag får, som gammal journalistveteran, fortfarande tidningen Journalisten. I vilket nummer hittade du det här?

    Comment by Enn Kokk — 2019 05 13 22:56 #

  9. Till Maggan: På benen är jag dock inte – det är med dem jag har de värsta problemet. Dottern, Kerstin, har föreslagit att jag försiktigt ska återerövra också tomten, till exempel genom att ställa ett par trädgårdsstolar på inre gårdsplan. Med hustrun har jag diskuterat att göra denna del av trädgården mer tillgänglig genom att be en snickare förse de båda trapporna med räcken.

    Comment by Enn Kokk — 2019 05 13 23:04 #

  10. Senaste numret, det som jag fick i går.

    Comment by Karin Stridh — 2019 05 14 11:54 #

  11. Alltså nr 6 och sidan 20. Bra idé med tillgänglig trädgård! Fortsätt att krya på dig!

    Comment by Karin Stridh — 2019 05 14 11:56 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^