Annandag påsk: Agnes Lidbeck och så Gidon Kremer och Johann Sebastian Bach

3 april 2018 0:45 | Media, Musik, Politik, Prosa & lyrik, Ur dagboken | 5 kommentarer

Agnes Lidbecks författarskap kom jag i kontakt med genom att läsa en dikt av henne i Lyrikvännen. Jag skrev uppskattande om den här på bloggen och blev då, också här på bloggen, kontaktad av Per Gudmundson, som jag både länge har läst – han är ledarskribent på Svenska Dagbladet – och som själv några gånger har skrivit kommentarer på min blogg, vilket för den skull inte har som bakgrund, att vi skulle ha besläktade politiska värderingar.

Det han den här gången berättade var att han och Agnes Lidbeck har barn tillsammans.

Agnes Lidbeck, som har knutits till DN Kultur som fri kolumnist, intervjuas i kulturbilagan i söndagens (1 april) Svenska Dagbladet, och av intervjun framgår att hon numera har skilt sig från barnens inte till namnet nämnde far. Och så kan det ju gå här i livet – i det här fallet vet jag ingenting om orsaken till den spruckna relationen, men livet är ju fullt av separationer.

Jag känner tidigare till vilken succé Lidbecks ”Finna sig” blev och har nu också läst recensionerna av efterföljaren, ”Förlåten”. Det är verkligen inte vanligt att nya skönlitterära författare slår igenom så snabbt.

Svenskan-intervjun, gjord av Kristina Lindh, är kunnig och intressant. Men Lidbeck släpper ändå inte intervjuaren in på livet. Lindh frågar henne om en figur i senaste boken, en bror till bokens två systrar som, brodern alltså, rör sig i skov mellan depression och mani och sen går under, men när författaren får följdfrågan om hon själv känner någon sådan person, klipper hon av den tråden:

– Det vill jag inte prata om.

Och i avslutningen av intervjun tar hon avstånd från politikens återinträde i kulturdebatten:

– Jag är helt ointresserad av kopplingen mellan kultur och politik, den som präglar samtalet i så hög grad just nu.

Själv har jag alltid varit lidelsefullt intresserad av både kultur och politik.

En stor del av kvällen har hustrun och jag tillbringat vid skivspelaren på glasverandan.

Birgitta valde skivor: Johann Sebastian BachsThe Sonatas and Partitas for Violin Solo” med Gidon Kremer som violinsolist (ECM Records New Series 1926/27 4767291, 2005). Partitas är inspelade 2001 i Tyskland, Sonatas 2002 i Rīga i Lettland, där Kremer i huvudsak bor och verkar.

Han är en fantastisk violinist, född i Rīga 1947 av tysk-judiska föräldrar som båda var professionella violinister, och han har också studerat för David Oistrach.

Jag har en gång tillsammans med Birgitta hört Gidon Kremer och Kremerata Baltica spela i vårt konserthus i Uppsala, och ni kan ju läsa mer om den konserten här på bloggen den 20 oktober 2010.

Och skaffa gärna den skiva vi i kväll hörde på. Sen kommer ni att vilja höra mer med Kremer.

5 kommentarer

  1. Inga kommentarer om salig Jerry Williams, trots hans politiska sympatier i alla år. Nu har Barbro Svensson också bankat på pärleporten, alltså har ytterligare två kunniga artister gått ur tiden. VIF = vila i frid.

    Comment by Bibi Öhrlund — 2018 04 03 13:23 #

  2. Rapport från Norr;
    -Har kommit tillbaka från en tur till Ångermanland och passade på att där fira påsk som alltid med både ägg och sill och snaps. Våra högtider som midsommar jul och sedan påsk tenderar att vara samma samma samma och frångår inte med annat än julskinkan i matväg. Egentligen lite urvattnat när man tänker efter. Men vadå vi gjorde det iallafall.
    Men jag måste skriva att vintern verkligen var och behöll sitt grepp över vårt varma hus i byn. Tur att vi har vår Stenne som skopade bort all snö upp till huset annars hade vi aldrig kommit in.
    Har aldrig sett så mycket snö. Ca 1 meter och betydligt mer på sina ställen där det drivit.
    På taken låg det mellan 80-140 cm snö beroende på drivning. Försökte iallafall rensa det jag kom åt men mycket ligger kvar. Plusgrader om dagarna om man nu tycker 3-4 grader är nåt att snobba med och mellan -12 ned till -19 celsius var natt.
    Vi fick försöka att ta oss in i uthuset där vi för en gångs skull valt att ha skidor och snöverktyg och det med en lånad spade. Det tog dag 2 att komma fram till den dörren och vedboden.
    Vi har alltid mycket ved inne i huset så vi klarade av att hålla värmen riktigt ordentligt.
    Grannen kom för att säga hej men gick ganska snart när kvicksilvret i köket passerad 28 plus. Vi gillar värme och det gäller att få huset varmt den tid vi är där under den kalla årstiden.
    Skaren var hård i skoterspåren så vi fick oss promenader över vita vidder istället för skidåkning som jag aldrig funnit fröjd i.
    Å Löf´ven var inte hemma hos Rut, inte vad vi såg iallafal.

    Comment by Urban Sjölander — 2018 04 03 16:21 #

  3. Till Bibi Öhrlund: Jag nämnde faktiskt Jerry Williams som en av dem som har gjort hörvärda insjungningar av Ted Ströms ”Vintersaga” – bläddra tillbaka till 22 april. Musikaliskt har han gjort åtskilligt som är bra, men jag har svårare för hans vurm för kommunismen.

    Barbro Lill-Babs Svensson har min hustru haft personlig kontakt med, när båda förekom på fejkade porrbilder, och jag har henne även på skiva, men jag har aldrig personligen träffat henne.

    Jag brukar förvisso skriva Last Chorus om både kända och för flertalet okända personer, fast då väljer jag människor som jag har haft någon form av personlig relation till.

    Men frid över de här bådas minne!

    Comment by Enn Kokk — 2018 04 03 16:35 #

  4. Till Urban Sjölander: Jag har av rapporteringen i TV förstått att också det näraliggande Medelpad, mitt gamla hemlandskap, har fått väldigt mycket snö. Men jag hoppas förstås att den har smält, när sonen i början av juni skjutsar mig till min forna hemby, Juniskär, och till min gamla skolstad Sundsvall.

    Comment by Enn Kokk — 2018 04 03 22:45 #

  5. Enn: -det ligger ingen tjäle under snön så med regn och blåst kommer metern att kortas rejält fram till Juni!

    Comment by Urban Sjölander — 2018 04 04 12:44 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^