Norge: Coop säljer sitt kafferosteri

16 juni 2016 23:05 | Handel, Mat & dryck | Kommentering avstängd

Den norska kooperationen har ägt och drivit ett av landets största kafferosterier, Coop Kaffe AS i Oslo. Coops eget kaffeföretag har varit mycket framgångsrikt genom att till bra pris tillhandahålla ett mycket varierat sortiment av kaffe.

Nu säljer dock norska Coop sitt rosteri till nederländska Jacobs Douwe Egberts, som sedan ett par år tillbaka äger Friele i Norge. Den nya ägaren avser att flytta verksamheten i Oslo till sitt rosteri i Bergen.

Coop hänvisar till att dess rosteri i Oslo är för litet och dessutom är i behov av nyinvesteringar, men själv tror jag, att det viktigaste skälet till den här affären är ett annat. Norska Coop har köpt norska ICA, där det holländska företaget var huvudleverantör av kaffe, och många av de gamla ICA-kunderna vill säkert fortsätta köpa sitt vanliga kaffe. Dessutom var holländarna beredda att betala minst en halv miljard för Coops rosteri. Holländarna var beredda att betala bra för att få leverera kaffe till hela den stora Coop-koncernen och slöt samtidigt ett avtal om att också överta rostningen av hela norska Coops egna kaffevarianter, långt fler än de den svenska kooperationen säljer och numera låter Löfbergs rosta.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^